Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Antidoping-sjef: - Det er mulig å dope seg og komme unna med det

Kritiserer lekasje av interne dokumenter.

UHELDIGE LEKASJER: Anders Solheim er stort sett enig med sin tidligere medarbeider Mads Drange i det han skriver i boka «Den store dopingbløffen». Men lederen i Antidoping Norge (ADN) liker ikke lekkasjer fra interne dokumenter i ADN. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
UHELDIGE LEKASJER: Anders Solheim er stort sett enig med sin tidligere medarbeider Mads Drange i det han skriver i boka «Den store dopingbløffen». Men lederen i Antidoping Norge (ADN) liker ikke lekkasjer fra interne dokumenter i ADN. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Solheim er stort sett enig med sin tidligere medarbeider Mads Drange i det han skriver i boka «Den store dopingbløffen».

Men lederen i Antidoping Norge (ADN) liker ikke lekkasjer fra interne dokumenter i ADN.

- Først og fremst vil jeg si at mye av det han skriver i boka er riktig. Jeg har ikke lest hele boka, men store deler av den. Det jeg ikke liker, og som etter min mening ikke hører hjemme i en slik bok, er enkelte interne forhold som han omtaler.

- Det går først og fremst på det avsnittet om handler om funn av unormale blodverdier som kan indikere doping. Det han skriver går tilbake til interne dokumenter i Antidoping Norge, sier Solheim i en kommentar til NTB.

I boka går Drange langt i å påstå at flere norske utøvere, også på topplan, doper seg, og at ADN har kjennskap til dette. Han skriver også at det ikke er vanskelig å dope seg uten å bli oppdaget. I tillegg til dette skriver Drange at doping i norsk idrett er et større problem enn folk flest tror.

Falske negative prøver Anders Solheim er enig at det er mulig å dope seg og komme unna med det.

- Drange har rett i at det er mulig, på grunn av prosedyrer og testmetoder, å komme seg unna med såkalt falske negative prøver. Testmetodene som brukes kan ikke avdekke alt.

- Men det er ikke slik at vi i Antidoping Norge sitter på dokumenter som viser at utøvere er dopet uten å gå videre med det. Dersom vi har holdbare beviser, reiser vi sak, som i tilfellet med Erik Tysse, sier Solheim.

Han sier også at Drange burde kommet videre til ham som leder av ADN, dersom han så noe unormalt som kunne indikere doping og videre kunne føre til at det ble reist sak.

I boka gir Drange mye ros til Det internasjonale sykkelforbundet, som lenge ble sett på som en «versting», men som i de senere årene virkelig har tatt dopingproblemet på alvor.

- Vi i Norge har i mange år hatt et godt samarbeid med antidopingmyndighetene innen internasjonal sykkelsport med tanke på oppfølging av norske ryttere, forteller Solheim.

Mye kan gjøres Mads Drange skriver at dersom det bare settes inn tilstrekkelig med ressurser og viljen er til stede, så er det mulig å komme dopingen til livs.

- Det er ingen tvil om at det er mye ugjort på dette området, men om det er mulig å komme dopingen til livs, er vel å dra det litt langt. Det som er sikkert er at det er mulig å komme mye lenger i bekjempelsen av dopingproblemet enn i dag, og vi som jobber innenfor antidopingorganisasjonen står på. Vi kan ikke si oss tilfredse, for da ville vi ikke gjøre jobben vår, sier Solheim.

Han sier også at han ikke har noen problemer med å støtte brorparten av det Mads Drange skriver i boka som altså heter «Den store dopingbløffen», og Anders Solheim har heller ikke noe imot at antidopingarbeid og dopingproblematikken kommer på dagsorden, noe som helt sikker vil skje i etterkant av bokutgivelsen til Mads Drange.

(NTB)

Hele Norges coronakart