Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Anklager landslagsledelsen for dobbeltmoral: - Bare tull at de ikke har råd

Pål Golberg er kritisk til landslagsledelsens prioriteringer. Landslagssjef Vidar Løfshus svarer på tiltale.

KRITISK: Pål Golberg er kritisk til landslagsledelsens prioriteringer. Han skjønner ikke hvorfor de måtte kutte én landslagsplass.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Pål Golberg er kritisk til landslagsledelsens prioriteringer. Han skjønner ikke hvorfor de måtte kutte én landslagsplass. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Å ta tre verdenscupseire før man fyller 25 år, hører sjeldenhetene til i herrelangrenn. Pål Golberg er en av de få som har klart det.

I nyere tid er det bare Petter Northug og Sergej Ustjugov som har triumfert flere ganger enn Golberg i denne alderen. Federico Pellegrino og Finn-Hågen Krogh ble så vidt slått av Golberg hva angår tidlige triumfer.

Den komplette Gol-gutten har vært en av verdens mest spennende langrennsløpere i flere år og har slått hele verdenseliten i både skøytesprint og distanserenn i klassisk.

Den foregående sesongen ble imidlertid ødelagt av sykdom. For knappe to uker siden kom den overraskende beskjeden: Golberg ble vraket fra landslaget.

Det havnet i skyggen av vrakingen av Tomas Northug, etter alt spetakkelet som storebror Petter Northug skapte. Men det er Golberg som har mest grunn til å føle seg snytt basert på resultatene han har levert gjennom flere år.

- Andre har fått flere sjanser enn meg Det er han også tydelig på overfor Dagbladet. Golberg hinter at landslagsledelsen ikke har behandlet ham helt rettferdig.

- Det er andre som har fått flere sjanser enn meg, sier Golberg til Dagbladet.

- Hvem da?

- Jeg vil ikke gå ut med noen navn, men noen har slitt med sykdom og fått fornyet tillit. Det fikk ikke jeg etter en trøblete sesong med mye sykdom. Jeg ble veldig skuffet over det, forteller 25-åringen.

- Bare tull

Landslaget ble kuttet med én plass. Det ble trolig utslagsgivende for Golberg.

- Jeg synes det er spesielt å kutte én plass nå som norsk langrenn er bedre enn kanskje noensinne. Det er jo ikke sikkert at FIS' kvoter blir redusert engang. Man burde kanskje vente med å se hva utfallet blir på kongressen først, mener han.

SATSER VIDERE: Pål Golberg vurderte om han skulle finne på noe annet da han ble vraket fra landslaget. Men nå er han klar i sin tale: Golberg satser videre og har VM-medalje i Lahti som klare mål. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
SATSER VIDERE: Pål Golberg vurderte om han skulle finne på noe annet da han ble vraket fra landslaget. Men nå er han klar i sin tale: Golberg satser videre og har VM-medalje i Lahti som klare mål. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet . Vis mer

Golberg anklager landslagsledelsen for dobbeltmoral.

- At de ikke har nok penger, er bare tull. På den ene siden skryter man av mangedobling av budsjettet. På den andre siden har man ikke råd til å beholde antall landslagsplasser. Jeg forstår ikke hvorfor man skal endre en suksessoppskrift og kutte én plass. Jeg tror ikke landslaget blir bedre av det. Og for min del var det fort den ene plassen som gjorde at jeg havnet utenfor landslaget.

Han presiserer:

- Når det er sagt, er jeg inhabil i denne debatten og har ikke noe behov for å argumentere meg inn på laget. Jeg synes det er feil å kutte, men gjort er gjort. Jeg var skuffet og irritert i begynnelsen, men må bruke dette til å motivere meg selv.

Løfshus' svar til Golberg

Landslagssjef Vidar Løfshus kjøper ikke helt Golbergs argument om å vente til etter kongressen med å kutte landslaget. Løfshus er overbevist om at kvotene blir redusert.

- Dette har vært en diskusjon i trenerteamet og langrennskomiteen helt fra møtene i Zürich sist høst. At det kommer endringer i kvoter, er det ingen tvil om, og at en kan diskutere størrelse av landslaget i lys av dette, er relevant, forteller Løfshus til Dagbladet.

- Med Petter Northug på laget fra november har vi et helt sprintlag, samt Emil Iversen, Anders Gløersen og Petter som antakeligvis skal konkurrere om seks startplasser. Da sier det seg selv at det er lite hensiktsmessig med flere landslagsløpere, dersom det fortsatt skal være ei gulrot for utøvere utenfor landslaget å kvalifisere seg for verdenscuprenn.

- Lite utviklende

Landslagssjefen mener landslagskuttet er det mest fornuftige.

- Videre er det vår erfaring at det er lite utviklende for utøvere som er på laget, men ikke kommer inn i sirkuset om høsten, å gå hjemme uten noe kontakt med øvrige løpere og trenere som er på reise hele sesongen. Det er en krevende situasjon for begge parter og er lite fruktbart, mener Løfshus.

- Med avklaring rundt Petter før uttaket i vår, er realiteten at det bare er én mann mindre på landsalget i sesongen 2016/17. Vi går nå inn mot to krevende mesterskapssesonger og bruker ressurser noe annerledes. Blant annet med utvidede samlinger i høyden og mer levelige betingelser for medarbeidere i smøreteamet. Men diskusjonen rundt størrelse på lagene vil fortsatt leve rundt i Norge.

Golbergs mål: Medalje i Lahti

Langrennskarrieren til Golberg vil også leve videre. 25-åringen vurderte først om han skulle finne på noe annet da han ble vraket fra landslaget, men har nå bestemt seg: Golberg vil ta medalje i VM i Lahti neste vinter.

- Jeg skal satse videre, men om det blir på egenhånd eller et privatlag, har jeg ikke besluttet ennå. Jeg har vært en del av landslaget siden 2008, så det blir veldig nytt, forteller han.

- Målet er fortsatt VM i Lahti. Jeg tenker på flere distanser, men kanskje først og fremst 15 kilometer klassisk. Der er målet medalje.

850 treningstimer

Golberg går mot 850 treningstimer denne sesongen og ønsker å øke treningsvolumet.

- Nå må jeg ta mer ansvar selv, noe det sikkert kan være mye læring i. Kanskje kommer det noe godt ut av dette. Det er jo det jeg håper, selv om det blir vanskeligere å kvalifisere seg for verdenscup og VM når jeg står utenfor.

- Jeg vil ikke finne opp kruttet på nytt, men gjøre mye av det samme som før. Det innebærer blant annet tre høydeopphold, som jeg har veldig tro på, forteller Golberg.

SEIER: Pål Golberg står med tre verdenscupseirer i sin unge karriere på seniornivå. Her fra sprintseieren i Lahti i 2014 foran russiske Alexey Petukhov og landsmannen Eirik Brandsdal.
Foto: Heikki Saukkomaa / NTB scanpix
SEIER: Pål Golberg står med tre verdenscupseirer i sin unge karriere på seniornivå. Her fra sprintseieren i Lahti i 2014 foran russiske Alexey Petukhov og landsmannen Eirik Brandsdal. Foto: Heikki Saukkomaa / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!