- Ansvarlig for barnefedme

David Beckham får kritikk av britisk matekspertise for å være et dårlig forbilde for barn og unge.

Sammen med den tidligere landslagskapteinen Gary Lineker klandres nåværende Englands-kaptein David Beckham for å reklamere for et usunt kosthold.

Kritikken kommer fra en britisk helseorganisasjon som har fått i oppdrag å undersøke landets fedmeproblemer. Helseekspertene hevder Beckham, Lineker og andre celebriterer fra idrettens verden må ta på seg skylda for det voksende fedmeproblemet de hevder å se blant blant barn og unge på den britiske balløya, ifølge Telegraph og Guardian.

Talsmann for helseorganisasjonen, David Hinchliffe, mener Beckham, rollemodell for svært mange barn og unge, ved å reklamere for Pepsi Cola er skyld i britiske barns usunne livsstil. Lineker beskyldes for å gi barn og unge usunne matvaner ved å reklamere for potetgull.

- Rollemodeller fra idrettsverdenen må tenke over hva de gjør i forhold til hvilke helsemeldinger de sender ut, sier Hinchliffe ifølge Guardian.

- Skader ikke

Lineker, far til fire, sier til Telegraph at folk ikke skjønner poenget.

- Vi har aldri sagt at folk skal spise potetgull til enhver tid. Hovedpoenget er at dagens helseproblemer ikke har noe med chips å gjøre, men skyldes at folk ikke trener.

En talsmann for produsenten av Walker's crisp - som Lineker reklamerer for - sier at potetgull og andre usunnheter ikke skal erstatte sunn mat, men inngå sammen med et sunt kosthold. Dette er også Linekers oppfatning.

- Vi må slåss for å rive barna våre bort fra TV- og videospill. En pose potetgull i tillegg til et sunt og balansert kosthold, skader ikke, sier Lineker.

Krever forbud

Den britiske regjeringens mat-vaktbikkjer vurderer å forby «junk food»-selskaper å sponse idretts- og popkjendiser, ifølge Telegraph. I lederartikkelen i dagens utgave av det anerkjente medisinske tidsskriftet Lancet fremmes nettopp dette ønsket.

«En av de mest uheldige strategiene brukt i «fast food»-reklamer er å betale idretts- og popkjendiser til å reklamere for varene. Underlig, siden idrettskjendiser trenger et balansert og sunt kosthold for å yte maks», heter det.

«Slike kjendiser burde skamme seg. Det burde også andre som reklamerer for slik søppelmat. Kjendisreklamering av slik mat må forbys».

Helsemyndighetene i landet hevder at hvert tiende barn på 6 år er overvektig.

(Dagbladet.no)

REFSES: Real Madrid-spiller og Englands-kaptein David Beckham får så øra flagrer av britiske helseeksperter. Her koser han seg med Real-kollega Roberto Carlos på trening. Foto: REUTERS/SCANPIX
BECKS OG PEPSI: Beckham foran symbolet for en kjent leskedrikk da reklamekampanjen ble lansert i januar
- UFORSTÅELIG: Eks-landslagskapetin Gary Lineker mener folk misforstår poenget hvis de sier at han bidrar til et usunt kosthold. Foto: REUTERS/SCANPIX