Anklager vinneren for valgfusk: - Dette var ikke et rettferdig valg. De har trikset

Iljumzjinov fortsetter i fire nye år.

TROMSØ (Dagbladet): Bare timer etter at Kirsan Iljumzjinov ble beskyldt for korrupsjon, ble 52-åringen gjenvalgt som president i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) med 110 stemmer mot Garry Kasparovs 61.

- Jeg har ikke drevet med korrupsjon. Det er grunnløse anklager, sier Iljumzjinov.

Beskyldt for juks Det var seks timer ut i den til tider svært ampre generalforsamlingen, at de 174 tilstedeværende delegatene startet å stemme.

Iljumzjinov hadde sittet med vervet i 19 strake år forut for valget. I kampen mot ufordrer Garry Kasparov, var også den Kalmykia-fødte russeren ekspertenes forhåndsfavoritt.

Det skyldtes ikke bare hans lange regjeringstid, men også de mange mistankene om kjøp av stemmer.

- Dette var ikke et rettferdig valg. Det var klart helt fra begynnelsen av, sier Kasparov til Dagbladet.

Carlsen til Sotsji Resultatet betyr samtidig at den planlagte VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand mest sannsynlig vil gå som planlagt i russiske Sotsji i november. Det hadde den ikke gjort om Kasparov hadde vunnet.

Det ble imidlertid forventet rettslige etterspill, nærmest uansett utfall, i forkant av valget. Nå forteller Kasparov at han ikke tror han vil gå til rettslige skritt.

- Dette er juks som vanlig fra FIDE-ledelsen. Det har vært klart lenge at de har trikset med forhåndsstemmene. Jeg tror likevel ikke vi er i en posisjon til å bevise det i en rettsal, sier Kasparov.

Kranglet Det var flere høylytte krangler i løpet av generalforsamlingens første seks timer. Blant annet ble nettopp temaet rundt Iljumzjinovs anskaffelse av en betydelig andel forhåndsstemmer heftig debattert.

Norges Sjakkforbund og Magnus Carlsen har flere ganger gått ut og støttet Kasparov i valgkampen, men må nå belage seg på fire nye år med Iljumzjinov ved makten.

SKUFFET: Garry Kasparov har brukt et titalls millioner kroner på den årelange valgkampen, men måtte gi tapt for Vladimir Putin-vennen Iljumzjinov. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet
SKUFFET: Garry Kasparov har brukt et titalls millioner kroner på den årelange valgkampen, men måtte gi tapt for Vladimir Putin-vennen Iljumzjinov. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet Vis mer