Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Antidoping Norge tror på flere meldonium-avsløringer

Kjøper ikke forklaringene.

SKEPTISK: Per Wiik Johansen, medisinsk ansvarlig i Antidoping Norge, tror det kan være snakk om systematisk bruk av stoffet i Russland. Foto: Morten Holm / NTB scanpix
SKEPTISK: Per Wiik Johansen, medisinsk ansvarlig i Antidoping Norge, tror det kan være snakk om systematisk bruk av stoffet i Russland. Foto: Morten Holm / NTB scanpix Vis mer

Flere toppidrettsutøvere er tatt for bruk av det forbudte stoffet meldonium på kort tid. Antidoping Norge kjøper ikke forklaringene og venter flere avsløringer i tiden som kommer.

Mandag kom det fram at tennisstjernen Maria Sjarapova testet positivt for stoffet meldonium under Australian Open. Dagen etter meldte russiske R-Sport at skøyteløper Pavel Kulizjnikov og regjerende OL-mester på kortbane, Semion Elistratov, er tatt for bruk av samme stoff.

I en dokumentar om doping i Russland viser Hajo Seppelt og Florian Riesewieck til en studie fra 2015 som viser at 17 prosent (725 av 4316) av russiske toppidrettsutøvere testet positivt på meldonium, som på det tidspunktet var på WADAs overvåkingsliste.

Dette ligner på systematisk bruk, mener medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen.

- Vi kan ikke se bort fra at det kommer flere avsløringer i fremtiden. Analysene fra Russland er foruroligende, sier Wiik Johansen, og viser til en annen studie som viser at 75 prosent av bruken av meldonium ble brukt under konkurranse.

Hva gjør meldonium med kroppen? Meldonium er et stoff som brukes til å behandle hjertesykdommer og optimaliserer energiomsetningen i hjertet under oksygenmangel. Stoffet kom på WADAs antidopingliste 1. januar i år som følge av det var bevist utbredt bruk av stoffet innen idretten.

Wiik Johansen sier at vi vet lite om hvordan stoffet påvirker friske toppidrettsutøvere.

- Men siden bruken har vært utbredt i Øst-Europa må vi tro at det ligger noe i dette stoffet som gir fordeler. Hvor stor effekt det er snakk om vet vi ikke ennå.

- I all hovedsak gjør stoffet at hjertet ikke trenger å bruke så mye energi og oksygen for å gjøre jobben sin, men som et sentralstimulerende middel kan det gi flere mulige virkninger.

- Det kan for eksempel redusere tretthet, gi mer energi og gjøre at du føler deg mer ovenpå. Det kan også øke utholdenheten og ha en muskelbyggende effekt, sier Wiik Johansen.

Tviler på syke toppidrettsutøvere Maria Sjarapova uttalte etter avlsøringen at hun fikk i seg stoffet via medisiner hun har tatt i ti år som følge av sykdom, mens Pavel Kulizjnikovs trener hevdet russeren ikke har tatt stoffet på ett år.

Wiik Johansen kjøper ikke forklaringene.

- Jeg tviler på at så mange toppidrettsutøvere har sykdommer som krever denne type behandling. Det høres suspekt ut.

Strafferammen for bruk av meldonium er fire år. Om Sjarapova får oppfylt drømmen om å være tilbake på banen allerede i OL-turneringen i Rio er derfor høyst usikkert.

- Det blir opp til WADA hvordan de skal behandle disse nye avsløringene og hvor snille de vil være i en sånn overgangsfase. Men stoffet er satt på dopinglisten og er dermed forbudt. Utøvere må ha godkjent fritak for å bruke stoffet.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram