Antidoping Norge hjalp russerne med å starte eget byrå: - Dette er både skuffende og frustrerende

Anders Solheim utelukker ikke at statsjuks også kan skje andre steder.

MØRKT: Rusadas hovedkvarter i Moskva holder stengt i kveld. Det russiske antidopingbyrået ble startet med norsk hjelp i 2008.Foto: AP /Alexander Zemlianichenko/ NTB Scanpix
MØRKT: Rusadas hovedkvarter i Moskva holder stengt i kveld. Det russiske antidopingbyrået ble startet med norsk hjelp i 2008.Foto: AP /Alexander Zemlianichenko/ NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I dag skulle daglig leder i Antidoping Norge egentlig ha sittet i internasjonale møter sammen med resten av de europeiske landene, for å stake ut kursen for det framtidige antidopingarbeidet for blant andre Norge og Russland. 

Møtedagen ble svært amputert da rapporten fra den uavhengige kommisjonen som er oppnevnt av det internasjonale antidopingbyrået, Wada, ble lagt fram. 

I rapporten fastslår kommisjonen at russisk idrett generelt, og friidrett spesielt, er gjennomsyret av løgn, bedrag, korrupsjon og juks. Rapporten er brutal.

- Den er brutal, ja. Det er jeg enig i, sier Solheim på telefon fra Strasbourg.

- Jeg blir både skuffa og oppgitt når jeg leser hvordan de presenterer funnene, fortsetter han. Og ikke uten grunn.

Norsk hjelp i Russland
Solheim og Antidoping Norge var avgjørende da Russland startet opp sitt eget nasjonale antidopingbyrå, Rusada, i årene før Sotsji-OL. Rusada blir også mørbanket i kommisjonsrapporten, der blant andre lederen for det Wada-akkrediterte dopinglaboratoriet i Moskva innrømmer å ha destruert 1417 dopingprøver for å unndra dem ordentlig offentligheten.

- Vi gikk inn i dette med et åpent sinn. Før 2008 hadde de ikke noen nasjonal antidopingmyndighet, men de hadde en lang rekke dopingsaker. De sa jo også selv at de hadde et dopingproblem i russisk idrett, forteller Solheim om Antidoping Norges inntreden i den russiske manesjen.

For det er litt av et sirkus kommisjonsrapporten avslører. Kortversjonen er at det er KGB-arvtakeren FSB, altså et statlig russisk organ, som har kontrollert antidopingarbeidet i Russland. 

- Har dere vært ført bak lyset her, Solheim?

- Rusada har jo også avdekket en del doping, men det denne rapporten sier, er vel at de kunne har avslørt langt flere, sier Solheim til Dagbladet.

Frustrerende
Dopinglaboratoriet i Moskva, som nå er selve kjernen i denne dopingskandalen, var i hardt vær allerede før Sotsji. Wada truet laboaratoriet med en seks måneders karantene, men beholdt akkrediteringen etter å ha gjennomført så langt ukjente tiltak. 

I dag vet vi at FSB overså alt som ble gjort på dette laboratoriet under OL.

- Det er kanskje ikke så rart at de ikke tok noen russiske utøvere i Sotsji?

- Nei, det kan du si. Det er både skuffende og frustrerende at det er et helt system som har gitt plass for dopede utøvere. Det er jo ikke sånn det skal drives, sier Solheim.

- Men spørsmålet blir jo nå hva det er vi kan lære av denne historien slik at dette ikke skjer igjen i 2025. Verken i Russland eller i andre land, fortsetter Solheim, og ramser opp tiltak han ser for seg framover. 

Kan skje andre steder også
Der inngår blant annet mye mer tilsyn med de forskjellige landenes antidopingarbeid, påtvungen bruk av Wadas elektroniske database, slik at Wada kan følge hvilke utøvere som er testet, hva de er testet for, og ikke minst hvem som har utført testingen.

For, som også kommisjonen skriver i dagens sjokkrapport, dopingproblemet i idretten handler ikke bare om Russland.

- Vi kan ikke utelukke at dette kan skje i andre nasjoner enn Russland også, sier Solheim til Dagbladet.