Ansvaret han har fått kan enten koste Norge EM-plassen eller sikre den

Henriksen har straffeoppgaven mot Ungarn.

FÅR ANSVARET: Markus Henriksen er mannen som skal ta Norges eventuelle straffespark mot Ungarn. Her med Alexander Søderlund på spillerhotellet i ettermiddag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
FÅR ANSVARET: Markus Henriksen er mannen som skal ta Norges eventuelle straffespark mot Ungarn. Her med Alexander Søderlund på spillerhotellet i ettermiddag. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

BUDAPEST (Dagbladet): Det er bare et drøyt døgn igjen til Norges skjebneoppgjør mot Ungarn. Det er 15 år siden sist vi kunne juble for EM-deltakelse. I morgen kan det endelig skje igjen, men da må vi snu 0-1-nederlaget på Ullevaal til seier på Groupama Arena i Budapest.

Forventningene til våre beste menn er enorme. Det samme er presset. En av dem som må kunne taklene nervene sine aller best når den spanske kamplederen Carlos Carballo blåser matchen i gang, er Markus Henriksen.

Dagbladet kjenner nemlig til at det er den 23 år gamle AZ Alkmaar-spilleren landslagssjef Per-Mathias Høgmo har valgt ut som Norges straffeeksekutør. Om Henriksen mestrer oppgaven eller ikke kan fort vise seg å bli forskjellen på suksess eller fiasko for ikke bare de norske guttene, men også de uttallige fotballfrelste innbyggerne i vårt langstrakte land.

Stort ansvar I 1998 skjedde noe tilsvarende til det som kan bli tilfellet i morgen. Norge måtte vinne den siste gruppespillskampen i VM i Frankrike da dommeren dømte straffespark etter en holding på Tore André Flo inne i Brasils 16-meter.

Alle husker hvordan det gikk. Kjetil Rekdal, mannen som en gang uttalte at: «Det er bedre at I score - enn at du bomme», sendte ballen i mål og Norge til himmels. 

Nå deler den levende fotballegenden sine beste tips til Henriksen. For Rekdal innrømmer glatt at å sette et straffespark i mål, med forventningene til en hel fotballnasjon på skuldrene, ikke er lett.

- Det er jo ikke det, men Henriksen er en bra straffeskytter hvis jeg ikke husker helt feil. Han må bare sørge for å utføre det han har tenkt å gjøre. Det er forskjellige måter å gjøre det på, men du må sørge for at det blir et best mulig skudd, at det er hardt nok og godt nok plassert. Og om du klarer det er det en fordel å følge med på hva keeperen gjør, forteller Rekdal til Dagbladet.

Har trent på straffer Hvis Norge skulle ta ledelsen 1-0 i morgen, og stillingen står seg etter 120 spilte minutter, vil vinneren av EM-billetten avgjøres ved straffesparkkonkurranse. 

Også da kan Henriksen få en avgjørende rolle.

Jo Inge Berget, som Dagbladet vet er nummer to på Høgmos liste over potensielle straffeskyttere, forteller at også de øvrige norske gutta har forberedt seg på skudd fra 11-meteren de siste dagene.

-  Vi vet det kan ende med en straffekonkurranse, så vi har tatt en del på trening. Vinner vi 1-0, blir det fort det. På trening scorer de fleste, men det er ikke akkurat det samme å ta en der som det er i kamp. Og det kan være greit å ha en idé om hvem som skal ta straffene på forhånd, sier Berget, som allerede har meldt seg frivillig.