Sotsji-mysteriet

Anklaget for doping. Nå avslører Kriukov hva som skjedde i Sotsji-OL: - Det var som 2. verdenskrig

Var russernes trippelseier på femmila i OL i Sotsji et resultat av systematisk doping? Overfor Dagbladet forteller Nikita Kriukov russernes versjon av omstendighetene bak suksesshistorien.

SATT PÅ PLASS: Martin Johnsrud Sunby ble slått i spurten og endte på 4. plass bak de den russiskse trioen Maxim Vylegzjanin,
Aleksander Legkov og Ilja Tsjernusov. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD
SATT PÅ PLASS: Martin Johnsrud Sunby ble slått i spurten og endte på 4. plass bak de den russiskse trioen Maxim Vylegzjanin, Aleksander Legkov og Ilja Tsjernusov. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTADVis mer

(Dagbladet): Den oppsiktsvekkende McLaren-rapporten forbauset en hel idrettsverden i kraft av avsløringen av Russlands statlig organiserte dopingsystem, som blant annet omhandlet hvordan de angivelig lurte verden i OL på hjemmebane.

- Det er fryktelig skuffende. Hele greia er trist, sa Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

- Det er sjokkerende å lese om dopingkulturen i Russland. Dette må vi komme til bunns i og få vekk de som ikke er rene, supplerte Tarjei Bø.

Friidrett og vektløfting var verstingene i McLaren-rapporten, som senere denne uka blir fulgt opp med del to av rapporten. I Norge var det dopinganklagene mot Aleksander Legkov og langrennsløperne som vakte mest oppsikt. På et rom i Sandnes i sommer forsøkte Legkov å forklare Dagbladet at han er ren.

- Etter OL i Vancouver fant jeg meg en europeisk trener og har trent for meg selv, ikke med det russiske landslaget. På grunn av det sitter jeg her og kan fortelle alt og sove godt om natta, fortalte Legkov, som har et maksimat oksygenopptak på hele 96,0, til Dagbladet.

AVSLØRER: Nikita Kriukov forteller russernes versjon av hva som skjedde i OL i Sotsji i 2014. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
AVSLØRER: Nikita Kriukov forteller russernes versjon av hva som skjedde i OL i Sotsji i 2014. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

- Hadde du sovet like godt om du hadde vært en del av det russiske regimet i stedet for å satse på egenhånd?

- Jeg tror ikke jeg hadde sovet like godt da. Her er grunnen: Da vil jeg ikke hatt den samme støtten fra mine trenerne. Da ville jeg ha bodd i Russland hele tiden. Da ville det vært vanskeligere å fortelle deg at jeg har rett. Det ville vært vanskeligere for deg å tro hva jeg sier.

Kriukov om dopingproblemene: - Skikkelig ille

Nikitia Kriukov, som ble olympisk mester i sprint i OL i Vancouver og dobbelverdensmester fra VM i Val di Fiemme, er en del av det russiske landslaget som Legkov sådde tvil om i sommer.

Når Dagbladet møter Kriukov, bekrefter han at det lenge var en dopingkultur i russisk langrenn. 31-åringen avslutter sin avslappede sittestilling med armene i kors. Han lener seg framover, møter Dagbladets journalist i blikket og sier:

- Dopingkulturen i russisk langrenn var skikkelig ille. Da jeg startet i verdenscupen rundt 2009/10 og OL i Vancouver, var det mye doping på det russiske langrennslandslaget. Det var ikke bra, forteller Kriukov til Dagbladet.

OLYMPISK MESTER: Nikita Kriukov ble olympisk mester i OL i Vancouver i 2010, det første mesterskapet etter at russerne fikk vekk dopingkulturen, ifølge ham selv. I OL på hjemmebane skuffet Kriukov, men lagkompisene herjet på femmila.  Foto: NTB Scanpix
OLYMPISK MESTER: Nikita Kriukov ble olympisk mester i OL i Vancouver i 2010, det første mesterskapet etter at russerne fikk vekk dopingkulturen, ifølge ham selv. I OL på hjemmebane skuffet Kriukov, men lagkompisene herjet på femmila. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi nye som kom opp, ville vise at vi kunne gjøre det bra uten doping. Vi ville ikke være som den forrige generasjonen. Vi nektet å assosiere oss med det. Dopingen måtte vekk. Nå er heldigvis dopingproblemet vekke i russisk langrenn, hevder sprintlegenden.

Mange sitter igjen med en oppfatning av at russerne herjet i vinter-OL i Sotsji, men i langrenn var det bare på én distanse de fikk fullklaff.

Trippelt russisk på femmila var enormt stort for hele nasjonen da Legkov vant foran Maxim Vylegzhanin, Ilja Tjernousov og Martin Johnsrud Sundby på 4. plass.

- Det var som 2. verdenskrig

Men det var også det eneste russiske langrennsgullet i OL - mot Norges fem. I tillegg til disse tre femmilsmedaljene, tok Russland sølv på herrestafetten og sprintstafetten da Norge smurte seg langt ut av pallen.

- Likevel var mesterskapet noe bedre enn normalt for dere. Hva var suksessoppskriften?

- Vi ville, skulle og måtte bli best. Det ble stilt krav om gull. For oss russerne var OL i Sotsji som 2. verdenskrig. Vi skulle slå resten av verden, forteller Kriukov til Dagbladet og smiler.

- Russland investerte så mye i mesterskapet. Det mentale var helt på topp. Pengepremiene var enorme. Vi trodde på seier. Legkov hadde en ekstrem motivasjon og jobbet vanvittig hardt for å vinne på hjemmebane. Det var stort at han vant, men vi skulle gjerne tatt flere gull. Vi ble ikke beste langrennsnasjon, men vi ble nasjon totalt i OL. Det var det viktigste, forteller 31-åringen.

Forklarer Legkovs problem

Etter OL har de gode resultatene uteblitt for Legkov. Kriukov har ikke noe problemer med å svare på Dagbladets dopingrelaterte spørsmål. Han forklarer prestasjonsfallet til lagkompisen slik:

- Legkov er en stor idrettsmann, men han må ha fokus på de rette tingene og ha en trener som sier hva han skal gjøre. Proppen gikk litt ut av ham etter OL. Han trenger en dedikert trener som styrer ham.

- Hva tenker du om McLaren-rapporten?

- De anklagene var spesielle. For meg er det en politisk sak. Jeg har ikke sett noe av det som ble påstått i rapporten. Jeg så ikke Legkov gjøre noe galt. Vi var åpne om hvor vi var og hva vi gjorde. Men jeg kan bare snakke for langrennslandslaget, påpeker Kriukov.

Resultatene i russisk kvinnelangrenn er så svake at det er vanskelig å tenke seg til at de bedriver systematisk doping. Herrene, med Sergej Ustiugov i spissen, er langt bedre, men fortsatt et stykke bak de norske.

- Etter dopingproblemene fram til 2010, har vi kun hatt meldonium-saker i russisk langrenn. Men jeg tenker ikke at det er doping. Det er en politisk sak. Meldonium gir en viss stimulasjon i visse muskler, men det er ikke som astmamedisin for eksempel, mener den russiske sprintlegenden.