-  Åpen for en date eller to

Både John Arne Riises og lagkameratene i Liverpool var sjokkerte over hvor mye nordmannen fikk gjennomgå for sjekke-sms\'ene. Nå smiler Riise av hele greia.

-  Hvor lei er du av å få spørsmål om de sms\'ene?

-  Jeg er vel mest lei av at folk på gata spør om jeg har lyst til å sende dem en sms. Den begynner å bli gammel nå. Men jeg kan jo ikke annet enn å smile. Jeg tar det med knusende ro!

-  Har du måttet tåle mye fleiping i Liverpool-garderoben?

-  Gutta var sjokkerte over at avisene skrev så mye om det, og det var jeg sg. De trakk på skuldrene og sa «hva så, du er singel.» Ingen skjønner poenget med at det ble laget en stor sak ut av det.

-  Angrer du på noe?

-  Jeg har ikke angret på de sms\'ene, men ser humoren i det som ble skrevet. Jeg var 24 år da vi vant Champions League, alt gikk til værs, og oppmerksomheten tok helt av. Jeg ville nyte det. Det er umulig å få alle til å like seg.

-  Du har nettopp blitt ambassadør i den humanitære organisasjonen Right to Play. Hvorfor det?

-  Jeg har ofte diskutert de forskjellige mulighetene jeg har i kraft av min posisjon, og tenkt mye over hva jeg ønsket å støtte. Etter et møte med Johann Olav Koss bestemte jeg meg for å bli ambassadør i Right to play, som bruker lek og idrett for å hjelpe barn i verdens mest vanskeligstilte områder.

 BLID:  Liverpools John Arne Riise er stort sett i godt humør, nå er også formen oppadgående i forkant av de viktige playoff-kampene mot Tsjekkia. Foto: John T. Pedersen
BLID: Liverpools John Arne Riise er stort sett i godt humør, nå er også formen oppadgående i forkant av de viktige playoff-kampene mot Tsjekkia. Foto: John T. Pedersen Vis mer

-  Hvordan har du tenkt å bidra?

-  I første omgang vil jeg auksjonere bort tre fotballturer for to personer til Liverpool. Det vil skje på Kanal 24 fra 5. desember, og turen innebærer en kamp på Anfield og at vi går ut på en middag etterpå. Alle pengene fra auksjonen går til barn i Uganda. Jeg vil stille opp så mye som mulig, og reiser ned dit i mai eller juni neste år.

-  Så dette handler ikke om å bygge seg et nytt image?

-  Jeg tenker ikke på meg selv i dette tilfellet, selv om jeg ser at folk kan tenke sånn med bakgrunn i de siste månedene. Jeg er privilegert som lever det livet jeg gjør, og ser på «Right to play» som en unik mulighet til å gi noe tilbake.

-  Er det Jan Kvalheims (Riises nye rådgiver, journ.anm.) fortjeneste at du framstår mer sympatisk nå enn før?

-  Kvalheim la fram sine ideer og tankegang, blant annet i forhold til media og ting her hjemme i Norge. Han er ekspert på å fikse ting. Jeg har alltid vært en sympatisk gutt, men det gjør meg glad hvis folk nå opplever det slik.

-  Hvem av nordmennene i England er du mest sammen med?

-  Morten Gamst Pedersen, selv om vi ikke har fått besøkt hverandre så ofte som før. Han har jo fått seg dame nå, og byttet ut meg.

-  Hva med deg og damer, da?

-  Jeg kan jo ikke gå på gata og plukke, heller! Av og til er det hyggelig å være alene, av og til ikke. Kommer det noen og tar meg med storm, så hvorfor ikke? Jeg er åpen for en date eller to. Er kjemien rett og alt stemmer, så går jeg for gull.

-  Vil du ha norsk eller engelsk kjæreste?

-  Norske damer er de beste uansett. Skal jeg ha kjæreste, må det være ei norsk jente. De er flottest og vakrest!

-  En engelsk tabloid skrev i fjor at du hadde falt for Girls Aloud-vokalist Sarah Harding?

-  Da jeg kom på trening den gangen sto gutta og lo over et to siders oppslag. Hun er ei flott dame, men jeg har faktisk aldri snakka med dama eller noen av hennes folk.

-  Er du bekymret for banen på Ullevaal?

-  Den ser ikke bra ut, men jeg tror ikke det vil favorisere verken oss eller Tsjekkia. De er gode teknisk, jobber og løper mye, men det samme gjør vi. Det viktigste er at Tsjekkia ikke scorer på Ullevaal.

-  Håper du din gamle lagkamerat Milan Baros spiller?

-  Jeg snakket med ham da vi møtte Aston Villa i helga. Han sa han var sliten, og at han ikke hadde fått trent skikkelig på seks uker. Men han er kvikk og kjapp.

-  Hva er best: Å reise med Norge eller Liverpool?

-  Med Norge er vi sammen 24 timer i døgnet, og det er veldig mye kødding. I Liverpool har vi en fast gjeng som spiller Playstation og kort. Jeg liker begge deler like godt.

-  Hvilke Liverpool-spillere er du mest sammen med?

-  Gerrard, Carragher, Hamann, Garcia og Hyypiä. Men de fleste har samboere eller kone, og drar ofte rett hjem til familien sin.

-  Hvordan er formen foran playoffen?

-  De tre siste kampene for Liverpool har vært de beste på lenge, selvtilliten min har steget. På klubblaget har jeg spilt mest kant, men jeg føler meg tryggere nå som jeg har spilt back.

-  Har selvtilliten din alltid vært god?

-  Den har alltid vært der, men folk forventer ut i fra prestasjonene. Er du god i en kamp, forventes det at du er enda bedre neste gang. Jeg har uansett stor tro på at resten av sesongen blir veldig bra.

-  Hvem er din verste motspiller?

-  Cristiano Ronaldo. Det er vel nesten unødvendig å si hvorfor. Han er sterk, kjapp, har syke finter og høyere enn jeg trodde. Og Alan Shearer - det er som å løpe inn i en murvegg.

-  Er høyrefoten din til noe mer enn å stå på?

-  Ja, den kommer seg. Den har gått fra helt død til brukbar. Jeg angrer på at jeg ikke trente mer på akkurat det tidligere.

-  Når scoret du sist på frispark?

-  Det var vel mot Bayer Leverkusen i kvartfinalen i Champions League i år. Jeg, Alonso og Gerrard står ofte og øver på treningsfeltet.

-  Har du noen ritualer foran en kamp?

-  Jeg tar alltid på venstresokken før den høyre, venstre leggskinn før den høyre, venstre sko før den høyre. Det går automatisk.

-  Noe mer?

-  Jeg er alltid først på oppvarminga. Når kampen skal starte går jeg helst ut som nummer 3, bak keeperen. Men Reina (Liverpool-keeper) vil av og til gå ut som sistemann.

-  Hvem er den beste treneren du har hatt?

-  Jeg har hatt mange gode, men jeg vil trekke fram Geir Hansen. Han jobbet tett med meg fra jeg var 14 til 17. Jeg ville ikke vært der jeg var i dag uten ham.

-  Hvem har størst talent av deg og broren din, Bjørn Helge?

-  Vanskelig å si. Bjørn Helge har utviklet seg enormt i det siste. Han har gått den lange veien, og vurdert å gi seg flere ganger på grunn av mye motgang. Han har lært mye på kort tid.

-  Hvordan ville det vært å spille sammen på landslaget?

-  Hvis det skjer, blir det en utrolig opplevelse, og en drøm for oss begge.

Sigve Kvamme