Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

IOC vil ha medaljeseremonier fra Sotsji i Pyeongchang

Åpner for OL-seremonier i Holmenkollen

Den internasjonale olympiske komite, IOC, klarer ikke bestemme seg for hvordan de skal dele ut alle medaljene fra Sotsji etter det massive jukset.

SLIK DET VAR: Maksim Vylegsjanin, Aleksander Legkov og Ilja Tsjernousov sto på pallen etter femmila i Sotsji. Nå er både Legkov og Vylegsjanin fratatt medaljene sine. Foto: AP /Charlie Riedel/ NTB Scanpix
SLIK DET VAR: Maksim Vylegsjanin, Aleksander Legkov og Ilja Tsjernousov sto på pallen etter femmila i Sotsji. Nå er både Legkov og Vylegsjanin fratatt medaljene sine. Foto: AP /Charlie Riedel/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 13 russiske medaljer fra Sotsji-OL er trukket tilbake fra IOC etter avsløringen av det massive statlige dopingjukset i Russland i 2014. Fire av dem er i langrenn.

På femmila, der Aleksander Legkov og Maksim Vylegsjanin har mistet gullet og sølvet, rykker Martin Johnsrud Sundby opp til sølvplass, mens han får med seg bronsemedalje fra stafetten sammen med Petter Northug, Eldar Rønning og Chris Jespersen.

I tillegg får Northug og Ola Vigen Hattestad bronse fra lagsprinten.

Seremonier i Pyeongchang

IOC jobber nå med å tilrettelegge for medaljeseremonier under de kommende lekene i Pyeongchang, slik at de som til slutt endte opp som medaljevinnere fra Sotsji også skal få oppleve en OL-seremoni.

- Som IOC-presidenten sa på pressekonferansen 5. desember, gjør IOC det de kan for å gjøre opp for øyeblikkene disse utøverne mistet da de krysset mållinja eller skulle stått på pallen. Sammen med IOCs utøverkommisjon jobber vi med flere muligheter og løsninger for nye medaljeseremonier under vinter-OL i Pyeongchang 2018, men også etterpå, skriver IOC i en e-post til Dagbladet.

Sundby, som håper å ta sitt første individuelle mesterskapsgull i Pyeongchang, er ikke imponert over planene.

- Jeg blir litt irritert på det, for hva skal de gjøre nå? Skal de begynne å arrangere medaljeseremonier i et OL hvor jeg skal ha fokus på det jeg skal gjøre der? Jeg så det i friidretts-VM , og jeg syns det var en merkelig måte å gjøre det på. At jeg skal bruke krefter og energi i Pyeongchang på å ta stilling til dette her ti tusen ganger til. For i den forbindelse blir det jo da masse mediastyr på disse tingene, og da betyr det at deres feil går ut over meg igjen nå. Hvis de har gjort feil, send meg den medaljen i posten og begrav dette. Så får de ta stilling til hvordan Russland skal få operere videre. Jeg syns situasjonen er vanskelig å forholde meg til, sier Sundby til Dagbladet.

Liker det ikke

I sommer arrangerte det internasjonale friidrettsforbundet medaljeseremonier i forkant av øvelsene under VM i London. Det er Norges Skiforbunds skrekkscenario i OL også.

- Jeg liker jo ikke sånne forstyrrende elementer. Men vi får se når det kommer en plan på det, da håper jeg at de er åpne for å høre på våre innspill, og at de ikke legger disse seremoniene to timer før eller etter konkurransene, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

Den svenske OL-vinneren i høydehopp, Stefan Holm, er blant dem som har diskutert dette i utøverkommisjonen. De er enige om at det til syvende og sist må være utøveren som bestemmer rammene for hvordan medaljene skal overrekkes.

- Ja, vi har diskutert dette ganske mye, men vi har ikke tatt noen beslutning om hvor eller når eller hvordan medaljene skal deles ut. En del vil gjerne ha medaljene sine under OL, mens andre kanskje heller vil ha dem i Holmenkollen fordi det er mange nordmenn der. Vi har ikke tatt noen formell beslutning på dette, så jeg vet ikke helt eksakt hvordan det blir i Pyeongchang, sier svenske Holm til Dagbladet

- Når tar dere en endelig avgjørelse?

- Det vet jeg ikke, men jeg syns ikke noen skal tvinges til å ta imot medaljene sine i Sør-Korea, i hvert fall.

- Sundby vil heller ha medaljene i posten enn å måtte bruke energi på det under lekene i Pyeongchang.

- Det forstår jeg, og da skal han få slippe å få den der. Vil han ha medaljen i posten, så syns jeg han skal få den i posten, sier Holm.

Northug blir hjemme

Dermed kan det bli opp til hver enkelt utøver om de ønsker en medaljeseremoni i Pyeongchang eller ikke.

Petter Northug, som i utgangspunktet ikke skal gå noen renn i OL, er en av dem som kan få to medaljeseremonier der likevel.

Det blir ikke aktuelt, i hvert fall ikke om Northug ikke blir tatt ut i OL-troppen for å gå skirenn, skriver Northugs manager Are Sørum Langås i en sms til Dagbladet.

- Vi har ikke diskutert det, men Petter reiser ikke til Pyeongchang uten å gå skirenn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!