Åpner døra for RBK

Åge Hareide sier han definitivt er framtidas midtstopper for Norge og i Viking ble million-prislappen fort tosifret da RBK viste interesse. Nå åpner Brede Hangeland (22) sjøl døra til Lerkendal.

BEOGRAD (Dagbladet): - Får jeg et tilbud vil det bli vurdert uansett hvor det kommer fra, sier Brede Hangland til Dagbladet.

- Det gjelder Rosenborg og?

- Ja, selvfølgelig. Det vil være idiotisk å ikke gjøre det.

Bundesliga-leder Werder Bremen har sett og sjekket Brede Hangeland ut av lista over potensielle forsterkninger. Etter det Dagbladet erfarer, skyldes tyskernes skuffelse at stopperen ikke så ut som den spilleren de hadde forventet. De mente han var for hengslete, for sein, og at han ikke ser ut som en fotballspiller.

Er det virkelig mulig å ta så feil av en kar Norges landslagstrener hevder skal bli vår neste store forsvarskjempe?

- Jeg ser det jeg også når jeg ser meg sjøl på TV, sier Brede Hangeland. - Jeg ser jo ikke akkurat ut som en sprinter. Men det går ikke så seint som det ser ut som. Og jeg mener at jeg er blitt hurtigere enn jeg var.

Hvilket Åge Hareide er enig i.

- Brede har gjort store framskritt både på farten og det rent taktiske. Han gjør det veldig godt, er røff og tøff i stilen og er meget god i lufta. Og i tillegg har han de riktige holdningene - han er bevisst på det han gjør.

- Det er derfor jeg er overbevist om at han vil nå langt.

Bjørnebye ser seg sjøl

Hareide-assistent Stig Inge Bjørnebye er en stor Hangeland-fan.

- Brede kan nå så langt han sjøl vil, sier Bjørnebye. - Han har spisse albuer og stiller hele tida krav til seg sjøl og omgivelsene. Og i tillegg har han skylapper - han klarer å stenge uviktige ting ute.

- For å være helt ærlig minner han veldig mye om meg sjøl den gangen min karriere begynte å gå den riktige veien.

Men det er en vesentlig forskjell.

- Og det er at Brede er en mye bedre fotballspiller enn det jeg var, fortsetter Bjørnebye. - Han er også veldig oppvakt og bevisst. Og glupsk på lærdom - han vil noe hele tida. Alt dette er faktorer som gjør fotballspillere gode.

Ydmyk og ambisiøs

Brede Hangeland sliter akkurat nå med en belastningsskade i lyskene etter for mye styrketrening på beina. Derfor starter han ikke kveldens kamp mot Serbia. Men skaden er ikke alvorlig, og den kommer av treningsvilje. Fordi han satser alt på fotballen.

- Min innstilling er at når du først tar et valg, må du gjøre det seriøst, sier han.

- Halvveis er ingen vits - da burde jeg heller begynt på skole. Men jeg ønsker dette og føler at jeg har hatt framgang. Klarer jeg å holde meg skadefri, er målet å ta karrieren ytterligere noen skritt videre.

RBK-direktør Rune Bratseth var forsvarskjempen som bandt sammen landslaget og løftet Norge mot våre største suksesser. Siden det har Norge vært bortskjemt på den plassen. Og Rosenborgs interesse for den neste forsvarsklippen er derfor forståelig.

At Bjarne Berntsen og Vikings første reaksjon var å prise Hangleland til himmels, er like naturlig.

- Vil han (Bratseth) ha meg, da? sier Brede Hangeland.

- Jeg har jo hørt spekulasjoner - det har vært mye av det rundt meg, men bruker lite energi på det.

Men:

- Det er kjekt å bli satt pris på.

Glad for all rosen

Om Bjørnebyes skussmål sier Brede Hangeland følgende:

- Det er helt suverent å få slike tilbakemeldinger fra en trener jeg oppfatter som en av de mest seriøse spillerne som noen gang har vært på landslaget. Det betyr det at jeg gjør noe riktig.

- Er du så rolig og tilbaketrukket som du framstår?

- Jeg er ikke den som lager mest overskrifter for dere, og har ingen ambisjoner om å være i media - jeg vil bare gjøre det godt på banen. Det er det viktigste for meg.

- Klarer du det vil overskriftene komme av seg sjøl?

- Ja, og da tar jeg dem med glede, smiler Brede Hangeland.

KOMPROMISSLØS: Viking-stopper Brede Hangeland gir alt på banen. - Min innstilling er at når du først tar et valg, må du gjøre det seriøst, sier Hangeland. - Halvveis er ingen vits - da burde jeg heller begynt på skole. Her i duell mot VIFs Ardian Gashi i Beograd.