Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Åpner for OL-utsettelse

Selv Japans statsminister har nå hintet om at en OL-utsettelse er det eneste alternativet.

Mot OL-utsettelse: Flere og flere, blant dem Japans statsminister, sier nå at en utsettelse av OL er uunngåelig. Foto: NTB Scanpix
Mot OL-utsettelse: Flere og flere, blant dem Japans statsminister, sier nå at en utsettelse av OL er uunngåelig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er New York Times som nå skriver at Japans statsminister for første gang antyder at OL kan bli utsatt.

Statsminister Shinzo Abe er ifølge den amerikanske avisa «nær ved å erkjenne at OL i 2020 må utsettes som følge av pandemien».

Uttalelsen kommer bare timer etter at Canada og Australia truet med å boikotte lekene.

- Hvis jeg blir spurt om lekene kan avholdes, tror jeg ikke verden er klar for det i en slik situasjon, uttalte Abe i parlamentet.

Statsministeren har inntil nå vært knallhard på at OL skal og må arrangeres.

Han begrunner den nyinntatte holdingen sin slik:

- Jeg vil at Tokyo-lekene skal holdes i en fullstendig form der alle landene kan delta. Hvis vi ikke kan avholde lekene på en fullstendig måte, tror jeg at jeg ikke har noe annet valg enn å måtte bestemme meg for å utsette og prioritere idrettsutøverne, fortsetter han.

Statsminister Abe er også skeptisk til Den Internasjonale Olympiske Komités (IOC) siste budskap. IOC-president Thomas Bach nylig uttalte at det vil komme en OL-avklaring innen fire uker.

- Selv synes jeg det er bedre hvis avgjørelsen blir tatt så snart som mulig. Men IOC vil avgjøre, og storbyregjeringen i Tokyo har også sitt å si, sier han, ifølge New York Times.

- Uunngåelig

En utsettelse synes å komme nærmere og nærmere også i andre fora.

På et pressemøte mandag sa Yoshiro Mori, leder av organisasjonskomiteen i Tokyo, at en «mulig utsettelse er uunngåelig.»

De siste dagene har presset fra utøvere og flere lands nasjonale olympiske komiteer om å utsette lekene økt.

I en uttalelse på søndag sa Canadas olympiske og paralympiske komiteer at det å gå videre med OL som planlagt i juli, «var i strid med råd fra kyndige fagfolk på folkehelse og at trening til OL truet idrettsutøvernes helse.»

Den australske olympiske komiteen fulgte søndag opp med å uttale at utøverne deres skulle «forberede seg til et OL i Tokyo i 2021.»

Det ble tolket som at en offisiell boikott var nært forestående.

Økende press: Flere utøvere og nasjonale olympiske komitéer har nå tatt til orde for en OL-utsettelse. Foto: NTB Scanpix
Økende press: Flere utøvere og nasjonale olympiske komitéer har nå tatt til orde for en OL-utsettelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også debatt i Norge

Australias olympiske komité begrunnet uttalelsen med at «et australsk lag ikke kan samles under de skiftende omstendigheter som nå rår i inn- og utland.»

Også i Norge har debatten rast. Etter massiv kritikk, har Norges idrettsforbund nå landet på en konklusjon der de ber IOC om at OL utsettes.

I morgentimene har også Norges IOC-medlem Gerhard Heiberg åpnet opp noe.

- Jeg tror nå at OL blir utsatt, sier Heiberg til NTB.

Han nevner neste sommer som det mest aktuelle, nye tidspunktet for det massive arrangementet.

Utøverne med opprop

Nå har også utøverne engasjert seg for fullt. En undersøkelse som utøverorganisasjonen The Athletics Association gjorde blant over 4000 friidrettsutøvere, viser at 72 prosent av dem mener at OL ikke burde gå som planlagt. 78 prosent mener lekene burde bli utsatt på grunn av coronaviruset.

- Basert på resultatene vi har innhentet fra over 4000 spurte friidrettsutøvere, ber vi Den Internasjonale Olympiske Komité om å utsette Tokyo 2020-OL. Videre ber vi IOC om å annonsere en utsettelse av OL mye tidligere enn om fire uker, som til nå har vært sagt, heter det videre.

87 % av de spurte sier at forberedelsene deres til OL har blitt betydelig hindret.

Oppropet er signert Christian Taylor, dobbel olympisk mester i tresteg og president i The Athletics Association, og Emma Coburn, selv verdensmester og OL-medaljør i 3000 meter hinderløp, visepresident i den samme organisasjonen.

Hele Norges coronakart