ITALIENSK PROBLEM? Ettore Torri kommer med oppsiktsvekkende påstander, som slås tilbake av norske Johan Kaggestad. Foto: AP/Pier Paolo Cito
ITALIENSK PROBLEM? Ettore Torri kommer med oppsiktsvekkende påstander, som slås tilbake av norske Johan Kaggestad. Foto: AP/Pier Paolo CitoVis mer

Antidopingsjef mener alle proffsyklister doper seg

- Han er dement, svarer Johan Kaggestad.

|||(Dagbladet): Sjefanklager Ettore Torri i den italienske olympiske komité er overbevist om at alle proffsyklister bruker doping.

— Jeg er ikke den eneste som sier dette. Alle syklister jeg har avhørt i det siste, sier at alle doper seg, forteller Torri til nyhetsbyrået AP.

Torri er sjefanklager i den italienske olympiske komité (CONI). Italienerne har i de seineste åra endret radikal kurs og tatt dopingproblematikken på alvor.

— Urettferdig 78-åringen er ingen hvem-som-helst i antidopingarbeidet. Etter at han kom inn i antidopingarbeidet i 2006 så har han ført saker mot blant andre Ivan Basso, Alejandro Valverde, Danilo Di Luca og Riccardo Ricco.

Nå letter Torri på sløret i sitt første intervju på to år. Sjefanklageren mener at legalisering av doping kunne vært en løsning om ikke bruken hadde skadet utøvernes helse.

— Det er ikke rettferdig å plukke ut en av 100. Desto lenger jeg er involvert i dette arbeidet, jo mer forundret blir jeg hvor utbredt doping er. Og jeg tror ikke doping vil bli utryddet, sier Torri som mener jukserne ligger langt foran i løypa.

— Hver gang vi utvikler en ny testmetode, så har allerede 50 prosent av doperne glippet for oss, sier italieneren.

- Latterlig uttalelse TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad blir ordentlig sint når han hører om 78-årige Torris utspill.

- Det er en latterlig uttalelse. For da må han kunne dokumentere det, og det vet vi er helt, totalt galt. Det er mulig at alle i Italia gjør det, sier Kaggestad til Dagbladet og legger til:

- Jeg vil påstå at han er dement. Alt han sier er uten belegg, han har ikke undersøkt noe.

Han mener Torri rammer verdensmester Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen med påstandene.

- Det han sier er det samme som å påstå at Thor og Edvald er dopet og det vet vi at de ikke er.  Jeg blir fornærmet og forbanna. Det er mulig at alle i Italia doper seg, sier Kaggestad.

Han synes italienerne bør feie for egen dør, og det samme gjelder Spania.

- I Italia er det uflaks når du blir tatt i doping, fremdeles. De har en ekstrem dopingkultur, og vi ser hvert år at ryttere blir tatt. Og de kommer tilbake, de blir tatt inn på topplagene, sier Kaggestad.

Biffunnskyldning Sykkelsporten nådde nok et bunnpunkt da det i forrige uke ble kjent at idrettens største stjerne, de tre siste års Tour de France-vinner, Alberto Contador avla positiv dopingprøve etter siste hviledag i årets ritt.

Spanjolen skylder på en forurenset biff, og sier at han vil kjempe for sin uskyld. Ettore Torri mener Contadors unnskyldning høres tynn ut.

FORBANNA: Johan Kaggestad føler italieneren sverter Thor Hushovd, som han garanterer er dopinfri. Foto: Morten Holm / SCANPIX
FORBANNA: Johan Kaggestad føler italieneren sverter Thor Hushovd, som han garanterer er dopinfri. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

— Det holder ikke å skylde på en biff. Han må bevise det, sier Torri til AP.

Det internasjonale sykkelforbudet, UCI, fått kritikk fra blant andre eksrytter Mads Kaggestad for å holde stilt om prøven som viste at Contador hadde det prestasjonsframkallende stoffet clenbuterol.

Ifølge lekkasjer fra Köln-laboratoriet inneholdt spanjolens urinprøve også kjemiske spor av plast — som tyder på bruk av bloddoping via blodposer.

I går skrev New York Times at Contador avla enda en dopingprøve med stoffet «plasticizer» under touren. Testen ble utført én dag før Contador avla clenbuterol-prøven, og viser åtte ganger så høy mengde med kjemiske rester som normalt.

Ifølge den amerikanske avisa er dette en sterk indikator på doping, via blodoverføring. Det var det internasjonale sykkelforbundet UCI som utførte testen, som er helt ny i årets Tour de France.

Tilført blod? Kaggestad er på linje med Torri når det gjelder Contador, og det skyldes lekkasjene om plastmykner.

- Jeg er overbevist om at Contador er tilført blod, eller så har han fått intravenøs skylling. Da er det drypp, næring intravensøst som på sykehus. Det har også vært forbudt noen år, sier Kaggestad.

Kaggestad er tilknyttet Olympiatoppen og ser på doping som et utholdenhetsproblem, også innen løping, roing, langrenn og friidrett. Med Italia som verstinglandet.

- Mange italienske ryttere har dopet seg fra de var 16-17 år, det vet vi. Også langrennsløpere, har dopet seg systematisk, sier han.

TILFØRT BLOD? Alberto Contador får ikke noe gehør for forklaringene sine, verken hos Torri eller Kaggestad. Foto: AP/Paul White
TILFØRT BLOD? Alberto Contador får ikke noe gehør for forklaringene sine, verken hos Torri eller Kaggestad. Foto: AP/Paul White Vis mer