Therese Johaug tatt i doping:

Antidopingekspert om Johaug: - Det er en usannsynlig forklaring, men ikke umulig

Antidopingekspert Ake Andrén-Sandberg.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den svenske antidopingeksperten Ake Andrén-Sandberg sier til SVT at han ikke er sikker på Therese Johaugs forklaring.

- Labratorier i disse dager er så bra at de i teorien kan finne så små mengder som for eksempel via en leppepomade, sier Andrén-Sandberg til SVT.

- Det er en usannsynlig forklaring, men det er ikke umulig, sier antidopingeksperten videre.

Skylder på lege

Therese Johaug la all skyld på landslagslegen Fredrik S. Bendiksen da hun forklarte seg til pressen etter den positive dopingprøven.

- Prøven inneholder lave nivåer og forenelig med bruk av krem. Det er ikke tydelig på noen måte at dette skulle ha prestasjonsfremmede effekt, sier Per Wiik Johansen, medisinsk sjef i Antidoping Norge til Dagbladet og øvrig presse.

Johaug fikk kremen under høydesamling i Livigno, der hun hadde problemer med en solforbrent leppe.

Men ingen i landslagsledelsen fikk med seg innholdet i kremen:

Det forbudte stoffet Clostebol er nemlig en ingrediens i Trofodermin. Men dette gjelder bare i to av alle landene i verden:

I Italia og Brasil.

Landslaget hadde ikke med seg den kremen som Johaug vanligvis bruker. Derfor dro landslagslege Bendiksen på et apotek. Johaug skal først ha brukt Keratoplastika, men denne salven fungerte ikke.

Da ble det bestemt å bruke Trofodermin.

- Jeg registrerte ikke, klarte ikke å koble at det var et forbudt stoff. Jeg fikk det ikke med meg. Jeg har studert mye, både dag og natt, hvorfor jeg ikke klarte å se det. Jeg har ingen god forklaring på hvorfor jeg ikke fikk det med meg, sier Bendiksen.

SVENSK KRITIKK: Den svenske avisa Expressens telefonintervju med kommentator Lasse Anrell som går hardt ut mot doping i norsk idrettsmiljø. Video: Expresssen Vis mer

Krem mot sår

Tuben med krem som Johaug brukte skal, ifølge Bendiksen, inneholde 30 gram.

- Hvorfor er stoffet (Clostebol) i kremen, Andrén-Sandberg?

- Det kan du virkelig spørre om. Det er ingen forklaring på det. Du vet aldri hva som er i kremer, spesielt i utlandet bør du være forsiktig, sier Andrén-Sandberg til SVT.

Trofodermin er ikke til salgs i Norge, ifølge Antidoping Norge. Produktet beskrives som en krem til behandling av sår.

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, har følgende beskrivelse av clostebol.

- Det er en kjemisk variant av testosteron. Det er et anabolt steroid. Denne steroiden har ikke noe veldig sterk virkning, sier Madsen til Dagbladet.

Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, sier følgende:

- Nå er det viktig at den behandles grundig, og at vi sikrer at alle sider av saken opplyses på best mulig måte, også de forhold som taler til utøvers gunst, slik at vi kan legge den fram for Påtalenemnda for vurdering, sier Anders Solheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer