Antidoping Norge skuffet over Hushovd-avsløring

- Han burde sagt fra.

KOMPISER: Thor Hushovd og Lance Armstrong rakk å bli kompiser under sin tid i sykkelfeltet. I 2011 ble Hushovd invitert til Armstrong i USA, og der innrømmet amerikaneren doping overfor Hushovd. Foto: AFP PHOTO JOEL SAGET
KOMPISER: Thor Hushovd og Lance Armstrong rakk å bli kompiser under sin tid i sykkelfeltet. I 2011 ble Hushovd invitert til Armstrong i USA, og der innrømmet amerikaneren doping overfor Hushovd. Foto: AFP PHOTO JOEL SAGET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag kommer Thor Hushovds selvbiografi ut i butikkhyllene, men allerede i går fikk pressen lese boka som er ført i pennen av Jostein Ravnåsen.

Der kom det fram at Lance Armstrong innrømmet doping overfor nordmannen under et besøk i USA i 2011 - halvannet år før Armstrong selv la kortene på bordet.

Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, mener det er bra at Hushovd forteller om det, men mener han burde sagt ifra.

- Det er bra at han forteller om det nå, den gangen var det et helt annet klima for å fortelle om det. Jeg mener likevel at han burde ha sagt ifra, slik at det var mulig å gjøre noe. Noen må snakke for at arbeidet skal bli tatt videre, sier Solheim til Dagbladet.

«We all did it» Hushovd forteller i boka at han ikke trodde det han hørte da Tyler Hamiltons beskyldninger i «60 minutes» ble samtaleemne rundt bordet.

- Vi kom inn på beskyldningene fra Tyler Hamilton da Lance helt uoppfordret innrømmet at han hadde dopet seg. «We all did it,» sa han. Jeg trodde ikke det jeg hørte. Han satt der og sa rett ut at han brukte dop! Han bekreftet det Hamilton og senere mange med ham skulle fortelle: At Lance Armstrong ikke vant som ren utøver. Alle seirene i Tour de France var vunnet på juks. Mulig han merket at jeg ble overrasket og paff, for han så på meg, trakk på skuldrene og sa: «Thor, alle doper seg.», forteller Hushovd i boka.

36-åringen skriver at han på dette tidspunktet ikke lenger stolte på sin gamle venn, etter alt som var kommet fram.

- Ikke overrasket Hushovd sa imidlertid ingenting. Det angrer han på i ettertid, at han ikke sa at det Lance Armstrong hevdet var feil - Hushovd hadde jo selv aldri dopet seg. Men praten bare fortsatte.

- Er du overrasket over det som kommer fram i boka, Solheim?

- Det overrasker ikke oss at proffryttere vet om doping, som de ikke har fortalt om. Det er fordi det har vært en taushetskultur i sporten. Min mening er likevel at om man vet om noe eller har mistanke, bør man si ifra, sier Solheim til Dagbladet.
Vanskelig situasjon Hushovd forteller at han opplevde situasjonen som vanskelig. Skulle han fortelle det han visste om Armstrong, selv om amerikaneren ikke hadde innrømmet noe offisielt? Han svarte flere ganger unnvikende på spørsmål om amerikaneren. «Hvorfor skulle jeg hoppe på bølgen og hudflette Lance?», spør Hushovd.

Nordmannen har i ettertid flere ganger kritisert dopingbruken, men snakker fortsatt om sin respekt for mannen.

- BURDE SAGT IFRA: Det mener daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
- BURDE SAGT IFRA: Det mener daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer