Åpner lommeboka

INNSBRUCK (Dagbladet): Takket være hardt påtrykk fra formann i FIS' hoppkomité, Torbjørn Yggeseth, blir det pengepremier til de ti beste i samtlige verdenscuprenn neste vinter.

Denne sesongen er det bare premiepenger til de seks beste. - Jeg må sørge for at de norske hopperne også får litt penger, sier Yggeseth til Dagbladet.

I OL-sesongen 2001/2002 blir det mer premiepenger til fordeling på flere løpere.

- Da må verdenscuparrangørene ut med minimum 385000 kroner i premiepenger. I vinter er minimumssummen 275000. Det neste målet er en premiepott på 550000 kroner. Da vil vi samtidig øke antallet pengepremier ytterligere, fra ti neste vinter til femten om et par år, sier Torbjørn Yggeseth.

Han har lenge gått inn for en mer sosial premieprofil, men har møtt motstand innad i FIS (Det internasjonale skiforbundet).

Kommer etter

- Vedtaket om ti pengepremier neste vinter gjør at hoppingen følger etter alpint. Jeg synes det er riktig med en oppmuntring også til de løperne som ikke er helt i toppen. Si gjerne at vi er blitt sosiale, sier Torbjørn Yggeseth.

- Fordelingen av premiepengene kan være forskjellig fra renn til renn.

- Det er opp til hver enkelt arrangør å fordele pengene. Det vanlige vil være at vinneren får litt under halvparten av den samlede potten. Sammenliknet med i dag vil det også bli mer å fordele fra nummer to og nedover, sier Torbjørn Yggeseth.

Blant hopperne blir den nye premieprofilen positivt mottatt.

- Pengepremier til de ti beste er langt å foretrekke framfor til seks, sier Tommy Ingebrigtsen.

10 millioner

For hoppukearrangørene er premiebudsjettet for småpenger å regne. I Innsbruck er budsjettet omtrent som i Oberstdorf, Garmisch og Bischofshofen: cirka 10 millioner kroner.

Premiepengene er også større i hoppuka enn de har vært i noen tidligere renn i vinter, med 166000 kroner til vinneren, 103750 til andremann, 62250 til nr. tre, 41500 til nr. fire, 24900 til nr. fem og 16600 til sjettemann.

Så langt i hoppuka har ingen nordmann tjent fem øre.

GAVMILD: Formann i FIS' hoppkomité, Torbjørn Yggeseth åpner lommeboka. - Jeg synes det er riktig med en oppmuntring også til de løperne som ikke er helt i toppen, sier Yggeseth.