Antialdringsklinikk avslører USAs største baseballstjerner

Vitne ruller opp USAs største dopingssak.

HAR IKKE SNAKKET MED BOSCH? New York Yankees Alex Rodriguez har tidligere innrømt doping tilbake i 2003. 37-åringen sier nå at han ikke er kjent med Boschs klinikk i Florida. Foto: AP / Elaine Thompson / NTB SCANPIX
HAR IKKE SNAKKET MED BOSCH? New York Yankees Alex Rodriguez har tidligere innrømt doping tilbake i 2003. 37-åringen sier nå at han ikke er kjent med Boschs klinikk i Florida. Foto: AP / Elaine Thompson / NTB SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Hva fikk et titalls baseballstjerner til å oppsøke antialdringsklinikken Biogenesis i Sør-Florida.

Svaret sitter Antony Bosch på, ifølge TV-kanalen ESPN.

Bosch var daglig leder for klinikken og vil vitne på at han i stort omfang har foret en rekke av USAs største idrettstjerner med forbudte stoffer. Saken omtales i dag som den største av sitt slag i amerikansk idrettshistorie.

I natt inngikk Bosch en avtale med baseballigaen MLB. Han vil samarbeide med ligaen, og dermed avsløre omfattende hormonmisbruk i en av USAs favorittsporter.

MLB-toppene tror dermed de kan suspendere opptil 20 spillere for brudd på dopingbestemmelsene ved hjelp av klinikksjefen i Coral Gables.

A-Rod med milliardavtale Allerede nevnt i saken er New York Yankees Alex Rodriguez, kjent som A-Rod og med en tiårskontrakt verd to milliarder kroner.

Andre stjernerer som blandes inn er Nelson Cruz, Melky Cabrera og Ryan Braun. Sistnevnte er også en av sportens aller, aller heiteste.

NEKTER: Ryan Braun kan bli utestengt i 100 kamper dersom han finnes skyldig i bruk av dopingmidler på nytt. Foto: AP Photo / Morry Gash / NTB SCANPIX
NEKTER: Ryan Braun kan bli utestengt i 100 kamper dersom han finnes skyldig i bruk av dopingmidler på nytt. Foto: AP Photo / Morry Gash / NTB SCANPIX Vis mer

Flere av spillerne risikerer opptil 100 kampers karantene, dersom Boschs kundearkiv holder hva det lover. Dopingmidlene som Bosch og Biogenesis solgte inkluderte testosteron, veksthormoner og graviditetshormonet hcg. Sammen med stoffene kom følgende beskjed til spillere:

«Dette hjelper dere til å bli sterkere, og dere kommer også raskere tilbake etter skader»

Braun doptatt Rodriguez avviser på det sterkeste at han har dopet seg ved hjelp av Florida-klinikken. Leftfielderen sier han aldri har møtt eller snakket med Bosch.

Braun ble i vinter ble utestengt i 50 kamper etter en positiv dopingprøve. Braun vant kåringen «ligaens mest verdifulle i 2012» og klarte å få sin nylige dopingdom underkjent på grunn av prosedyrefeil.

De 20 spillerne som er koblet til Biogenesis skal alle være nevnt i dokumenter hos den nå nedlagte klinikken. Noen er oppført med et ekte navn, mens andre har lett gjenkjennelige alias.

Flere kallenavn Lokalavisa Miami New Times har lagt ut 16 koblinger til A-Rod i Boschs papirer, der han dukker opp som «Cacique», «Alex Rod» og «Alex R».

MLB-kommisjonær Bud Selig ønsker å utestengt en rekke spillere i 100 kamper. Det er straffen for andre gangs brudd på dopingreglene. Dermed er snuoperasjonen fullført for MLB, som i mars gikk i søksmål mot Bosch og Biogenesis etter de første dopinglekkasjene.

I søksmålet ble det kjent at klinikkens medarbeidere besøkte spillere på hotell eller hjemme, for personlig utlevering av medikamenter som ikke blir oppdaget i ligaens dopingtester dersom ved rett bruk.

VITNER MOT STJERNENE: Anthony Bosch går med på å forklare hvordan baseballspillerne fikk levert dopingmidler fra hans klinikk. Foto: AP/Miami-Dade Police Department/ NTB SCANPIX
VITNER MOT STJERNENE: Anthony Bosch går med på å forklare hvordan baseballspillerne fikk levert dopingmidler fra hans klinikk. Foto: AP/Miami-Dade Police Department/ NTB SCANPIX Vis mer

Nå slipper Bosch unna søksmålet, han holdes ikke ansvarlig av MLB for dopingen. Dessuten vil ligaen gi ham et godt skussmål dersom myndighetene tar ut tiltale på et seinere tidspunkt.

Sannheten Ennå har ingen spillere erkjent at de har mottatt dopingmidler av Bosch eller Biogenesis. Slugger Braun ble oppsøkt av media i natt norsk tid, og svarte følgende på nyheten om at han trolig suspenderes.

- Jeg har allerede snakket om alt i Miami, det ble tatt opp i vår. Jeg vil ikke si mer. Sannheten er den samme, og jeg kjenner ikke til det som kom i dag i detalj, sier Braun.

NAVNGITT I MEDIA: Toronto Blue Jays' Melky Cabreras navn skal finnes i Biogenesis-arkivet. Foto: REUTERS/Stephen Lam / NTB SCANPIX
NAVNGITT I MEDIA: Toronto Blue Jays' Melky Cabreras navn skal finnes i Biogenesis-arkivet. Foto: REUTERS/Stephen Lam / NTB SCANPIX Vis mer