Anklager Molde for bestikkelse

Den portugisiske klubben Leiria har varslet UEFA om at de leverer protest etter tapet for Molde i UEFA-cupen. Klubbpresident Joco Bartolomeu mener Molde bestakk dommerne.

Joco Bartolomeu gikk i går kraftig ut mot Molde og den ungarske dommertrioen i den vanligvis pålitelige og seriøse portugisiske avisa Publico. Leiria-ledelsen mener at dommer Viktor Kasai og linjemennene hans feilaktig annullerte en Leiria-scoring for offside i første omgang. De påstår også at Bernt Hulsker ble tildelt to særdeles billige straffespark som Magne Hoseth satte i mål til 1- 0 ti minutter før pause og 3- 1 12 minutter før slutt. President Bartolomeu bekrefter at Leiria nå forbereder klage til UEFA. Klubben mener at dommertrioen bevisst gikk inn for å ødelegge for Leiria.

- Så posene

- Vi visste på forhånd at dette kunne skje. Det er slik dommertrioene fra Øst-Europa vanligvis arbeider, og presangene som de mottok, forklarer det som skjedde. Dette er rett og slett trist, sier en svært forbannet Bartolomeu.

Bartolomeu påstår at han etter kampen med egne øyne så Molde-lederne overrekke dommertrioen det han oppfattet som bestikkelser.

- Jeg vet ikke hva de mottok, men jeg så posene. Jeg har alt sagt ifra om at jeg ikke likte dette til UEFA-delegaten. Han fortalte meg at dette var helt normalt. Men skal det være normalt at en leder fra Molde går inn i dommergarderoben i pausen? Jeg er ganske overrasket, sier Bartolomeu.

Fra UEFAs medieavdeling fikk Dagbladet i går opplyst at det står i kamprapporten fra UEFA-delegaten at Leiria varslet protest etter kampen. UEFA foretar seg ikke mer inntil denne foreligger.

Ville slåss

På direkte spørsmål fra Dagbladet om bestikkelser har funnet sted, svarer administrerende direktør Espen Silseth:

- 1000 prosent kontant nei!

Men Silseth har litt av hvert å fortelle om klubbpresident Bartolomeus oppførsel på Røkkeløkka onsdagskvelden.

- Alt Leiria foretok seg, bar preg av at det er første gangen de er med i e-cupen. I pausen var presidenten på farta for å angripe dommerne fysisk, og vi måtte ta ham i nakken for å holde ham unna, sier Silseth.

Han henviser til arrangementsansvarlig Aadne Orvik for flere detaljer.

- Det er riktig, det. Presidenten satt på benken under kampen iført dress, frakk og fotballsko. I pausen skulle han ta dommerne. Vi måtte frakte ham vekk fysisk, sier Orvik, som fullstendig avviser at Molde-lederne var inne i dommergarderoben i pausen.

- Det var ingen fra Molde der inne i pausen, sier han.

- Har du opplevd noe liknende tidligere?

- Bare da Norge slo Saudi-Arabia 6- 0 her oppe i 1998. Da var en av lederne så sint at han sparket i døra på dommergarderoben.

Politihjelp

Da sammenlagttapet var et faktum etter kampen, var raseriet hos portugiserne på et slikt nivå at Molde ba om hjelp fra politiet.

- Etter kampen gikk politiet ut og fulgte dem fysisk inn. Det var det samme da. Presidenten gikk rundt og gned med fingrene, og ropte «money, money». Ellers snakket han ikke et ord engelsk, sier Orvik.

Om de påståtte posene dommertrioen fikk med seg, bekrefter Silseth at Molde etter kampen overrakte dommertrioen gaver.

- Dette er en symbolsk høflighetsgest som vi alltid har gjort etter slike kamper. Dommerne fikk en minneplakett med et utsnitt av byen sett fra Varden ovenfor byen. Dette for at de skal ha et minne om at de har vært på Molde Stadion, sier Silseth. Han anslår verdien til noen få hundrelapper. Gaven ble overrakt av styreformann Oddne Hansen etter kampen.

- Nettopp for å unngå spekulasjoner er det bevisst at dette gjøres etter kampen, sier Orvik.

Ikke overrasket

Espen Silseth er egentlig ikke overrasket over at Leiria nå krever saken etterforsket av UEFA.

- Dette bærer tydelig preg av at klubben her debuterte i Europa, og at de ikke kjenner til regler og retningslinjer i europeisk fotball. De tapte kampen. Nå prøver de seg på denne varianten, sier han.

Silseth avventer nå UEFAs reaksjon i saken.

SINT: Leiras president Joco Bartolomeu måtte i går hindres i å angripe dommerne.
DUELL: Moldes Magne Hoseth - som satte inn begge straffene -mot Leirias Paolo Gomes.