Ski-VM 2021: Andrew Young tilbake på rekordtid:

Åpner opp om dramaet

For fire uker siden var han offer i en av de mest dramatiske fallene i langrennssporet. Søndag sto Andrew Young på startstreken i VM. Nå forteller han om rekordcomebacket.

DRAMATISK: Her tror man at Andrew Young har brukket lårbeinet etter fallet i Falun. Foto Nisse Schmidt / TT
DRAMATISK: Her tror man at Andrew Young har brukket lårbeinet etter fallet i Falun. Foto Nisse Schmidt / TT Vis mer
Publisert

OBERSTDORF (Dagbladet): Du husker kanskje fallet i Falun?

Der Andrew Young fløy gjennom et reklameskilt og havna langt ut i en skråning under fellesstarten. Det ble raskt rapportert om at skadene var alvorlige og det så ut til at lårbeinet til Young hadde brukket.

På bildet ovenfor er hjelpemannskapene i full beredskap for å stabilisere den britiske langrennsløperen. Men heldigvis kunne Young forlate akuttmottaket ved sykehuset i Falun noen timer senere.

Hinkende på krykker kunne han fortelle at det ikke var snakk om et lårbeinsbrudd. Etter ytterligere undersøkelser viste det seg at han kom unna skadene med en stabil fraktur i den delen av leggbenet som heter fibula.

Men der og da så VM i Oberstdorf ut til å ryke. Rehabiliteringstida for slike skader skal være et sted mellom seks til åtte uker. Det tidligste legene sa han kunne begynne å gå på ski igjen var etter fire uker.

VARM: Andrew Musgrave er kjent i langrennsmiljøet for å bli veldig varm. Video: Ljosland / Løkås Vis mer

Comeback

Det betydde at Young måtte belage seg på å ta de første skiturene samtidig som lagkameratene og konkurrentene startet VM-eventyret.

Men søndag 28. februar sto han på startstreken under lagsprinten her i Oberstdorf.

- Trodde du at du ville stå her i dag?

- Nei, egentlig ikke. Det var ikke før onsdag denne uka her at jeg tenkte at VM var realistisk, forteller Young til Dagbladet etter å ha røket ut i semifinalen.

For ambisiøse Young er ikke det godt nok selv om han bare hadde rukket tre treningsøkter med skøyteski før lagsprinten.

- Jeg er ikke i 100 prosent form. Jeg går ut med en luke på siste runden. Vanligvis kunne jeg tatt det inn og spurtet om topp fire og tatt oss videre. I dag er jeg ikke i form til det og jeg merker det at jeg har vært skada og ikke fått trent skikkelig, sier Young litt skuffet over egen innsats.

- Mye jeg ikke vil gjøre igjen

Han forteller at han er et stykke fra 100 prosent rehabilitert, men at han er bra nok til å teknisk greit på ski.

I målområdet var han glad og lettet for at en tøff tid ser ut til å være over.

- Det har vært en tung måned. Veldig mye rehabiliteringstrening og en god del ting jeg ikke har lyst til å gjøre igjen, som tre timers turer på skiegg og sånt. Det er ikke noe artig, så det kjennes godt å bli kvitt det og ha det bak meg. At den biten der er jeg ferdig med, forteller Young til Dagbladet.

Han har fortsatt noen smerter fire uker etter det dramatiske fallet. Men ifølge Young er det ingenting som blir verre av å gå på ski.

- Det er veldig mye muskler som fester seg rundt det og som strammer rundt beinet og da blir det litt smerter. Det er musklene rundt der som er problemet nå, og ikke beinet, forklarer han.

SVENSK SLAKT: Den svenske kommentatoren Tomas Pettersson mener de norske sprintjentene har hatt en katastrofal sesong, det var ikke alle som kom seg helskinnet gjennom sprintstafetten, og de britiske gutta vet å by på seg selv. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

- Supermann

For alle som så det dramatiske fallet i Falun virker det nærmest urealistisk at det er mulig å gå VM så kort tid etterpå. Men Young hadde maks flaks og har kunnet trene bra i skadeperioden.

Sammen med leger, fysioterapeuter og trenerne Jostein Vinjerui og Hans Kristian Stadheim har Young funnet et opplegg som har gitt ham rekordcomebacket.

Nesten helt siden fallet har det vært mye trening på skiegg, i basseng, og på styrkerommet. Så har de gradvis begynt med turer på ski.

- Jeg synes Young er en supermann, sier Hans Kristian Stadheim.

- Han må ha noen skikkelig gode gener for å gro ting fort. Det har vært et utrolig bra samarbeid for å gi ham muligheten til å stå her i dag. Det er en seier i seg selv at han kan stå på startstreken. Jeg er veldig imponert over det Andrew har gjort, forteller Stadheim videre til Dagbladet.

Young har muligheten til å gå flere renn i VM, men har som mål om å være tilbake i form før verdenscupavslutningen i sveitsiske Engadin.

Men ikke bli overrasket over Andrew Young igjen …

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer