BEKREFTET: Eirik Horneland blir Rosenborgs nye hovedtrener. Foto: Audun Braastad
BEKREFTET: Eirik Horneland blir Rosenborgs nye hovedtrener. Foto: Audun BraastadVis mer

Eirik Horneland blir ny hovedtrener

Ansettelsesdrama i RBK: - Koteng har spent bein på prosessen

Rosenborgs ansettelse av Haugesunds Eirik Horneland overrasket både ekspertene, supporterklubben og Haugesund selv. Dagbladets Morten P mener Ivar Koteng har et lite forklaringsproblem.

Tirsdag ble det klart at den tidligere Haugesund-duoen Eirik Horneland og Karl Oskar Emberland er ansatt i Rosenborg.

Horneland tar over rollen som hovedtrener, mens Emberland blir hjelpetrener. Begge har signert en toårskontrakt med toppklubben.

Horneland signerte ny kontrakt med Haugesund seinest i november i fjor, men velger likevel å gå til Rosenborg. Avgjørelsen faller ikke i god jord hos Haugesund, og fotballekspertene og supporterne er kritiske.

Skepsis

Eirik Horneland har trent Haugesund siden oktober 2016. Emberland ble ansatt ved årsskiftet og stått ved Hornelands side de to siste åra.

Nå er det klart at duoen tar over Rosenborg seinest 1. februar, til skepsis for både fansen og ekspertene. Rosenborg hadde skapt store forventninger rundt ansettelsesprosessen, der flere så for seg et viktig navn etter sparkingen av Kåre Ingebrigtsen i fjor.

- Hadde vi spurt Ivar Koteng 9. juli i fjor, om Erik Horneland og Karl Oskar Emberland skulle trene RBK neste sesong, så tror jeg han hadde ledd av oss, sier Morten Pedersen, Dagbladets fotballekspert, som refererer til datoen Ingebrigtsen ble sparket.

Pedersen mener ansettelsen ikke er på det nivået Koteng og Rosenborg lovte etter sparkingen av Ingebrigtsen og Hoftun.

- Misforstå meg ikke, det er en veldig bra trenerduo og heller ikke et dårlig valg slik situasjonen ble, men alle veit at Horneland og Emberland var langt bak i køen. Til og med Geir Bakke i Sarpsborg var foran.

- Det gir Koteng et lite forklaringsproblem. Ansettelsen forteller meg også at Rosenborg kanskje tror litt for godt om seg selv. Klubben har nok trodd det var lettere å ansette en trener enn det egentlig er, sier Pedersen.

Bundet til kontrakt

Styreleder i Haugesund er tydelig frustrert over Rosenborgs håndtering av saken. Klubben er ikke enige med trønderne om en avtale på Horneland.

Dette sier Haugesund til TV 2:

- I går ettermiddag fikk vi en henvendelse fra Rosenborg med et ønske om et møte i dag morges, hvor det ble gjennomført. Utover dagen har det vært konkrete forhandlinger mellom partene. Vi opplever at vår siste henvendelse til Rosenborg ikke ble besvart, men at de istedenfor gikk ut og presenterte sine nye trenere, våre kontraktsbundne trenere, sier styreleder Leiv Helge Kaldheim.

Han fortsetter:

- Vi føler det er særdeles uprofesjonelt og vi tenker én ting i forhold til FK Haugesunds situasjon, men det er andre klubber i Norge som opererer på det samme nivået som oss, og som bør ta dette til ettertanke, når Rosenborg, som Norges største klubb våger å opptre på denne måten overfor oss andre, sier Kaldheim.

Kaldheim bekrefter at Haugesund ikke er enige med Rosenborg om en overgang på Horneland og Emberland. Han forteller at dialogen stoppet etter at Haugesund besvarte Rosenborgs siste bud. Besvarelsen skal ikke ha vært en aksept på tilbudet.

- Dagen for vår del er brukt til å belyse fakta og oversende Rosenborg de kontraktene vi sitter på med vår trener. Vi har følt behov for å klargjøre situasjonen enda tydeligere for dem. Vi har vært av den oppfattelsen at de ikke har vært klar over de kontraktene som Eirik Horneland har signert med FKH. Siste mailen er ikke besvart av Rosenborg, de har tvert imot valgt å se bort fra den og gå ut og presenterer Horneland som deres nye trener, sier Kaldheim til TV 2.

Uenighet

Haugesund reagerer på at Rosenborg presenterer Horneland og Emberland som trenere, da klubben ikke er blitt enige om en avtale.

Rosenborg presiserer at de har kommet til enighet med trenerne, og en offentlig pressekonferanse vil bli holdt fredag kl. 12. Ivar Koteng sier dette til VG:

- Det er veldig deilig å ha kommet til enighet med trenerne, og vi er svært fornøyde med denne løsningen, sier styrelederen og fortsetter:

- Vi er ikke enige med Haugesund, men vi håper å komme til enighet så fort som mulig. Vi håper å få kjøpt de fri fra kontrakten innen 1. februar.

Koteng forklarer at Horneland og Emberland har en vanlig ansettelseskontrakt som trenerne selv har sagt opp, og dersom Rosenborg ikke får kjøpt dem ut, vil trenerne ta over klubben 1. februar. Dette stemmer ikke, ifølge Haugesund.

Kaldheim sier at Horneland og Haugesund ikke har noe utkjøpsklausul i kontrakten, som RBKs styreleder henviser til.

- Vi har en treårskontrakt med Horneland som det gjenstår elleve måneder av. Det er en uoppsigelig kontrakt som ikke gjør det mulig for Horneland å bli verken Rosenborg-trener, eller trener for noen andre enn FK Haugesund, med mindre den eventuelle klubben har frikjøpt ham fra den kontrakten, sier Kaldheim.

Spillestil

Ivar Koteng tror Rosenborg-supporterne vil bli svært fornøyde med fotballen som blir presentert til våren.

- Det vil bli Rosenborg-fotball, altså høy intensitet og god fysikk, som gjør at vi kan kjøre angrep etter angrep, sier Koteng på NRK nyhetene.

Kotengs stadige uttalelser om spillestil mener Dagbladets Morten P er et problem.

- Hans retorikk og uttalelser i mange fotballfaglige situasjoner har spent bein på denne prosessen, mener Pedersen.

Også NRKs fotballekspert er overrasket over valget Rosenborg landet på.

- Rosenborg har landet en trener som i utgangspunktet ikke var førstevalget. Det er overraskende at de til slutt havner på Horneland. Jeg skjønner at noen hever øyenbrynene og kaller det lite ambisiøst, sier Carl Erik Torp til NRK.

Jesper Mathiesen tror heller ikke at Horneland var høyest på lista over aktuelle kandidater til jobben.

- Horneland var aldri førstevalget deres, men jeg tror de gjør et godt valg når de ender opp med ham, sier fotballeksperten til TV 2.

Likevel mener TV 2s fotballekspert at Horneland kan tilføre gode kvaliteter til klubben, og mener det vil bli slutt på klippekort i laguttaket.

- Et av problemene i Trondheim sist sesong var at enkelte spillere så ut til å ha klippekort bare på grunn av navnet på drakta, og ikke hva de faktisk presterte. Nå blir det slutt på slike laguttak, for Horneland bryr seg ikke om hvor mange landskamper, ligagull eller RBK-kamper du har. Han skal ha en gjeng som står 100 prosent bak hans måte å spille fotball på, sier han.