ÅPNER SAK: Påtalenemnda i Antidoping Norge har vedtatt at det skal åpnes sak mot Fredrik Bendiksen, legen som ga Johaug salven som inneholdt det forbudte stoffet clostebol. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ÅPNER SAK: Påtalenemnda i Antidoping Norge har vedtatt at det skal åpnes sak mot Fredrik Bendiksen, legen som ga Johaug salven som inneholdt det forbudte stoffet clostebol. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Antidoping Norge vil åpne sak mot Johaugs lege, som ikke er overrasket

 - Jeg har vært forberedt på det, sier Fredrik Bendiksen.

(Dagbladet): Onsdag formiddag kom nyheten om at Therese Johaug suspenderes i to måneder som følge av den positive dopingprøven.

I forlengelsen av dette har Påtalenemnda i Antidoping Norge vedtatt at det skal åpnes sak mot Fredrik Bendiksen, legen som ga Johaug salven som inneholdt det forbudte stoffet clostebol.

- Påtalenemnden har besluttet at det skal åpnes sak for et mulig brudd på regelverket. Nå vil administrasjonen i Antidoping Norge vurdere dette nærmere før saken vil bli lagt fram for Påtalenemnden for en ny vurdering, sier leder av Påtalenemnden, Anstein Gjengedal.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

Bendiksen har i sin forklaring uttalt at han reiste på et apotek i Livigno i Italia for å kjøpe en salve for munnsår til Johaug.

Det var her han blant annet skal ha kjøpt tuben med Trofodermin som inneholder clostebol.

Han har også bekreftet at han ga Johaug denne salven uten å undersøke om den inneholdt forbudte stoffer. Han skal også ha svart bekreftende på spørsmål fra Johaug om salven var trygg.

- Helsepersonell har også et ansvar

I pressemeldingen heter det at i henhold til NIFs lov § 12-3 (1) bokstav h) anses det å forskrive eller gi et forbudt stoff eller metode som et regelbrudd.

- Kan du si noe om hva slags strafferamme saken mot legen har?

- Nei, nå skal vi utrede dette nærmere, og de involverte vil uansett få beskjed om dette før vi går ut med det, sier leder for påtalenemda i Antidoping Norge, Anstein Gjengedal, til Dagbladet.

- Hvorfor har dere åpnet sak mot legen?

- Fordi vi har en bestemmelse om at helsepersonell også har et ansvar. Det står i NIFs lov. Legen er informert om at vi har åpnet sak.

- Har vært forberedt på det

Fredrik Bendiksen er ikke overrasket. Han sier følgende i en pressemelding fra Norges Skiforbund:

- Jeg har i dag blitt informert om at påtalenemda i Antidoping Norge har besluttet at det skal foretas nærmere undersøkelser av min rolle i saken. Dette er noe jeg har vært forberedt på og har forståelse for. Jeg har så langt i denne prosessen vært opptatt av å opptre ryddig og redelig, sier Bendiksen.

- Jeg har allerede forklart meg detaljert om saken, både for Antidoping Norge og under Skiforbundets pressekonferanse torsdag i forrige uke. Jeg kommer til å stille meg til disposisjon for Antidoping Norge også i tiden fremover, slik at alle sakens sider blir belyst så godt som mulig. Ettersom saken nå er til behandling, ønsker jeg ikke å gi flere kommentarer til media på nåværende tidspunkt. Jeg ber om forståelse for dette, avslutter han.