LEGGER BALLEN DØD: Martin Johnsrud Sundby forklarer hvorfor det er feil når konkurrenter som Sami Jauhojärvi  sammenligner Martins lovlige medisinbruk med doping og fyllekjøring.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LEGGER BALLEN DØD: Martin Johnsrud Sundby forklarer hvorfor det er feil når konkurrenter som Sami Jauhojärvi sammenligner Martins lovlige medisinbruk med doping og fyllekjøring. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Martin Johnsrud Sundby oppklarer:

Anklaget og hengt ut av finsk konkurrent. Nå slår Sundby tilbake

Derfor er han IKKE tatt i doping.

VAL SENALES (Dagbladet): - Jeg er forberedt på, og det har jeg vært forberedt på hele veien, at folk får mene det de vil om denne saken. Og i hvert fall at andre nasjoner har hatt meninger om det. Men jeg har tidvis vært oppgitt over den måten media har valgt å fronte det på, fordi det har vært så mange faktiske feil, sier Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

Én av de faktiske feilene ble publisert på db.no i går, der den finske langrennsstjernen Sami Jauhojärvi sidestiller Sundbys to måneder lange utestengelse for brudd på dopingreglementet med å ha kjørt med for høy promille.

Grunnen til at Jauhojärvi nå mener dette, er at Sundbys sak startet med at urinprøvene til nordmannen viste nivåer av virkestoffet salbutamol over det såkalte terskelnivået i to tester i Davos 2014 og Toblach i 2015.

Forskjell

Så hva er egentlig forskjellen på et terskelnivå og en promillegrense?

- For å svare på det, så trenger du å vite om hvorfor det fins en grenseverdi for salbutamol. Før 2012 måtte du søke om bruk av det, men når man i sin tid ønsket å åpne for det, måtte de finne en måte å differensiere mellom pillebruk, intravenøs og inhalert salbutamol. For å gjøre det, så satte de opp en terskelverdi som kunne indikere om du hadde brukt det via inhaleringsapparat, intravenøst eller i pilleform. Den terskelverdien ble satt, men likevel vil ikke en urinprøve kunne vise noe som helst. Den vil ikke vise om du har tatt den i pilleform, intravenøst eller via inhalasjon. Derfor ligger det en terskelverdi der som kan advare et forbund om at her er det noe som må undersøkes. Derfor ligger terskelverdien der. Fordi FIS, som i dette tilfellet tok disse prøvene, ble advart om at her må de undersøke hva som er skjedd. Da får en utøver muligheten til å fortelle hva som er skjedd, sier Johnsrud Sundby.

- Det som viser seg, og er ganske oppsiktsvekkende gjennom min sak, er at det som er lov innenfor Wada og FIS sitt reglement, er 1600 mikrogram. Det kjenner dere alle til. Wada har selv gjort et forsøk på dette, og femti prosent av de menneskene som tar 1600 mikrogram, går over den terskelverdien i urinen. Wada vet selv at man kan gå over terskelverdien ved å ta en lovlig mengde, derfor vil utøveren få muligheten til å bevise at han har tatt en lovlig mengde salbutamol og allikevel oppnådd en urinverdi over terskelverdi. Det fikk også jeg muligheten til. Da jeg tok 1600 mikrogram, det som er lov ifølge Wadas reglement, var jeg skyhøyt over de verdiene jeg hadde både i Toblach og i Davos. Reglementet sier spesifikt at det er ingen dopingovertredelse hvis du kan bevise at du ved et lovlig inntak har kommet over terskelnivået. Ergo er de to urinprøvene ikke en dopingovertredelse.

Annen medisinering

- Du tok hele døgndosen på 1600 mikrogram i løpet av fem timer før disse rennene. Hva skulle du gjort om astmaen forverret seg etterpå?

- Jeg medisinerer som jeg alltid gjør, etter behov. Det er det en astmatiker gjør. En astmatiker, og jeg siden jeg var ni år, er trent på å medisinere seg etter behov og hvor tett man er. Det er klart at ved tilfeller som dette var jeg tett, jeg var syk, og jeg hadde behov for å medisinere meg i forkant av disse konkurransene. Også slik dagen var bygd opp var det ikke mulig for meg å medisinere meg i etterkant av løpene, fordi det ikke var praktisk anvendelig å gjøre det, og fordi det var lange dager. Jeg får heller ikke sove om jeg tar den medisinen på kvelden, og jeg hadde ikke behov for å være åpen i luftveiene på kvelden. Man har behov for å dempe betennelsen, og det gjøres med andre medisiner, forklarer han.

- Så hvis astmaen hadde forverret seg etter disse rennene hadde du medsinert deg på en annen måte?

- Da må man dempe betennelsen.

Oppklaringsmøte

- Hvorfor skjønner selv ikke kolleger som Jauhojärvi dette?

- Jeg har hele tiden vært klar på at jeg forventer ikke at man skal skjønne, jeg forventer ikke at man ønsker å forstå. Dessverre handler det i mange saker om at man ikke ønsker å forstå, og Sami innrømmet senest i går at han ikke har lest saken, at han ikke har satt seg inn i saken, og ikke vet hva det handler om. Han har fått det gjenfortalt gjennom x antall finske aviser.

- Han fortalte dette til deg?

- Til Vidar Løfshus i et møte i går. Det er et dårlig bakgrunnsteppe for å uttale seg i en såpass alvorlig sak.

Anklager

Med jevne mellomrom dukker det opp konkurrenter og kommentatorer som mener at både Johnsrud Sundby og Norges Skiforbunds feil er grovere enn det de forklarer det med selv.

- Hva mer kan du gjøre for å legge denne ballen død?

- Nei, jeg får ikke gjort så mye for å legge den ballen død. Jeg er på sett og vis ferdig med å uttale meg om denne saken og kommer ikke til å uttale meg så fryktelig mye mer om det. Folk, og det har jeg på en måte blitt klar over, folk får tro hva de vil, og så får vi på en måte ta tiden til hjelp og rette opp så godt vi kan den tilliten som nå, i langrennsverdenen, er skjør.

- Hvor tøft er det for deg å stå i dette?

- Det er krevende, og de tingene som er mest krevende er de tingene som vi snakker om i dag. Det har vært en emosjonell berg-og-dalbane.

- Tar det energi fra det at du skal prestere til vinteren?

- Selvsagt gjør det det. Vi får se når vinteren kommer, men jeg håper og tror jeg klarer å prestere på tross av dette, men vi vet at dette er en svært krevende situasjon å befinne seg i når man skal prestere i tillegg.