Anton (15) døde i kramper på matta etter boksekamp. Skjer bare en måned etter skandalekampen som rystet verden

Etterforskes som kriminell hendelse.

BRUDD: MMA-kampene i Groznyj for en måned siden, her avbildet, var et klart brudd på regelverket. I helga døde en 15 år gammel russisk bokser i ringen etter nye grove regelbrudd, og politiet har åpnet etterforskning. Skjermdump: Instagram
BRUDD: MMA-kampene i Groznyj for en måned siden, her avbildet, var et klart brudd på regelverket. I helga døde en 15 år gammel russisk bokser i ringen etter nye grove regelbrudd, og politiet har åpnet etterforskning. Skjermdump: InstagramVis mer

(Dagbladet): For en måned siden satte scenene fra Tsjetsjenia sinnene i kok hos mange der barn helt ned i åtteårsalderen kjempet i kampsporten MMA.

Kampene var tydelige brudd på reglementet til det russiske MMA-forbundet, og nå er en ny skandale under oppseiling da det 15 år gamle talentet Anton Sidorov omkom i bokseringen i helga.

Ifølge opplysninger til nyhetsbyrået Associated Press (AP) skal 15-åringen ha gått tre kamper på like mange dager, og da han tok telling for andre gang i den tredje kampen, klarte ikke kroppen hans mer.

Allerede på matta fikk gutten kraftige kramper, og selv om det var medisinsk personale til stede som umiddelbart begynte livredding, sto ikke livet hans til å redde.

Åpnet etterforskning

Dødsfallet analyseres nå ned til minste deltalj, og det har i tillegg blitt åpnet en politietterforskning av saken for å komme til bunns i hva som skjedde og forhindre at slikt skjer igjen.

Etterforskerne har ifølge AP sagt at saken etterforskes som en kriminell hendelse, og begrunner dette med grov uaktsomhet blant de som var rundt 15-åringen.

Gutten skal nemlig ha fått en alvorlig hodeskade for noen år siden, og dette skal ha ført til at han har hatt «behov for ekstra oppfølging».

Det rettes også sterk kritikk mot det faktum at han bokset tre kamper på like mange dager, og det regionale forbundet bedyrer at arrangørene av turneringen ikke snakket med dem i forkant.

- Tragisk

Roar Petajamaa er tidligere proffbokser og kommentator for Viasat. Han sier først og fremst at dette er tragisk, men peker på at det neppe bare var det harde kampprogrammet som ligger til grunn her.

SVIKT: Roar Petajamaa er tror det er på rutinesjekkene det har sviktet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SVIKT: Roar Petajamaa er tror det er på rutinesjekkene det har sviktet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Å gå flere kamper over et par dager er vanlig i mesterskap. I både EM, VM og World Cup kan man også gå tre kamper på tre dager med godkjent startbok og med legeerklæring, sier han til Dagbladet.

Petajamaa sier videre at det er mange faktorer man foreløpig ikke kjenner til her; 15-åringens vektklasse, om han kan ha vært dehydrert eller hva slags medisinsk form han var i.

- Det kan høres ut som om det er her det har sviktet. Disse tingene skal avdekkes i forkant. I tillegg skal man gjennom en årlig kontroll av forbundet, og for å få starte må han ha legeerklæring, sier han.

- Forferdelig trist

Ole Klemetsen forteller i likhet med Petajamaa at han selv ved flere anledninger har gått flere kamper på få dager, men peker også på viktigheten av at regelverket følges.

TRIST: -Det er forferdelig trist når slikt skjer, sier Ole Klemetsen Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TRIST: -Det er forferdelig trist når slikt skjer, sier Ole Klemetsen Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- I boksing er det klare regler. I denne sammenhengen virker det som om det er noe rundt legeerklæringen som ikke har vært 100 prosent, og det er forferdelig trist når slikt skjer, sier Klemetsen til Dagbladet.

- Uhell skjer i alle idretter, enten det er kappgang, fotball, svømming eller surfing, men her har reglene blitt brutt. Her må de ansvarlige stilles til rett og ikke boksingen.

MMA-galla

Det er som nevnt bare en måned siden en annen skandale rystet kampsportverdenen, den gang i MMA i Tsjetsjenia.

Under stevnet «Grand Prix Akhmat 2016» i hovedstaden Groznyj, var de tre sønnene til president Ramzan Kadyrov også til stede.

Guttene på åtte, ni og ti år gikk nemlig alle tre kamper i ringen foran jublende fans. Produksjonen liknet hvilken som helst proffkamp, med musikk, lys, TV-grafikk og ivrige kommentatorer.

Etterpå fikk vinnerne tittelbelter, før de stilte opp på lagbilde med entusiastiske voksne menn.

- Helt ufattlig

Tidligere MMA-proff, russiske Fedor Jemeljanenko, stemplet barneslåssingen som «uakseptabel» og legger til at slikt «ikke kan rettferdiggjøres».

- Guttene var små, bare åtte år gamle, og de slo løs på hverandre foran et ekstatisk voksent publikum. Er det så viktig å arrangere dette at det skal gå på bekostning av barns sikkerhet? Det er helt ufattelig i mine øyne, sa Jemeljanenko, ifølge Washington Post.

Ifølge Jemeljanenko har det russiske MMA-forbundet klare regler som sier at barn under 12 år ikke får lov til å gå MMA-kamper, mens alle under 21 år skal bruke hjelm.