Ap-topp bryter tausheten om OL i Oslo

Sier et kontant nei til vinter-OL i Oslo.

- NEI TIL OL: Arbeiderparti-toppen Torgeir Micaelsen fra Drammen, som til nå har holdt sitt syn i OL-saken for seg selv, sier et kontant nei til vinter-OL i Oslo. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
- NEI TIL OL: Arbeiderparti-toppen Torgeir Micaelsen fra Drammen, som til nå har holdt sitt syn i OL-saken for seg selv, sier et kontant nei til vinter-OL i Oslo. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

Arbeiderparti-toppen Torgeir Micaelsen fra Drammen, som til nå har holdt sitt syn i OL-saken for seg selv, sier et kontant nei til vinter-OL i Oslo. Partiets stortingsrepresentanter fra Troms deler hans syn.

Høyre er avhengig av å få støtte fra Arbeiderpartiet i Stortinget for at det skal bli OL. Men nå sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Torgeir Micaelsen et klart nei til OL-planene.

- Det er jeg imot, sier Micaelsen til NRK.

Uttalelsen kommer fire dager før Høyres stortingsgruppe skal bestemme seg i OL-saken. For at det skal bli et vinter-OL i Oslo i 2022 må både Høyre og Arbeiderpartiet si ja siden regjeringspartner Fremskrittspartiet er imot.

Ap vil avvente Høyres behandling av saken før de tar stilling til OL-spørsmålet. Micaelsen sier han ikke er alene om sitt nei i partiet, men møter tung motstand. Både partileder Jonas Gahr Støre, partisekretær Raymond Johansen og LO-leder Gerd Kristiansen er positive til Oslos OL-søknad.

- Mange nei-folk - Jeg mener det jeg gjør, det mener også mange andre i partiet, men mange mener det motsatte. Det er 30 til 35 milliarder kroner vi snakker om, så det er en veldig stor beslutning, og da mener jeg vi bør være ganske sikre på at dette er riktig å gjøre nå, og det er ikke jeg, sier Micaelsen.

Et flertall av fylkeslederne i Ap er kritiske til at Norge skal sende en OL-søknad. I alt ti fylker, pluss AUF, er kritiske til en søknad, viste en opptelling Klassekampen gjennomførte tidligere i september.

- Jeg synes det er viktig å si fra nå, før saken skal til realitetsbehandling i Stortinget. Det fins mange gode grunner til å arrangere et OL i Oslo. Men når argumenter som folkehelse og mange andre hyggelige bieffekter trekkes fram som begrunnelse for OL, synes jeg det er greit å si fra, sier Micaelsen til NRK.

Aps stemmer avgjør Skulle Høyre gå inn for en OL-søknad, vil partiet finne allierte i store deler av Kristelig Folkeparti og Venstre, men Aps stemmer vil være avgjørende.

- Hos oss er noen veldig for, noen veldig mot og mange veldig usikre. Vi tar ikke stilling til saken før Stortinget får den oversendt av regjeringen. Mye er uklart ennå, for eksempel kostnadsfordelingen blir mellom Oslo og staten, sa Aps idrettspolitiske talskvinne Rigmor Aasrud til NTB lørdag.

Partipisk Ap-nestleder Helga Pedersen gjorde det denne uken klart at det er uaktuelt å fristille stortingsgruppen i OL-saken.

- Når vedtaket er fattet, må alle stille seg solidarisk bak avgjørelsen, sa Pedersen.

Aps stortingsrepresentant fra Troms, Tove Karoline Knutsen, sier til Nordlys at hun tror flertallet i partiet er imot.

Knutsen vet ikke hvordan stortingsgruppa som hun selv er medlem av, kommer til å stemme, men legger til at hun føler at de fleste er negative til et OL.

Den andre Ap-representanten fra Troms, Martin Henriksen, sier at han og Knutsen arbeider knallhardt for at partiet skal si nei til OL.

Ifølge Henriksen er Ap delt i saken. Han mener at motstanden er særlig stor i kystfylkene, mens Akershus, Hedmark og Oppland i større grad er positive.

(NTB)