Pressekonferanse Antidoping Norge

Antidoping Norge: - Det er en alvorlig sak å ha disse stoffene i kroppen

Medisisnk sjef: - Prøven fra dopinglaboratoriet sier at det er lave nivåer, og det er forenlig med bruk av krem.

ANTIDOPING NORGE: Medisinsk sjef i Antidoping Norge Per Wiik Johansen sier under pressekonferansen at det ikke finnes holdepunkter for at mengden krem som Johaug har inntatt har prestasjonsfremmende egenskaper. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL/OSLO (Dagbladet): Det som preger nyhetsbildet her hjemme i dag er at Therese Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol.

Hun fikk beskjeden 4. oktober, og forteller at den siste uka har vært «den verste i hennes liv».

Johaug la all skyld på landslagslege Fredrik Bendiksen, som på dagens pressekonferanse valgte å trekke seg fra sin stilling som landslagslege.

Antidoping Norge holdt en pressekonferanse noen timer etter Norges Skiforbund. Antidoping Norge kommenterer normalt ikke en sak i denne fasen, noe de også uttalte i dag.

Medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, sa dette om salven som ble brukt av Therese Johaug:

- Det er et legemiddel som ikke fås kjøpt i Norge. Det selges i Italia og Brasil og ble kjøpt i Italia. Det er egentlig en sårsalve. Den inneholder clostebol som er et svakt anabolt steroid. Det gror raskere ved sår. Clostebol tilhører gruppene anabole steroider. Det har anabole egenskaper. Disse stoffene er fettløselige, sier Johansen.

Lave nivåer

Stoffet tas opp i blodbanen gjennom huden og skilles seinere ut og kan bli påvist ved en urinprøve.

- Prøven fra dopinglaboratoriet sier at det er lave nivåer, og det er forenlig med bruk av krem. Det er ikke noe som tyder på at dette skal ha prestasjonfremmende effekter, det kan vi si på bakgrunn av labratoriestester. Det er en alvorlig sak å ha disse stoffene i kroppen sin. Dette er en spesiell sak med lave verdier etter bruk av krem. Det er en kjedelig og alvorlig sak, sier Johansen.

Det var fredag 16. september i år at det ble tatt en urinprøve av Therese Johaug utenfor konkurranse. I urinprøven ble stoffet clostebol funnet, som er i WADAs liste over forbudte stoffer. Hun ble informert om funnet av Antidoping Norge 4. oktober.

Kan bli streng straff

Juridisk rådgiver i Antidoping Norge, Britha Røkenes, sier at utøvere har «et rent objektiv ansvar».

- Det vil si at utøver plikter å sørge for at intet forbudt stoff tilføres vedkommendes kropp eller bruk av forbudt metode. Og det er uten hensyn til skyld, det er det man legger i dette objektive ansvaret, sier Røkenes.

Hun forteller at en eventuell straff kan variere stort.

- Det kan gis fire års utestengelse med forsett. Dersom det er uaktsomt er man raskt nede på to års utestengelse, sier Røkenes, samtidig som hun legger til at i visse tilfeller så blir saken henlagt.

Det er derfor veldig vanskelig å si hvor streng straff Therese Johaug eventuelt vil få på nåværende tidspunkt. Det kan være alt fra mulig henleggelse til fire års utestengelse.

Når det gjelder spørsmålet om suspensjon, sier Røkenes:

- På dette tidspunktet har utøveren mulighet til å akseptere frivillig suspensjon. Dersom utøver ikke gjør det, er det slik at Påtalenemda kan ta stilling til spørsmålet om suspensjon så fort innledende saksbehandling er fullført.

Leder for Antidoping Norge, Anders Solheim, sier at alle sider av denne saken blir belyst. Når Antidoping Norge er ferdig med å undersøke denne saken, vil den bli presentert for Påtalenemnda.

- Dette er en trist sak for skiidretten og særlig for de som er involvert, sier Solheim.

SVENSK KRITIKK: Den svenske avisa Expressens telefonintervju med kommentator Lasse Anrell som går hardt ut mot doping i norsk idrettsmiljø. Video: Expresssen Vis mer
FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer