Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Anklages for å ha sanksjonert torturen av et hundretalls mennesker. Om to uker blir han trolig ny FIFA-president

- Det vil være en hån mot ofrene.

FAVORITT TIL Å BLI FIFA-PRESIDENT: Sheikh Salman tar trolig over for Sepp Blatter, etter angivelig å ha sikret seg stemmene til de afrikanske og asiatiske medlemslandene. Her er 50-åringen i Qatar 29. januar. Foto: Scanpix
FAVORITT TIL Å BLI FIFA-PRESIDENT: Sheikh Salman tar trolig over for Sepp Blatter, etter angivelig å ha sikret seg stemmene til de afrikanske og asiatiske medlemslandene. Her er 50-åringen i Qatar 29. januar. Foto: Scanpix Vis mer

(Dagbladet): 16 dager før valget av ny FIFA-president finner sted i Sveits, står den globale fotballorganisasjonen ved et veiskille. FIFA er i dyp krise etter fjorårets rystende razziaer og arrestasjoner av et tosifret antall høytstående medlemmer. Nå skal Sepp Blatter, mannen som er siktet av sveitsisk politi for korrupsjon, erstattes etter 18 svært omstridte år som sjef.

Det paradoksale er at favoritten til å etterfølge Blatter hevdes å være langt verre. Hans høyhet Sheikh Salman av Bahrain er hans navn. I 2011 skal han ha sanksjonert tortur og fengsling av et hundretalls pro-demokratiske tilhengere i sitt eget land. Det var to år før Sheikh Salman ble valgt til president i Det asiatiske fotballforbundet med overlegen margin.

Nå ligger 50-åringen an til å ta over FIFA, etter tilsynelatende å ha sikret seg støtte fra 100 av 209 stemmeberettigede medlemsland.

- Et selvmord Sheikh Salman, som allerede er medlem av FIFAs eksekutivkomité, lanserte sitt presidentkandidatur i oktober. Inntil da hadde han støttet nå utestengte Michel Platini.

Reaksjonene har vært mange. Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch er blant dem som har ytret sin bekymring.

- I en tid hvor FIFA er inne i historiens største krise vil det være et som et instituelt selvmord å velge en leder som tilsynetalende var ansvarlig for å sanksjonere mot folk som ikke viste lojalitet til et morderisk regime, sier talsperson Nicholas McGeehan om hendelsene i Bahrain i 2011, ifølge The Guardian.

- En hån mot ofrene Claudia Roth er visepresident i det tyske parlamentet. Også hun går kraftig ut mot Salman.

- Å velge Salman som FIFA-president vil være en hån mot ofrene som i stor skala blir utsatt for menneskerettighetsbrudd i Bahrain. Forsøk på demokratiske reformer, å frigjøre landet og få folks stemmer hørt i politiske spørsmål ble brutalt undertrykket i 2011, forteller Roth, før hun går i detaljer:

- Stridsvogner ble sendt fra Saudi Arabia. Det var mange, mange ofre, døde og sårede. Idrettsutøvere ble arrestert og det er sterke indikasjoner på at mange ble torturert - fotballspillere inkludert.

Avviser beskyldningene Selv nekter Sheikh Salman for å ha gjort noe galt. Han ble også klarert av FIFAs valgkomité til å stille til valg så seint som i november. Ifølge The Guardian mener 50-åringen det er grunn nok til å slutte å anklage ham for menneskerettighetsbrudd og korrupsjon.

- Når folk snakket om å ha skjellet i skapet, så er mitt skap tomt. Noen personer har en agenda. Å prøve å svare på alle påstandene er bortkastet tid. Jeg tror det allerede har blitt gjort gjennom de riktige organene i FIFA og Det asiatiske fotballforbundet. Det har blitt gjort en integritetssjekk. Jeg har ingenting å forsvare meg imot, sier Sheikh Salman.

Ønsker ikke demokrati I et intervju med Associated Press publisert i dag legger han likevel ikke skjul på at han synes demokrati er oppskrytt. Derfor tar han også til orde for at FIFAs medlemsland blir enige om å gå for en av presidentkandidatene allerede før valget i Zurich.

- Hvis vi går til valg vil det bli tapere, og noen ganger trenger man kanskje å unngå et slikt resultat, sier Salman.

Han mener det vil være best for FIFA om «man har en klar indikasjon på hvem som vil bli valgt».

26. februar blir likevel Sheikh Salman valgt til ny FIFA-president hvis ikke en av utfordrerne klarer å sanke flere stemmer i løpet av de to siste ukene. Gianni Infantino (Sveits), Prins Ali (Jordan), Tony Sexwale (Sør-Afrika) og Jerome Champagne (Frankrike) er mennene som kjemper for å lykkes med det.

FÅR TROLIG STEMMENE TIL ASIA OG AFRIKA: Sheikh Salman ligger an til å få stemmene til de asiatiske (46) og afrikanske (54) medlemslandene. Foto: Scanpix
FÅR TROLIG STEMMENE TIL ASIA OG AFRIKA: Sheikh Salman ligger an til å få stemmene til de asiatiske (46) og afrikanske (54) medlemslandene. Foto: Scanpix Vis mer