BOOKET I OKTOBER: Håndballaget Parkveien Idrettslag og Sport booket tur til semifinaler og finaler i EM. Det kan fort skje uten Norge på banen. Trolig reiser flere tusen nordmenn i finalehelgen. Foto: Parkveien ILS
BOOKET I OKTOBER: Håndballaget Parkveien Idrettslag og Sport booket tur til semifinaler og finaler i EM. Det kan fort skje uten Norge på banen. Trolig reiser flere tusen nordmenn i finalehelgen. Foto: Parkveien ILSVis mer

Norske tilskuere i håndball-EM:

Anslår at tusenvis av nordmenn reiser for å se EM-finalen - uten Norge

- Vi tenkte det var bankers …

  • Norge - Nederland, tirsdag kl. 21.

NANCY (Dagbladet): Landslaget sliter i håndball-EM og finalehelgen henger i en syltynn tråd.

Men nordmenn blir det uansett å se i finalebyen Paris. Antakeligvis noen tusen norske fans.

Seiersvante norske tilskuere har allerede for måneder siden booket helga i den franske hovedstaden, med semifinaler fredag og finaler søndag i sikte.

I BREST: Norske tilskuere under kampen mellom Tsjekkia og Norge tidligere i EM. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
I BREST: Norske tilskuere under kampen mellom Tsjekkia og Norge tidligere i EM. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Da Norge spilte VM-finale mot Frankrike i Hamburg for ett år siden, var det foran 11 000 tilskuere, og arrangøren anslo at 4500 var nordmenn.

Finalearenaen i den franske hovedstaden i dette EM tar 17 000 tilskuere - og er dermed langt større enn for ett år siden.

Det er ikke utenkelig at minst like mange nordmenn reiser til finalen i Paris dersom landslaget ved på sensasjonelt vis kommer seg videre. Selv uten Norge på banen blir det mange nordmenn på tribunen.

Dette gjelder blant annet håndballaget Parkveien Idrettslag og Sport (PILS) fra Oslo. Dagbladet har snakket med 2 av 16 på laget som reiser for å se semifinaler og finaler.

- Det er selvfølgelig veldig kjedelig dersom Norge ikke kommer dit. Vi har billetter til begge semifinalene, bronsefinale og finale, så vi trodde egentlig vi hadde helgardert oss, sier Maria Xepapadakis Isaksen (27) til Dagbladet.

Hun er midtback på laget som ligger an til opprykk fra 4. divisjon. Kvinnelaget bestilte EM-tur i starten av oktober. Håndballaget la nemlig julebordet til EM-byen, i håp om å få se Norge i finalen.

Aurora Hellevang (30) - høyre bakspiller på PILS - forteller:

- Vi tenkte det var bankers … Heldigvis får vi uansett se gode lag og gode håndballkamper. Det blir en fin helg, men vi håper fortsatt på Norge, sier Hellevang til Dagbladet.

Håndballens Venner

Håndballens Venner er trofaste fans for de norske landslagene. I årets EM har de fulgt hele reisen fra åpningskampene i Brest, til hovedrunden i Nancy. De blir også med EM-toget videre til Paris - selv om landslaget må reise hjem.

Sigvard Magelssen er leder i Håndballens Venner. Han forteller til Dagbladet at gruppa er 24 personer som følger Norge i hovedrunden. I finalehelga i Paris blir de totalt 80, uavhengig av om det norske landslaget kommer dit.

- Vi håper selvsagt på et lite mirakel og at vi får se Norge i Paris, sier Magelssen til Dagbladet i EM-byen Nancy.

- Hvor mange nordmenn anslår du at kommer til Paris, selv uten Norge?

- Det er vanskelig å si, men rundt 2000 nordmenn vil jeg tippe.

For ordens skyld: I tillegg til Håndballens Venner er det flere norske håndballfans som har fulgt det norske kvinnelandslaget i Brest og Nancy.

FANS: Norske tilskuere så Norge-Frankrike i Telenor Arena rett før årets EM. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FANS: Norske tilskuere så Norge-Frankrike i Telenor Arena rett før årets EM. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Oftedal: - Ekstremt

Stine Bredal Oftedal sier til Dagbladet at det er naturlig med stor interesse etter resultatene til kvinnelandslaget de siste 20 åra. Norge har spilt åtte EM-finaler på rad siden 2002.

- Hva tenker du om forventninger til medaljer og norske fans som booker hotell til finalehelg før mesterskapet starter? spør Dagbladet.

- Det er ganske ekstremt. Med resultatene vi har hatt de siste 20 åra, er det naturlig at det er store forventningene. Men folk må forstå at det er vanskelig å vinne medaljer. Det er små marginer, og slik er sporten. Alle forstår at det ikke bare er å reise til EM og hente medaljer, sier Oftedal til Dagbladet.

- Det er veldig positivt med stor interesse, legger landslagskapteinen til.

Norge møter Nederland til kamp tirsdag klokka 21. Bare seier mot både Nederland og Spania er godt nok for å ha håp om semifinale. Samtidig må flere andre resultater gå Norges vei. Det enkleste er trolig at Romania taper resten, og at Nederland slår Tyskland i siste runde.