<strong>ÅPEN FOR ALT:</strong> Niklas Dyrhaug og Johannes Høsflot Klæbo under Toppidrettsveka på Hitra. Sistnevnte er åpen for alt for at det skal bli konkurrert denne sesongen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
ÅPEN FOR ALT: Niklas Dyrhaug og Johannes Høsflot Klæbo under Toppidrettsveka på Hitra. Sistnevnte er åpen for alt for at det skal bli konkurrert denne sesongen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Åpen for dramatisk tiltak:
- Spesiell situasjon

De norske langrennsutøverne stiller seg positive til mulig nødløsning for å redde sesongen.

Publisert

HITRA (Dagbladet): Langrennsutøverne fikk endelig kjenne på konkurranse igjen under Toppidrettsveka forrige uke, men det var stort forfall på kvinnesiden, hvor blant andre Therese Johaug sto over.

I tillegg var det ingen utenlandske utøvere som hadde tatt turen til Hitra, Aure eller Trondheim for å konkurrere. Coronapandemien har satt en effektiv stopper for det.

Fortsatt er det stor usikkerhet knyttet til hvordan sesongen vil bli avviklet. Det er vanskelig å holde langrennsløperne friske uten at de isoleres i egne lukkete sportsmiljøer. Samtidig er TV viktig for sporten.

TOPPIDRETTSVEKA: Årets utgave av Toppidrettsveka havnet i skyggen av Northug-skandalen, men utøverne måtte likevel slite med hissige insekter gjennom tre tøffe konkurransedager i Trøndelag og Møre og Romsdal. Emil Iversen frykter at Klæbo-familien er i ferd med å ta over langrennssporten, og supertalentet Helene Marie Fossesholm har en unik evne til å ta ut alt hun har. Video: Kristoffer Løkås og Andreas Særsland Vis mer

«Det er bakgrunnen for at det internasjonale Skiforbundet (FIS) nå åpner for dramatiske tiltak internasjonalt for å sikre at langrenn ikke forsvinner fra TV-skjermen til vinteren», skriver Dagbladets kommentator Esten O. Sæther i en kommentar.

Han peker på at i verste fall, så må hele den internasjonale langrennseliten bli stengt inne som en egen gruppe for å gjennomføre et rennprogram som sikrer sportens TV-avtaler.

- Viktig med plan

Dagbladet tok en prat med flere norske utøvere under Toppidrettsveka, for å høre hva de tenker om en slik alternativ løsning for å redde sesongen.

Simen Hegstad-Krüger (27) stiller seg positiv til forslaget, som er likt det de største fotballklubbene gjorde i Champions League som nylig ble avsluttet.

- Jeg tror det kan være en ok løsning. Jeg tror det er viktig for oss løpere at det kommer en plan, så vi har noe å forholde oss til, selv om det er en veldig usikker situasjon med hvordan situasjonen er om noen måneder. Men det er greit å ha noe litt mer konkret enn det vi har nå, sier Krüger til Dagbladet og fortsetter:

<strong>POSITIV TIL FORSLAG:</strong> Simen Hegstad Krüger.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
POSITIV TIL FORSLAG: Simen Hegstad Krüger. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

- Å ha en konkurranseplan som er realistisk å gjennomføre, det håper jeg vi kan få på plass om ikke altfor lenge. Og så tror jeg jo vi bare må akseptere at det er en usikker situasjon og vi må være forberedt på mange ulike utfall.

Johannes Høsflot Klæbo (23) er også åpen for at det blir nødvendig med endringer for å sikre konkurranse denne sesongen.

- Jeg er egentlig åpen for alt. Jeg håper selvfølgelig at det blir konkurranser, og det må jo være målet. Det er klart at hvis vi får til konkurranser, så tror jeg vi skal være fornøyd, sier Klæbo til Dagbladet og fortsetter:

- Det er en spesiell situasjon vi er inne i og vi er nødt til å ta det vi får og håpe at det blir gjennomførbart.

