Antonio Nusa herjer: - Helt unikt

Spillerutvikler mener Norges nye kjæledegge var et større talent enn Erling Braut Haaland som 15-åring.

I RAMPELYSET: Alle ville ha en bit av Antonio Nusa etter EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Georgia. Lørdag scoret han et praktmål for klubblaget. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
I RAMPELYSET: Alle ville ha en bit av Antonio Nusa etter EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Georgia. Lørdag scoret han et praktmål for klubblaget. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

- Da Erling var 15 år og Antonio var 15 år, så ble jeg mer imponert over Antonio.

Ordene tilhører Stabæks spillerutvikler Gaute Larsen (61), som fulgte Norges nye stjerneskudd Antonio Nusa (18) tett da han gikk fra Langhus og etter hvert slo igjennom i Stabæk i 2021.

Dagbladet lovet å ikke la sitatet øverst henge i løse luften uten en forklaring, så Larsen får muligheten til å utdype hva han mener, før folk stiller seg utenfor huset hans med brannfakler.

- Når du lukker øynene og ser tilbake til begge var 14-15 år, så føler jeg at Antonio var et større talent. Det ville jeg ikke sagt tidligere, for jeg ville ikke legge press på ham som ung, men det er noe ekstremt over ham, sier Larsen til Dagbladet og fortsetter:

- Erling har utviklet noe råskap over det fysiske som er helt unikt, i tillegg til den målteften han har. Jeg er heldig som har trent begge to. Først og fremst gleder jeg meg over begges prestasjoner.

DRØMMESCORING: Stabæk fikk juling av Bodø/Glimt, men 16 år gamle Antonio Nusa sin drømmescoring ble et solid plaster på såret. Video: Fotball Media. Vis mer

Hyller trenere

For Larsen var hovedtrener for Haaland da kraftspissen trente høsten 2015 og fikk sjansen på A-laget til Bryne i 2016. Han scoret ingen ligamål (16 kamper - to fra start), og fikk først gjennombruddet for Molde i 2017.

- Og det er derfor jeg litt sånn flåsete sier at Antonio er det største talentet jeg har trent, for når du har en spiller som vinner «The Treble» og en som er på spranget, så skal ikke det bli tatt helt ut av sammenhengen her. Men potensialet for å bli en virkelig toppspiller, det står jeg inne for. Antonio har helt klart ekstreme ferdigheter, sier Larsen.

Larsen har mer enn 30 års erfaring fra toppfotball i Norge. Han ser særlig tre ting som gjør at Haaland og Nusa slo igjennom i ung alder.

- Det som er felles for dem, for de er litt forskjellige spillertyper, er at begge er utrolig dedikert til fotballen. Begge er veldig nysgjerrige på det å bli bedre og hele tida utvikle seg selv. Så har de en egenskap at de tar til seg læring, de tar tilbakemeldinger, får erfaringer og kan justere seg inn - og det gjør de fort. Hvis du spør hva som gjør at noen av talentene blir ekstremt gode, så er det de tre tingene jeg har erfart, sier Larsen.

Det er likevel ikke unaturlig at spillere utvikler seg forskjellig. Noen slår ut i full blomst tidligere enn andre, og det er ikke dermed sagt at de klarer å holde på det forspranget. Samtidig vil Larsen trekke fram «de usynlige» hjelperne bak suksesshistoriene som Haaland - og kanskje Nusa - skriver.

- Bak ethvert talent står det mange trenere. Jeg er heldig som har stått i riktig posisjon når de har slått igjennom, og så blir det fokus på meg. Det er trenere i Langhus som har gjort en jobb før Antonio kom til Stabæk, og det er det samme med Erling, hvor jeg kjenner mange av trenerne han hadde i Bryne, som også har bidratt til at han har fått den karrieren som han har. Det er viktig. Og ikke minst så er det spillerne selv som gjør en jobb, sier Larsen.

STORFORM: Stabæks Antonio Nusa klinket til med to scoringer for Stabæk mot Viking. Video: Fotball Media. Vis mer

Leverte fra start

Tilbake til Nusa, som virkelig presenterte seg for det norske folk med scoring i Norge-debuten mot Jordan og tidvis herjet og hadde to målgivende pasninger mot Georgia.

Lørdag scoret han et praktmål på et langskudd etter et sedvanlig dribleraid da Ronny Deilas Club Brugge vant 4-2.

Du er tilgitt om du ikke kjente så godt til 18-åringen fra før, for han spilte ikke mange kampene i Stabæk før Club Brugge banket på døra til Nadderud og bladde opp en sum som begge klubber var fornøyde med.

Larsen og resten av støtteapparatet i Stabæk har fulgt unggutten siden han spilte i Langhus i 2016/17-sesongen som 13-14-åring. Januar 2021 fikk han trene med A-laget til Stabæk og gjorde det «outstanding», ifølge Larsen.

Larsen fortalte daværende Stabæk-trener Jan «Janne» Jönsson at Nusa burde få trene med laget i to uker, for å se om han taklet nivået. Stortalentet bodde på Langhus, det var coronapandemi med kohorter og styr, og Larsen måtte overtale foreldrene til å ta ham ut av skolen - noe som ikke alltid er lett.

Det endte med at Larsen selv kjørte Nusa til og fra trening i disse to ukene.

- Etter de 14 dagene så tok han nivået med en gang og begynte å dominere. Da sa Janne: «Gaute, han vil jeg ha fast», erindrer Larsen.

Kjørt daglig til trening

Men det var noen skjær i sjøen, for Nusa gikk det siste halvåret på ungdomsskolen. Larsen fikk overtalt foreldrene til å la Nusa ha hjemmeskole, mens han trente med Stabæk fram til sommeren. I fire måneder kjørte Larsen ham fram og tilbake mellom Bærum og Langhus.

- Det endte med at han forbedret karakterene fra jul til sommeren, det var ålreit, sier Larsen, som beskriver 18-åringen slik:

- Jeg kunne ikke bare prate om treninger hver dag, så vi pratet generelt om livet og det hverdagslige. Han er en ekstremt oppegående gutt, høflig, ydmyk, litt beskjeden, men samtidig så utstråler han veldig trygghet, sier Larsen og fortsetter:

- Vi ble veldig godt kjent, så vi har en god relasjon den dag i dag. Vi prater sammen hver 14. dag. Etter landskampen har jeg gratulert ham og fått svar.

Stabæk hadde egentlig planer om å selge Nusa sommeren 2022. Han skulle bo sammen med en annen Stabæk-spiller og gå på fotballinja på NTG. Den planen gikk i vasken etter ti dager på Bekkestua.

- Av og til går ting fortere enn man aner, andre ganger saktere. Brugge hadde gjort seriøs research. De la et løp for ham som de har holdt til punkt og prikke. Det var en bra kontrakt for ham og gode penger til Stabæk, så vinn-vinn for alle parter, avslutter Larsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer