Åpen buss - stengt dør

John Arne Riise og medspillerne ble hyllet som helter hjemme i Liverpool i går. Men neste år må finalevinnerne gå på Goodison Park for å se Champions League i hjembyen.

ISTANBUL/LONDON (Dagbladet): Grytidlig i går morges begynte også Per Ravn Omdal å merke presset for å gi Liverpool muligheten til å forsvare tittelen de vant i byen de fleste fra Merseyside heretter bare omtaler som Istanpool.

-  Jeg har hatt ti engelske aviser på meg om denne saken i dag, og jeg har sagt det samme til alle sammen, sa det norske medlemmet i UEFA-styret til Dagbladet da vi møtte ham på flyplassen på vei hjem i går ettermiddag.

Omdal levner ingen tvil om at UEFA ikke kommer til å innfri Liverpools ønske:

-  Dette er en ikke-sak for UEFA, sier han.

Og forklarer:

-  Vi har et regelverk som vi forholder oss til. Det samme regelverket er allerede vedtatt av UEFA-styret for neste sesongs Champions League. Reglene har blitt vedtatt gjennom en demokratisk prosess der klubbene har deltatt gjennom klubbforum og klubbkomité. Dagens system er gjennomdrøftet, og det er bestemt at rangeringssystemet vi har nå, skal være bestemmende for hvilke klubber som skal være med, sier Omdal.

Splittet UEFA-styre?

Ifølge Omdal er Liverpools eneste håp at Det engelske fotballforbundet endrer på sin egen beslutning om at Everton uansett får beholde plassen de spilte seg til med fjerdeplassen i Premier League:

Saken kommer garantert på dagsordenen under UEFA-styrets møte i Manchester 17.- 18. juni. FA har for lengst vedtatt at Everton uansett beholder plassen sin. Men FA-direktør David Davies legger nå kraftig press på UEFA.

-  Liverpool bør få et spesielt unntak av sportslige hensyn og på grunn av den brede interessen i europeisk fotball. Vi vet at det er støtte for vårt syn i deler av UEFA-styret, sier han til AP.

Men foreløpig er det synet til Omdals fraksjon som formidles fra UEFA:

-  Vi kan ikke endre reglene midt i sesongen. Vi kan ikke fjerne et annet direktekvalifisert lag fra et annet land fordi vi skulle ønske å ha med et femte engelsk lag, sa UEFA-talsmann William Gallard til BBC i går.

Han la til at han hadde full sympati med Liverpools ønske, men at reglene er til for å følges.

Det samme sier Omdal:

-  Jeg har all mulig forståelse for synspunktene. Finalen var en fantastisk opplevelse, men det samme hadde vært tilfelle om det for eksempel var Valencia eller Barcelona som var i Liverpools sted, sier han.

Men Liverpool-direktør Rick Parry har slett ikke gitt opp.

Krever raskt svar

-  UEFA og FA må nøste opp trådene og ordne dette relativt raskt. Jeg synes det ville se litt rart ut om vi ikke fikk sjansen til å forsvare tittelen. Jeg mener at dette nå er UEFAs beslutning. Når alt kommer til alt er dette deres turnering. Jeg mener det er urettferdig å overlate dette til FA, sier Parry.

Til og med Everton har gått ut og støttet Liverpool.

«FA har allerede gått ut med sin beslutning i denne saken. Vi har for vår del sagt hele tida at vi mener at mesteren i Europas ypperste turnering bør få lov til å forsvare trofeet sitt,» skrev Everton i en pressemelding i går.

Storbritannias sportsminister Richard Caborn er også på banen.

-  De bør revurdere denne saken og jeg tror at de blir nødt til det. Ingenting er skrevet i stein, og det synes bare riktig at vinnerne bør være automatisk kvalifiserte istedenfor å kvalifisere seg gjennom den hjemlige turneringen. Dette er bare sunn fornuft, sier han.

HYLLET: Liverpool-heltene på triumfferd gjennom Liverpools gater på vei til Anfield I går kveld. John Arne Riise sto limt på første rad og nøt det enorm oppstyret.
FOLKEHAV: Hele Liverpool var på beina da heltene ankom.