<strong>HÅPER PÅ KONKURRANSE:</strong> Johannes Høsflot Klæbo.
Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix
HÅPER PÅ KONKURRANSE: Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix Vis mer

Får ikke gjort noe

Norges stortalent Helene Marie Fossesholm (19), som knuste alle de øvrige kvinnene under Toppidrettsveka, vil ikke bruke energi på å tenke over forskjellige scenarioer.

- Det er ikke noe jeg tenker veldig mye på. Jeg prøver å ikke bruke energi på ting jeg ikke får gjort noe med og jeg prøver bare å gjøre det helsemyndighetene anbefaler, sier Fossesholm til Dagbladet.

- Hvordan sesongen blir får vi se på litt nærmere, det er enda en stund til. Jeg håper jo at det blir en sesong, om det blir litt amputert, så er det jaggu bedre enn om det ikke blir noe i det hele tatt. Jeg prøver bare å tenke på det jeg skal legge ned av arbeid, sier hun videre.

<strong>TENKER IKKE PÅ DET:</strong> Helene Marie Fossesholm.
Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix
TENKER IKKE PÅ DET: Helene Marie Fossesholm. Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix Vis mer

Emil Iversen (29) legger ikke skjul på at det hadde vært godt å slippe all den reisingen som følger med en normal sesong.

- Det høres litt deilig ut det da, å slippe å reise så mye. Jeg er iallfall klar. Uansett hva det blir så skal jeg være godt forberedt. Jeg håper det blir skirenn, og jeg håper andre utenlandske skinasjoner deltar, sier Iversen til Dagbladet og fortsetter:

- Om det blir noen endringer, så skal iallfall jeg være positiv dersom det blir renn. Vi får bare forberede oss nok og ta det som det kommer. Så lenge det blir noen skirenn, så skal jeg være klar til å gå veldig fort på ski iallfall.

<strong>KLAR FOR ALT:</strong> Emil Iversen.
Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix
KLAR FOR ALT: Emil Iversen. Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix Vis mer

- Uforutsigbart

Niklas Dyrhaug (33) står utenfor landslaget denne sesongen, så han håper i minste fall det blir nasjonale renn.

- Jeg håper jo det drar seg mot normalen, men akkurat nå er det uforutsigbart. Uansett så har NRK sagt at de kommer til å sende renn om det ikke blir mesterskap, så håper jeg jo at vi kommer tilbake til normalen, sier Dyrhaug til Dagbladet.

Didrik Tønseth (29) er på sin side ikke bekymret for sesongen.

- Bekymret og bekymret, jeg er iallfall forberedt på at det ikke kommer til å bli en vanlig verdenscupsesong, det tror jeg ikke. Vi må nok gjøre noen tilpasninger, men jeg tror nok vi skal finne noen løsninger. Det fungerer jo dette formatet også, sier Tønseth til Dagbladet.

På spørsmål om hva han tenker om at løpere kan isoleres på et mindre område, svarer Tønseth:

- Ja, det er ikke en dum idé det da. Det kan fort hende vi ender opp med noe slik.

<strong>FORBEREDT PÅ ANNERLEDES SESONG:</strong> Didrik Tønseth.
Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix
FORBEREDT PÅ ANNERLEDES SESONG: Didrik Tønseth. Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix Vis mer

Vil ikke spekulere

Dagbladet har vært i kontakt med Det internasjonale skiforbundet (FIS) i forbindelse med saken. Det vil snart bli holdt møter for å adressere problemstillingen.

«Kalenderne, med eventuelle endringer og tilpasninger, vil bli diskutert i FIS' tekniske møter fra 30. september til 2. oktober for godkjenning av FIS-styret 3. oktober», står det i en melding fra FIS.

«Fram til kalenderne er presentert til de forskjellige komiteene i løpet av det tekniske møtet, kan ikke FIS spekulere i de forskjellige scenarioene og vi er derfor ikke i stand til å dele våre tanker før de møtene er unnagjort», heter det videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer