Anklager USA for spionasje og dårlig etikette

Phil Neville stusser over USAs oppførsel før VM-semifinalen.

MANAGER: Phil Neville menerat USA utviste dårlig etikette før kveldens kamp i VM. Manageren blir hyllet av USA-legenden Hope Solo. Damien MEYER / AFP
MANAGER: Phil Neville menerat USA utviste dårlig etikette før kveldens kamp i VM. Manageren blir hyllet av USA-legenden Hope Solo. Damien MEYER / AFPVis mer
  • England - USA, kl. 21

I kveld møtes England og USA i semifinalen i fotball-VM, og mye står på spill for de to stornasjonene. England har aldri vært i en VM-finale, mens amerikanerne er ute etter å repetere bragden fra 2015.

Temperaturen er i ferd med å bygge seg opp før den avgjørende kampen, og på pressekonferansen i dag anklaget Englands manager, Phil Neville, USA for å mangle etikette.

Et medlem av USAs støtteapparat skal ha blitt observert på Englands hotell, og blir nå beskyldt for forsøk på spionasje.

- Det eneste jeg ønsker å si er at det ikke er noe noen i mitt støtteapparat ville gjort. Det er ikke noe England ville gjort, uttalte Neville, som dysset ned betydningen av hendelsen.

- Det gir ikke dem en urettferdig fordel. Det vil ikke utgjøre en forskjell i kampen. Jeg synes egentlig det var litt morsomt. «Hva er det de gjør?», tenkte jeg. Det er ikke god etikette, er det? Det er ikke noe jeg ville tillatt i vår organisasjon, fortsatte han.

- Ikke arrogante

Ifølge The Guardian skal medlemmer av amerikanernes støtteapparat ha blitt observert på hotellet uten offisielt tøy på. Hendelsen har allerede fått tilnavnet «spygate» og «hotelgate».

USAs engelske trener, Jill Ellis, sier ikke at det var et forsøk på spionasje, men at de helt enkelt undersøkte hotellet med tanke på bosted i forbindelse med en eventuell finale.

- De eneste som tenker og planlegger framover i støtteapparatet mitt er administratoren, for hun må bestille alle flyreiser og slikt, og hennes sjef. Alle andre tenker ikke noe på det der.

- Det er viktig at vi gjør jobben vår. Vi er på ingen måte arrogante. Det handler om planlegging og forberedelser, noe som er helt normalt, sier hun.

- Ville elsket å spille for ham

Amerikanerne har vunnet VM tre ganger tidligere, og er regjerende mestre. Laget gikk inn i sommerens turnering som favoritter, og har vært svært solide så langt.

En av nasjonens største legender, Hope Solo, mener imidlertid at forskjellene mellom England og USA er i ferd med å utjevne seg.

- England har aldri hatt en bedre mulighet til å slå USA, skriver hun i en spalte for BBC før kampen. Solo mener England-manager, Phil Neville, skal ha mye av æren.

- Det er en ny selvtillit og tro i laget. Jeg mener det kommer av Nevilles lederskap og selvtilliten han gir laget. Han er en ekte leder. Han tar ansvar og viser mot. Jeg ville elsket å spille for ham.

England kom seg til semifinalen etter en overbevisende 3-0-seier over Norge, mens USA slo Frankrike 2-1 i sin kvartfinale.

Bielsas spion

Dette er ikke første gangen et lag har blitt anklaget for spionasje i fotballverden denne sesongen.

I forkant av et serieoppgjør mellom Leeds og Derby i Championship, ble førstnevnte anklaget for å ha sendt en spion til Derbys treningsfelt. Manager Marcelo Bielsa innrømmet at han hadde sendt spionen, og begrunnet at det var helt vanlig i hans hjemland, Argentina.

Det ble en stor sak i England, omtalt som «Spygate», hvor Frank Lampard, Derby og en rekke fotballeksperter raste mot Bielsas praksis.

Bielsa skjønte ikke alt oppstyret, og kalte inn til en pressekonferanse hvor han i detalj gikk gjennom alle forberedelsene de hadde gjort før Derby-kampen. Poenget var å vise at spionen ikke var avgjørende for kampens utfall, men at han og støtteapparatet hadde gjort grundige forberedelser i forkant.

Derby ble i etterkant straffet med en bot på over to millioner kroner.