<strong>SLITER:</strong> Manchester United-legende Andrew Cole. Foto: NTB Scanpix
SLITER: Manchester United-legende Andrew Cole. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Åpenhjertig Andy Cole om tung tid: - Tortur

Den tidligere Newcastle- og Manchester United-angriperen Andy Cole (47) måtte gjennom en nyretransplantasjon som nesten ødela livet hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De aller fleste som fulgte engelsk fotball på 90-tallet husker storscoreren Andy Cole, som bøttet inn mål på bestilling for Newcastle og Manchester United gjennom åtte sesonger.

Engelskmannen var innom flere klubber før han la fotballskoene på hylla i 2008, og seinere har han blant annet vært ambassadør for Manchester United og tatt trenerlisensen.

Men i 2014 sviktet nyrene hans og han fikk påvist sykdommen Fokal Segmental Glomerulosklerose (FSGS). Det oppstår når arrdannelse hemmer nyrenes evne til å filtrere blodet, noe som blant annet gjorde at han raste opp i vekt - noe han også ble mobbet for.

- Det var vanskelig å akseptere at jeg var syk. Jeg ville ikke at familien min skulle bekymre seg for meg. Det tøffeste var at jeg la på meg. Da jeg la opp som fotballspiller lovet jeg barna mine at jeg ikke skulle legge på meg fordi fotballspillere som gir seg bare spiser og drikker videre, sa Andy Cole i 2016.

Det var etter at den tidligere Manchester United-kollegaen David Beckham spurte Cole om å stille opp på en veldedighetskamp at han valgte å snakke om sykdommen.

Transplantasjon

Tre år seinere gjennomgikk han en nyretransplantasjon hvor nevøen Alexander var donor.

Selve operasjonen er mindre komplisert enn det som skjer etterpå, når kroppen forsøker å avvise den nye nyren. Det betyr at han må ta sterke medisiner for å hindre dette.

Det er nå 18 måneder siden operasjonen, og Cole forteller i et eksklusivt intervju med engelske The Guardian at han har slitt med depresjoner i ettertid.

- Jeg kommer aldri til å bli den jeg var, sier Cole, som beskriver det som en «intern kamp» og «tortur».

Han vil nå unnskylde seg overfor alle han kjenner, fordi han har såret mange i familien med sin negativitet og tvil.

- Jeg var deprimert etter transplantasjonen fordi det er veldig vanskelig å forstå traumene du får etterpå. Jeg husker jeg tømte en pose med medikamenter og begynte å gråte mens jeg tenkte: «For å overleve en dag til, er det dette jeg må ta. Resten av livet. Jeg vet ikke om jeg kan forsette», sier en åpenhjertig Cole om den tøffe situasjonen.

- Sliter

47-åringen sier hele situasjonen blant annet har gått sterkt utover ekteskapet.

- Jeg sliter fortsatt emosjonelt. Fysisk sliter jeg også. Dagene er ikke like og medisinene du tar gjør at det er oppturer og nedturer. Jeg ønsker ikke at noen skal oppleve dette fordi det er veldig tøft. Det ødelegger familielivet også, sier Cole.

Det er en kontrast til hvordan han var som aktiv, da Cole sjeldent hevet stemmen og virket både stille og reservert.

I stedet lot han beina ta seg av praten som aktivt, og står bokført med 187 mål i Premier League, bare slått av Alan Shearer (260) og Wayne Rooney (208).

Cole vant blant annet fem Premier League-titler og fikk ett Champions League-trofé med Manchester United før han la opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer