Sir Alex Fergsuon

Åpner opp: - Skremt

Sir Alex Ferguson snakker ut om hjerneblødningen. 79-åringen mistet stemmen i ti dager: - Det var den mest skremmende biten, sier han.

LEGENDE: Sir Alex Ferguson var manager i Manchester United fra 1986 til 2013. Foto: NTB
LEGENDE: Sir Alex Ferguson var manager i Manchester United fra 1986 til 2013. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager er det tre år siden Sir Alex Ferguson ble operert for hjerneblødning.

Den legendariske Manchester United-manageren gir sjelden intervjuer, men nå åpner han opp om den tøffe tida. Han fryktet han ville miste hukommelsen og stemmen.

- Det var en stor frykt for meg. Rett etter operasjonen mistet jeg stemmen. Det var den mest skremmende biten, forteller han til The Guardian tirsdag.

SNAKKER UT: Sir Alex Ferguson stiller opp i et eksklusivt intervju med The Guardian i dag.
SNAKKER UT: Sir Alex Ferguson stiller opp i et eksklusivt intervju med The Guardian i dag. Vis mer

- Jeg visste at jeg var i live. Men på egen hånd begynte jeg å tenke: «Jeg lurer på om de forteller meg sannheten.» Operasjonen var en suksess. Men du befinner deg i ensomhet. Det kan være skremmende. Da jeg mistet stemmen, tenkte jeg: «De fortalte meg aldri at dette kunne skje.»

Han kunne ikke snakke på ti dager.

Ferguson gjør intervjuet med The Guardian i anledning dokumentaren «Sir Alex Ferguson: Never Give In». Dokumentaren - som slippes i slutten av mai - er laget av sønnen Jason og handler om oppveksten i Glasgow.

Videre tar den oss med på de 26 fantastiske åra som manager i Manchester United. Ferguson tok blant annet 13 seriemesterskap og to Champions League-titler med klubben. Han ga seg i 2013. Og fem år seinere ble han rammet av hjerneblødning.

MERITTERT: Sir Alex Ferguson tok 13 seriegull med Manchester United, sist da han ga seg i 2013. Foto: NTB
MERITTERT: Sir Alex Ferguson tok 13 seriegull med Manchester United, sist da han ga seg i 2013. Foto: NTB Vis mer

Sønnen Jason Ferguson forteller at han fikk følgende beskjed på sykehuset:

«Hør her: Han er 76 år og har fått en massiv blødning i hjernen. Du må bare forberede deg på det verste.»

Ferguson ble gitt 20 prosent sjanse for å overleve. Men operasjonen var vellykket og etterpå startet opptreningen:

- Logopeden kom inn hver dag, og hun var fantastisk. Hun fikk meg til å skrive ned alle navnene på familien min og spillerne mine. Så begynte hun med dyr, fisk og fugler for å se om jeg kunne huske navnene. Gradvis kom stemmen min tilbake. Men det viktigste var at hukommelsen var OK, forteller Ferguson, som også skrev brev til kona Cathy.

FØLGER UNITED TETT: Sir Alex Fergsuon var ringside på Etihad Stadium da Manchester City tok imot Manchester United i begynnelsen av mars. Foto: NTB
FØLGER UNITED TETT: Sir Alex Fergsuon var ringside på Etihad Stadium da Manchester City tok imot Manchester United i begynnelsen av mars. Foto: NTB Vis mer

Jason skyter inn:

- Han skrev brev til mamma, meg, brødrene mine og alle barnebarna. Det var i utgangspunktet et farvel-brev.

Ferguson kom sakte, men sikkert til hektene. På spørsmål om hvor lang tid det tok før han følte seg normal igjen svarer han:

- Jeg kunne ikke ta et glass vin på ni måneder.

Ferguson vil ikke uttale seg om den nåværende tida i Manchester United eller Glazer-familien. Han har som oftest vært å finne på Old Trafford under pandemien. Laget er i framgang. Med seier over Leicester i kveld er Manchester United sikret andreplassen i Premier League.

26. mai kan klubben ta sitt første trofé under Ole Gunnar Solskjær. Da venter finalen i Europa League mot Villarreal i Gdansk.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer