Annan gir nordmann toppjobb

NATO-ambassadør Kai Eide skal til Kosovo for FN.

FNs generalsekretær Kofi Annan gir Norges NATO-ambassadør, Kai Eide, en FN-toppjobb i Kosovo.

Eide, som er Balkan-ekspert og FNs tidligere spesialutsending til Bosnia, skal ha ansvaret for å avgjøre om det FN-kontrollerte Kosovo skal forbli en del av Serbia.

Annan hadde fredag kveld ennå ikke gitt nordmannen denne oppgaven, men en høytstående NATO-diplomat forteller til nyhetsbyrået Reuters at Eide kommer til å bli utnevnt om kort tid.

Administreres av FN

FN har administrert provinsen siden Balkan-krigen på 1990-tallet. Før Kosovos to millioner innbyggere får sin framtidige skjebne, må provinsen vise at den anstrenger seg for å møte standardene FN har satt på områder som menneskerettigheter, sikkerhet, lovverk og demokrati.

USA ønsker å få fortgang i prosessen med å avgjøre Kosovos status. 90 prosent av dem som nå bor i Kosovo er etniske albanere, og de fleste ønsker en uavhengig stat.

Den politiske ledelsen i den serbiske hovedstaden Beograd krever imidlertid at Kosovo forblir en del av Serbia. Store deler av den serbiske befolkningen som bodde i Kosovo før og under krigen, rømte provinsen i frykt for hevnaksjoner fra albanere som følte at de ble undertrykt av serberne og ledelsen i Beograd.


(ANB)