Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Anspent mellom VIF-spillerne og Klanen

Espen Musæus (24) er bekymret for det stadig hardere klimaet mellom Vålerenga-Klanen og klubbens spillere. - Avstanden mellom partene øker, og forholdet er preget av langt mer negativitet enn tidligere, sier Vålerenga-spissen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Super-musa», som han blir kalt av Klanen, er ironisk nok blant de Vålerenga-spillerne som har fått mest kritikk for sine prestasjoner på banen denne sesongen. Likevel ønsker han ikke å innlede ordkrig med supporterne, men oppfordrer heller til at alle parter nå bør begynne å dra i samme retning.

- Vi må prate mer sammen, og ha mer kontakt med Klanen enn det vi har nå. Både spillere, ledere og supportere er viktig deler av Vålerenga, og bør derfor være mottagelige for kritikk fra hverandre, sier han.

- Det må ikke bli slik at Klanen ser på seg selv som større enn klubben. Da kan det lett bli for mye underholdning, og for lite støtte. Vi spillere må kunne si at forholdet til Klanen er forholdsvis dårlig uten å være redde for konsekvensene, forklarer Musæus.

Gradvis utvikling

Den tidligere KFUM-spilleren trekker fram sesong-avslutningen i 1996 som et høydepunkt i forholdet mellom spillerne og supporterne. Den gang sto Klanen igjen på tribunen en halvtime etter kampslutt, til tross for at klubben rykket ned.

- På den tiden var støtten formidabel. Etter 1997-sesongen med opprykk og cup-gull har forholdet gradvis blitt mer anspent. Det er mye negativ respons fra tribunene, og det virker som enkelte på forhånd har bestemt seg for hvilke spillere som er gode, og hvem som ikke er det. Det skal veldig lite til før enkelte får så øra flagrer, sier han.

En vanlig skikk på norske fotballarenaer er at spillerne takker supporterne for innsatsen etter kampene. - Hvorfor er det så ofte at dere i Vålerenga unnlater å gjøre det?

- I de kampene det blir mye drittslenging frister det ikke så veldig å gå bort til supporterne etterpå. Da blir det litt falskt om jeg skulle stå å klappe for dem, sier Musæus som legger til at det langt fra er hver gang han opplever det slik.

I løpet av paradesesongen i 1997 mangedoblet Klanen medlemstallene på få måneder. Musæus tror den eksplosive medlemsøkningen kan ha bidratt til de mange gnisningene.

- Med så mange medlemmer har det lett for at alle skal ha meninger om alt. Både under kampene og på Vålerenga På Nett er det enkelte uvitende folk som uttaler seg som om de skulle ha vært eksperter. Det blir ofte feil, sier han.

Svake resultat

Det er likevel ikke til å stikke under en stol at Vålerengas svake resultater de siste tre årene har fått mange supportere til å reagere.

- Klanen har naturligvis rett til å kreve noe tilbake når de bruker så mye tid og penger på klubben. Vi tåler kritikk, men så lenge vi gjør vårt beste kan man ikke forlange mer.

- Mener du selv at du får mye urettferdig kritikk?

- Jeg går alltid på banen for å gjøre mitt beste. Hvis noen mener det er for dårlig får de heller bebreide klubben som velger å bruke meg. For meg er det viktigst hva Tom (Nordlie) og lagkameratene mener..

- Jeg kan ikke slutte å spille fotball fordi noen på tribunen mener jeg ikke holder mål. Det er ikke Klanen jeg spiller fotball for, sier 24-åringen.

- Lite kunnskap

Sist søndag scoret Espen Musæus mot erkerival Lillestrøm på Åråsen. Da var han en kort stund Klanens store helt, før en tapt hodeduell brakte fram nye ukvemsord minutter senere.

- Det er en del på tribunen som mangler grunnleggende fotball-forståelse. De skjønner ikke at jeg som «middels god hodespiller» stort sett vil tape hodedueller mot luftsterke forsvarsspillere som kommer bakfra i stor fart. Jeg må brukes til det jeg er god på.

Tidligere i sommer møtte en gruppe Vålerenga-supportere opp på trening med et trekors for å gravlegge Vålerenga som toppklubb. Tilhengerne mente at klubben ikke satset nok på å nå toppen av Tippeligaen.

- Hva synes du om en slik markering?

- Er det å støtte laget?, svarer Musæus indignert, før han presiserer at langt fra alle er like negative.

- Det er en stor kjerne i Klanen som virkelig lever og ånder for klubben. De skaper liv og stemning på tribunen, og sørger også for å trekke flere folk på kampene med sin enorme entusiasme. Slik støtte er det vi behøver, sier Espen Musæus.

NÆRKONTAKT: - Vi må ha mer kontakt med supporterne våre, mener Espen Musæus.