Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Anonym eller syndebukk: Smørerne kjenner på presset etter fadesen i Sotsji

Under OL i Sotsji opplevde Knut Nystad «et sant helvete». Norge bommet på skismøringen, stafettene ble ødelagt og smørerne havnet i fokus. I helga er det klart for revansje.

SMØRESJEF: Knut Nystad og hans team traff ikke på skiene under stafettene i OL i Sotsji. I helga er det klart for nye OL-stafetter, og smørerne kan igjen havne i fokus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SMØRESJEF: Knut Nystad og hans team traff ikke på skiene under stafettene i OL i Sotsji. I helga er det klart for nye OL-stafetter, og smørerne kan igjen havne i fokus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges smøreteam blir aldri folkehelter. De lever komfortabelt i skyggen av utøverne, gjør jobben sin og mottar lite oppmerksomhet.

Går en av Norges langrennsløpere inn til OL-gull, blir «gode ski» nevnt i en bisetning. Bommer smørerne på forholdene, blir de en hel nasjons store syndebukker.

Smørerne lever ikke i en svart/hvitt-verden, men heller i en grå verden med nyanser av svart. Det er kun når de mislykkes at noen legger merke til smøreteamet. Under stafettene i forrige OL fikk de for alvor merke folks vrede.

Mediestorm

Med en bredde ingen andre nasjoner kunne matche, var både damene og herrene favoritter på OL-stafettene.

- Noen må antakeligvis brekke beina for at vi ikke skal ta medalje på stafetten, sa landslagssjef Vidar Løfshus selvsikkert til VG før stafetten for fire år siden.

Det var noe helt annet enn beinbrudd som skulle felle begge stafettlagene. Fire år tidligere innførte Oddbjørn Hjelmeset uttrykket «is i rubben» for å beskrive de tunge skiene han gikk på, og i Sotsji ble det for alvor «is i rubben».

Kvinnene hadde tatt OL-gull i Vancouver i 2010, VM-gull i Oslo i 2011 og VM-gull i Val di Fiemme i 2013. I Sotsji gikk Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen for Norge, men endte til slutt 53 sekunder bak vinnerne fra Sverige. Herrene hadde vunnet de sju siste VM-stafettene, men var sjanseløse i OL-stafetten. Petter Northug på ankeretappen gikk i mål over ett minutt bak vinneren.

- Vi har ikke en sjanse med disse skiene. Det er helt umulig, sa Eldar Rønning etter løpet.

Samtlige hadde dårlige ski, smørerne ble satt i søkelyset og det oppsto en mediestorm.

- Et sant helvete

«Skandale», «fiasko», «smørebom» og «skittski» var bare noen av ordene som ble brukt for å beskrive situasjonen. «Best ski i Sotsji» var et av slagordene Olympiatoppen hadde brukt i forkant av mesterskapet i et prosjekt som kostet flere titalls millioner kroner, og det ble også rettet kritikk mot forbundets eksessive pengebruk på en råflott smørebuss.

På sin personlige blogg la smøresjef Knut Nystad seg flat i etterkant av mesterskapet, og innrømmet feil. Samtidig kritiserte han media og det umenneskelige presset de hadde lagt på ham.

- Hadde jeg ikke vist bedre, og hadde jeg vært en uskyldig liten flue på veggen, da hadde jeg trodd på konspirasjonsteorien om at norsk media var betalt av andre nasjoner for å gjøre vår arbeidshverdag til et sant helvete. Verden sto stille, det var ingen hendelser på denne planeten som var viktigere enn fenomenet SMØREBOM. Over natta var jeg og laget mitt portrettert som den mest forhatte gruppen i Norge, skrev han.

Belastning for barna

I en lengre reportasje retter den verdenskjente avisa The New York Times fokus på de norske smørernes vanskelige jobb og blemma fra Sotsji.

Her forteller Nystad blant annet at mediefokuset ble en belastning for familien hjemme i Norge. Kona så seg nødt til å slå av volumet på TV-en, slik at barna ikke skulle få høre alt som ble sagt om faren. Barna ble likevel påminnet om farens innsats når de var på skolen.

- Heldigvis har jeg sterke barn, så de brydde seg ikke, sier Nystad, som er forberedt på at han og smøreteamet nok en gang vil havne i søkelyset.

- Jeg er dum, og det vil skje igjen. Vi vet bare ikke når og hvor. Da er det bare å legge seg flat.

- Hvis vi tabber oss ut, havner vi på forsida av alle avisene i Norge. Vi blir erklært idioter over natta, sier smøresjefen.

7000 testresultat

Over 30 smørere og skitestere er på plass i Sør-Korea for å sikre optimale ski. Med seg har de over 7000 ulike testresultater av skivoks, pulver og andre virkemidler. Nystad har vært i OL-byen siden 26. januar for å sikre at alt er på stell.

Selv om ikke smørerne blir hyllet på nasjonalt fjernsyn etter et OL-gull, blir de satt pris på av utøverne bak kamera. Når det går bra feirer Nystad på sin egen måte.

- Da sitter jeg på en boks og drikker en øl. Det er alltid en ny mulighet til å tabbe seg ut om noen dager, sier han til avisa.

Kvinnenes stafett i Pyeongchang går kl. 10.30 lørdag. Herrene skal i aksjon kl. 07.15 søndag. Også denne gangen er Norge store favoritter på begge stafettene. Går det bra vil fire herrer og fire kvinner hylles for prestasjonen. Blir det smørebom må trolig Nystad finne seg i å være på forsida igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!