PÅTALE: Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug hadde testet positivt.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PÅTALE: Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug hadde testet positivt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Therese Johaug og doping.

Antidoping Norge henlegger saken mot Fredrik Bendiksen

Påtalenemnda kom med innstilling i dag.

(Dagbladet): Påtalenemnda i Antidoping Norge går inn for ingen straff for tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen på grunn av hans rolle i Johaug-saken.

Det ble offentliggjort i en pressemelding i dag.

- Saken knyttet til Fredrik Bendiksens mulige overtredelse av dopingreglene er henlagt. Årsaken til henleggelsen er at han etter påtalenemndens vurdering ikke har utvist forsett, og at skyldkravet derfor ikke er oppfylt, sier prosessfullmektig Niels R. Kiær i pressemeldingen.

Påtalenemnda vedtok i oktober at det skulle åpnes sak mot legen, som ga Therese Johaug salven som inneholdt det forbudte stoffet clostebol.

Gikk god for salven

Bendiksen har i sin forklaring uttalt at han reiste på et apotek i Livigno i Italia for å kjøpe en salve for munnsår til Johaug.

Det var her han blant annet skal ha kjøpt tuben med Trofodermin som inneholder clostebol.

Han har også bekreftet at han ga Johaug denne salven uten å undersøke om den inneholdt forbudte stoffer. Han skal også ha svart bekreftende på spørsmål fra Johaug om salven var trygg.

Bendiksen trakk seg i ettertid som landslagslege, og også fra en rekke prestisjetunge verv, men går klar av skyld, mener Antidoping Norge.

- Bendiksen mente å behandle sårskaden som Therese Johaug pådro seg på høydesamling i Italia. Påtalenemnden har ikke funnet det bevist at Bendiksen forskrev klostebol i den hensikt å tilføre Johaug et dopingmiddel, eller at han så det som en mulighet, sier Kiær i pressemeldingen.

Men der Therese Johaug er dømt for sitt objektive ansvar, slipper Bendiksen unna med feilen. Det standpunktet får de støtte for hos den internasjonale antidopingorganisasjonen Wada.

- Fredrik Bendiksen har gjort en feil, men dopingbestemmelsene og World Anti-Doping Code rammer ikke uaktsom overtredelse av reglene når det gjelder støttepersonell. Dette er presisert av WADA overfor Antidoping Norge, sier Kiær.

Forberedt

Therese Johaug ble utestengt i 13 måneder av domsutvalget i Norges Idrettsforbund i februar, én måned mindre enn det påtalenemnda innstilte på.

Grunnen til at Johaug straffes, mens Bendiksen nå går fri, ligger i Wada-koden.

- Johaug ble straffet fordi hun hadde utvist ubetydelig skyld, mens for leger gjelder det at de må ha handlet med forsett, altså hatt en hensikt med å foreskrive legemiddelet. Det er altså et strengere krav til utøverne, forklarer Kiær Dagbladet.

- Hvorfor er det sånn?

- Det kan du spørre om, men jeg vil tro at Wada har tenkt at det til syvende og sist er utøveren som bestemmer hva som skal inn i kroppen deres.

FIS er ikke fornøyd med den dommen, og har anket saken til idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne.

Fredrik Bendiksen var ikke overrasket da det ble åpnet sak også mot ham i fjor, og sa følgende i en pressemelding fra Norges Skiforbund:

- Jeg har i dag blitt informert om at påtalenemda i Antidoping Norge har besluttet at det skal foretas nærmere undersøkelser av min rolle i saken. Dette er noe jeg har vært forberedt på og har forståelse for. Jeg har så langt i denne prosessen vært opptatt av å opptre ryddig og redelig.