TESTET POSITIVT: Vegard Robinson Bugge (25) testet positivt for doping under Tour des Fjords i mai etter å ha brukt astmamedisin. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
TESTET POSITIVT: Vegard Robinson Bugge (25) testet positivt for doping under Tour des Fjords i mai etter å ha brukt astmamedisin. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Antidoping Norge: - Ikke prestasjonsfremmende for en frisk person

Det sier medisinsk sjef.

(Dagbladet): Som Dagbladet og Procycling kunne melde i ettermiddag, ble den norske sykkelprofilen Vegard Robinson Bugge (25) dopingtatt under Tour des Fjords i Norge i slutten av mai etter å ha tatt astmamedisin.

- Dette er en sak mellom utøver og UCI ettersom prøven ble tatt av UCI i et internasjonalt sykkelritt. Antidoping Norges rolle nå er å svare på spørsmål rundt prosessen videre. Når det er sagt, så skulle vi gjerne vært denne saken foruten. Det er beklagelig, men det vil oppstå feil så lenge det er systemer, sier assisterende daglig leder i Antidoping Norge, Frode Hestnes, til Dagbladet.

Astmarot Robinson Bugge, som sykler for det norske kontinentallaget Team Sparebanken Sør, har testet positivt for stoffet terbutalin. 25-åringen er plaget av astma, noe han har dokumentasjon på, og tidligere hadde han sertifikat for å bruke astmamedisinen Bricanyl.

For noen år siden gikk han over til å bruke Ventoline isteden. Det er en medisin man ikke trenger godkjenning for å bruke.

Under årets Tour des Fjords brukte Bugge imidlertid Bricanyl igjen - slik han gjorde for en del år siden - fordi han skal ha vært tom for Ventolin, men han hadde da glemt at godkjenningen hans for å bruke den type medisin gikk ut så langt tilbake som i 2009.

- Ikke prestasjonsfremmende Per Wiik Johansen, medisinsk sjef i Antidoping Norge, og seksjonsoverlege ved avdeling for farmakologi på Oslo Universitetssykehus, sier at terbutalin finnes i Bricanyl og at et tilsvarende stoff finnes i Ventoline.

- Det er et astmamiddel som brukes av mange som har astma. Det er ikke prestasjonsfremmende for en frisk person om det brukes ved inhalasjon, sier han til Dagbladet.

ASSISTERENDE DAGLIG LEDER: Frode Hestnes i Antidoping Norge.
ASSISTERENDE DAGLIG LEDER: Frode Hestnes i Antidoping Norge. Vis mer

- Hvorfor må man ha godkjenning for å bruke Bricanyl, men ikke Ventoline?

- Det er fordi det ikke eksisterer god nok dukumentasjon rundt dette stoffet ennå. Når tilstrekkelig informasjon om denne medisinen foreligger, slipper sannsynligvis utøvere å ha godkjenning for å bruke det.

Håper på henleggelse Sportssjef i Team Sparebanken Sør, Atle Kvålsvoll håper at saken kan henlegges når antidopingmyndighetene har sett på den.

- Vi håper og tror at saken kan henlegges når han legger fram dokumentasjonen og attesten han har fra tidligere, sier Kvålsvoll.

Frode Hestnes i Antidoping Norge synes det er vanskelig å vurdere om Kvålsvolls ønske er sannsynlig.

- Det spørs hva forklaringen til utøveren er. Samtidig er det vanskelig å si hvordan UCI håndterer det, sier han til Dagbladet.

MEDISINSK SJEF: Per Wiik Johansen i Antidoping Norge.
MEDISINSK SJEF: Per Wiik Johansen i Antidoping Norge. Vis mer

Norges Sykkelforbund opplever å ha fått en tung og unødvendig sak i fanget.

- Vi i sykkelforbundet er irriterte og skuffet. Vi er irriterte fordi det dukker opp en sånn sak. Det liker vi dårlig. Samtidig er vi skuffet over at han er en ung, lovende rytter som er så sløv at han ikke rapporterer bruk av denne forsåvidt helt legitime astmamedisinen. Vi er fryktelig skuffet, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til Dagbladet.