Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Antidoping Norge har politianmeldt tre norske idrettsutøvere

Etter positive tester for anabole steroider.

POLITIANMELDT: Tre norske idrettsutøvere er blitt anmeldt til politiet etter å ha testet positivt for anabole steroider. Bildet er ment som en illustrasjon. Foto: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet
POLITIANMELDT: Tre norske idrettsutøvere er blitt anmeldt til politiet etter å ha testet positivt for anabole steroider. Bildet er ment som en illustrasjon. Foto: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Bakgrunnen er at doping ble kriminalisert i Norge 1. juli 2013 og at Antidoping Norge samarbeider med Politidirektoratet.
 
- Vi har skrevet politianmeldelse på tre norske utøvere etter at de har testet positivt i perioden siden i fjor sommer. Alle tre tilfellene dreier seg om bruk av anabole steroider, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, til Dagbladet.

Vanlig dopingtest Solheim understreker at de tre tilfellene dreier seg om vanlige dopingprøver av idrettsutøvere, og ikke tester ved treningssentre.
 
- Hva skal til for at dere politianmelder en utøver som avlegger en positiv dopingprøve?
 
- Så langt har vi tatt de alvorligste tilfellene. Vi får se hvordan vi løser dette framover. Vi har en samarbeidsavtale med Politidirektoratet, og vi kommer til å drøfte hvordan vi skal følge opp dette, sier Solheim.

Dobbel dom Den daglige lederen i Antidoping Norge forteller at tilfeller ved bruk av andre ulovlige midler utøvere tester positivt for, som for eksempel kokain, ikke er blitt anmeldt på nåværende tidspunkt.

- Nei, det har vi ikke gjort. Vi ønsker å følge loven vedrørende kriminalisering av dopingmidler som trådte i kraft 1. juli 2013, og kjernen i den bestemmelsen handler om mer alvorlige stoffer, som foreksempel anabole steroider, sier Solheim.
 
De tre politianmeldelsene gjør at de tre utøverne det dreier seg om ikke bare risikerer dommer innenfor idrettens regelverk, men også innenfor det sivile rettsvesen.
 
Antidoping Norges samarbeid med politiet er imidlertid ikke bare en enveisflyt av informasjon. Politiet har også tipset antidopingbyrået om flere saker, noe dopingjegerne etterlyste i mange år, før samarbeidet ble et faktum.
 
- Informasjonsflyten mellom oss og politiet går begge veier. I tre saker hvor vi har fått informasjon fra politiet, har har vi tatt saken videre til domsutvalget i Norges idrettsforbund slik at utøverne kan utestenges fra idretten. Det er ikke tillatt å innføre dopingmidler til Norge, verken under sivil lovgivning eller under idrettens dopingbestemmelser, sier Anders Solheim, og fortsetter:
 
- To av tilfellene dreier seg om EPO og én om anabole steroider, og dette handler om utøvere på mosjonistnivå. Det er ganske interessant når enkelte personer i mosjonsarrangementer innfører EPO, sier han.

SENDER ADVARSEL: Anders Solheim. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SENDER ADVARSEL: Anders Solheim. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media