REAGERER STERKT: Antidoping Norge reagerer på Vidar Løfhus utspill. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
REAGERER STERKT: Antidoping Norge reagerer på Vidar Løfhus utspill. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Antidoping Norge ut mot Løfshus: - En framstilling vi ikke kjenner igjen

Antidoping Norge reagerer på TV 2s opplysninger og landslagssjef Vidar Løfshus uttalelser i Dagbladet i går.

(Dagbladet): TV 2s opplysninger om at friske, norske langrennsløpere er blitt tilbudt astmamedisin vekker reaksjoner hos Antidoping Norge.

– For oss er dette helt ny informasjon, og vi reagerer sterkt på de opplysninger som har fremkommet i mediene, sier Per Wiik Johansen, farmakolog og medisinsk sjef i Antidoping Norge i en pressemelding.

I går uttalte landslagssjef Vidar Løfshus følgende til Dagbladet:

«Ja, vi bruker forstøverapparat på lovlige medisiner og saltvannsoppløsning for å unngå fortetting av luftveier. En anerkjent metode som omtales i forbindelse med bruk av forstøver. Også det gjøres av andre nasjoner.»

«Forøvrig hadde jeg sammen med mine leger denne uken en gjennomgang med medisinsk komité i Antidoping Norge på våre rutiner for behandling av luftveier. Det ble godt mottatt. Forebyggende arbeid mht konkurranser og at de skal komme ut av idretten uten for store mén i sine luftveier, akkurat som behandling og forebygging av andre typer skader.»

Det benekter imidlertid Antidoping Norge.

- Vi hadde et godt og positivt møte, men dette er en framstilling som vi ikke kjenner igjen. I møtet var medisinering av friske utøvere ikke nevnt, hevder Wiik Johansen, som var med på møtet og også er en del av medisinsk fagkomité.

Sami Jauhojärvi forteller til Dagbladet at Finland ikke er blant nasjonene som Løfhus sikter til.

- Nei, ikke som jeg har sett. Så vidt jeg vet praktiseres ikke dette i Finland. Bare de som har astma, blir tilbud astmamedisin, avslører finnen overfor Dagbladet.