Anker knallhard dopingdom

Manchester Uniteds stjernespiller Rio Ferdinand er utestengt fra fotball i åtte måneder etter at han ikke dukket opp til dopingtest. Klubben har allerede varslet at kjennelsen blir anket.

Kjennelsen fra disiplinærkomitéen, som var nedsatt av det engelske fotballforbundet (FA), ble offentlig litt etter klokka 21 i kveld norsk tid. I tillegg til utestengelsen, må han betale rundt 600 000 kroner i bot, men det svir nok ikke på langt nær så mye som karantenen.

Før kjennelsen var klar, gikk tipsene i retning av at Ferdinand ble utestengt i tre måneder. Nå ryker også EM-sluttspillet til sommeren.

Ferdinand (25) dukket ikke opp til dopingtest 23. september på Uniteds treningsbane Carrington. Forsvarsspilleren var på flyttefot, og var ute og handlet med Manchester City-spilleren Eyal Berkovic, mens klubben desperat prøvde å få tak i ham. 25-åringen hevder at han glemte at han skulle testes, og svarte heller ikke på telefoner i en halvtime etter at han skulle møtt fram.

Han tok dopingtesten 36 timer seinere, og det fantes ingen spor etter ulovlige stoffer. Men det valgte komitéen ikke å vektlegge.

Vitnet for Rio

Høringen har vart i to dager. I går la dopingjegerne i UK Sport fram sine bevis for komitéen på Boltons Reebok Stadium, før spilleren selv ble hørt i dag. Torsdagens høring tok sju timer, mens dagens varte i hele ti timer.

Eyal Berkovic, Sir Alex Ferguson, Ferdinands tidligere sjef Harry Redknapp, Englands landslagssjef Sven Göran Eriksson og lagkamerat Nicky Butt ga Ferdinand gode skussmål.

I tillegg vitnet Uniteds lege, Mike Stone, i to og en halv time for å fortelle hva som skjedde på Carrington 23. septemebr.

Ferdinand har 16 dager på seg til å anke saken. Utestengelsen gjelder fra mandag 12. januar 2004.

Manager Sir Alex Ferguson har tidligere sagt at Manchester United vil forfølge saken helt til Høyesterett hvis Ferdinand dømmes.

Hensynsløst

Ferguson har også gjort det helt klart at Ferdinand skal spille helgas kamp mot Tottenham, uavhengig av hva disiplinærkomitéen kom fram til.

Manageren har så langt ikke kommentert kjennelsen, men United-direktør Maurice Watkins sier kjennelsen er «hensynsløs».

- Vi er svært skuffet over utfallet av denne saken. Denne kjennelsen vil bli anket, sa Watkins på en pressekonferanse etter at kjennelsen var avsagt.

- Jeg kan bekrefte at Rio har full støtte fra Manchester United og spilleforeningen PFA. Vi ønsker ikke å kommentere saken ytterligere for øyeblikket.

Rio Ferdinand har spilt 66 kamper for klubben, og 33 for det engelske landslaget.

<B>UTESTENGT:</B> Rio Ferdinand er utestengt i åtte måneder. Her er han fotografert i går, da han møtte disiplinærkomitéen.
STØTTER: Manchester Uniteds manager, Sir Alex Ferguson, støtter spilleren. Han har allerede gitt beskjed om at saken vil bli anket.