Anklaget for korrupsjon og buet ut under VM. I dag kommer han til Norge

Blatter skal besøke Nobels Fredssenter.

NORGESBESØK: Sepp Blatter vil i dag besøke Nobels Fredssenter for å snakke om sine erfaringer med Handshake for Peace under fotball-VM i Brasil. Foto: AFP PHOTO / SEBASTIEN BOZON / NTB SCANPIX
NORGESBESØK: Sepp Blatter vil i dag besøke Nobels Fredssenter for å snakke om sine erfaringer med Handshake for Peace under fotball-VM i Brasil. Foto: AFP PHOTO / SEBASTIEN BOZON / NTB SCANPIXVis mer

(Dagbladet): FIFA-president Sepp Blatter er fotballverdenens mektigste mann.

Sveitseren har vært president i det internasjonale fotballforbundet siden 1998, og ble senest gjenvalgt i 2011.

I dag kommer han til Norge for å besøke Nobels Fredssenter for å fortelle om sine opplevelser av «Handshake for Peace» under fotball-VM i Brasil. Det kommer fram av en pressemelding fra NFF som har invitert presidenten til Norge.

Det vil i denne sammenheng bli avholdt en pressekonferanse med Blatter, direktør ved Nobels Fredssenter, Bente Erichsen, og Yngve Hallén.

Skulle til Norway Cup Dermed blir det likevel norgesbesøk på sveitseren som i utgangspunktet skulle besøke Norway Cup tidligere i sommer. Den gang måtte han melde pass.

- Det er selvsagt synd at han ikke kommer, men FIFA har bekreftet overfor meg at det ikke er knyttet til terrorsituasjonen i Norge, sa Yngve Hallén til Dagbladet den gang.

Sepp Blatter skal i stedet ha valgt et representasjonsoppdrag i Sveits, hvor verdens mektigste fotballeder og FIFA holder til.

Det ble samtidig understreket at terrortrusselen som var høyst gjeldende på det tidspunktet, ikke hadde noe å gjøre med FIFA-presidentens frafall.

Buet ut Blatter skal snakke om sine erfaringer med Handshake for Peace under sommerens fotball-VM i Brasil, men i sambaens hjemland er 78-åringen alt annet enn populær.

Da han, sammen med president Dilma Roussef, dukket opp på TV-skjermen i forbindelse med åpningskampen, buet Copacabana i protest mot måten FIFA hadde oppført seg overfor arrangøren, og den enorme regninga på mesterskapet.

Men kontroverser rundt den internasjonale fotballens overhode stopper ikke der.

Kontroversiell I mars forklarte han at han kunne tenke seg å slutte med straffesparkkonkurranser, selv om han samtidig innrømmet at han ikke hadde noe godt alternativ for hånden.

I 2004 mente han at kvinner selv hadde ansvaret for den lave oppslutningen rundt kvinnefotballen, og foreslo at de med trangere shorts og kortere drakter kanskje ville trekke mer publikum til kampene sine.

Korrupsjonsanklagene er også noe som har fulgt 78-åringen i en årrekke. I 2002 ble han anklaget i en rapport fra sin egen generalsekretær.

- Det som er kommet fram i denne rapporten bygger på misforståelser, sa Blatter da.

I 2011 ble han også kalt inn på teppet
etter anklager fra sin konkurrent om presidentvervet, Mohamed Bin Hammam, men heller ikke denne gangen ble det framlagt tilstrekkelig bevis.

- Jeg opplever ingen tilfredsstillelse over å se ennå en høring i den etiske komiteen. Jeg er sjokkert, trist og dypt skuffet over beskyldningene fra en mann som jeg delte et vennskap med i mange år, svarte FIFA-sjefen den gang.