Antidop-sjef støtter Kaggestads dop-anslag

Men Kaggestad slakter utspillet.

(Dagbladet.no): I dag gikk direktøren for WADA-laboratoriet i Lausanne ut og sa at så mange som 47 av de 189 startende sykkelrytterne i Tour de France kan ha vært dopet.

Ifølge ham ga nemlig 47 av rytternes prøver utslag på enten EPO eller bloddoping uten at nivået overskred de grensene som er fastsatt.

- Det er skremmende, men vi gjør mange funn som utvilsomt er et resultat av en form for blodmanipulasjon eller bruk av EPO. Men det er stor forskjell på å avgi en overveiende mistenkelig prøve og å avgi en klokkeklar positiv test, sier Martial Saugy til den belgiske avisa Het Laatste Nieuws.

Samsvarer med Kaggestads anslag

Tallet 47 samsvarer uansett svært godt med anslaget sykkel- og utholdenhetsekspert Johan Kaggestad ga i Dagbladets Sportmagasinet i august: 

Da tippet han at så mange som 40-45 ryttere på en eller annen måte kan ha jukset før eller under touren.

- Hva er det dere vet, som vi andre ikke vet?

- Hehe, dette var jo et merkelig sammentreff, og kanskje beviser det at anslaget mitt traff bra, svarer Kaggestad, som følger sykkel som ekspert for TV 2.

TATT: Forhåndsfavoritten Aleksandre Vinokourov (Astana) var en av rytterne som faktisk ble tatt under årets Tour de France. Ifølge antidopingdirektøren Martial Saugy i Sveits burde langt flere vært luket ut. Foto: BAS CZERWINSKI/AP/SCANPIX
TATT: Forhåndsfavoritten Aleksandre Vinokourov (Astana) var en av rytterne som faktisk ble tatt under årets Tour de France. Ifølge antidopingdirektøren Martial Saugy i Sveits burde langt flere vært luket ut. Foto: BAS CZERWINSKI/AP/SCANPIX Vis mer

Angriper Saugy

Deretter går han til angrep på antidoping-direktør Saugy, som han mener mistenkeliggjør et helt rytterfelt ved at han ikke nevner navn.

- Hvis han hadde hatt baller, så hadde han også gått ut med hvem det er han sikter til. Jeg er sikker på at Kurt Asle Arvesen, Thor Hushovd og andre blir fly forbanna når de leser det han sier, sier Kaggestad til Dagbladet.no.

- Men var det ikke det samme du gjorde da du ga ditt anslag?

- Nei, forskjellen er at jeg ikke er noen dopingautoritet. Mitt anslag var rein synsing. Men det denne direktøren gjør, er å mistenkeliggjøre prøver som har gitt utslag uten å bryte de strenge grensene som er fastsatt, sier Kaggestad.

- Dermed er prøvene per definisjon ikke positive, slår han fast.

Uenige om framtidsutsiktene

Han mener dette bidrar til å forsterke verstingstempelet på sykkelsporten, som ikke er den eneste idretten som sliter med doping.

Antidop-sjef støtter Kaggestads dop-anslag

Seinest i dag innrømmet tennis-spiller Martina Hingis at hun har testet positivt på kokain, og forrige måned måtte sprint-stjerna Marion Jones kaste kortene.

Kaggestad tror dessuten at Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) omsider har tatt dop-problemet på alvor. Blant annet innføres det biologiske pass, med info om de ulike rytternes blodverdier. I tillegg vil antallet tester utafor konkurranse økes betraktelig.

- Derfor vil det bli mindre juks under kommende sykkelritt, håper og tror Johan Kaggestad. Men så optimistisk er slett ikke Martial Saugy.

- Så snart vi finner en skikkelig test for veksthormonet HGH, så vil 80 prosent av alle rytterne teste positivt på det. Jeg er meget desillusjonert, sier han.

OPTIMIST: Sykkel- og utholdenhetsekspert Johan Kaggestad tror på bedring når det gjelder doping-bruk innen sykkelsporten.
PESSIMIST: Direktør ved det WADA-lisensierte laboratoriet i Lausanne, Sveits - Martial Saugy - tror så mange som 80 prosent kan bli tatt med nye metoder.