Åpner opp om forholdet til Trump

- Han kommer til å lage et helvete om han taper valget, sier Suzann «Tutta» Pettersen (39).

VENNER: Suzann Pettersen har i flere år hatt et nært vennskap til Donald Trump. Dette snakker hun om på «Lindmo» på NRK. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag slipper golfesset Suzann «Tutta» Pettersen sin selvbiografi «Tutta – uten mot, ingen ære.»

I boka er hennes vennskap til president Donald Trump viet plass. I kveldens «Lindmo» på NRK letter Pettersen også på sløret om sitt forhold til Trump.

- Jeg vil si at han du ser på TV i dag, er akkurat han jeg møtte for 15 år siden. Det er ikke noen forskjell. Han er seg selv veldig lik, forteller hun i programmet.

FORTELLER: Susann Pettersen gjester Lindmo i kveld. Her fra opptakene. Foto: NRK
FORTELLER: Susann Pettersen gjester Lindmo i kveld. Her fra opptakene. Foto: NRK Vis mer

Hun mener inntrykket som gis av presidenten i norske medier er ensidig, og at han også gjør mye bra.

- Hvis du bor i USA, og ser hvordan samfunnet fungerer internt, så er det ekstremt mye som er blitt bedre med ham. Ute i verden har det blitt en eksplosjon. Han har skapt litt kompliserte relasjoner og uttalt mye rart, forteller Pettersen.

Tutta mener Trump kommer til å lage stort drama om han skulle komme til å tape neste ukes valg.

- Er han i kategorien kompis?

- Jeg vil si at jeg har en forholdsvis god relasjon til ham. Men det er med én fellesnevner, med golf som utgangspunkt.

Hun utdyper:

- Jeg har spilt flere turneringer sammen med ham mens han har vært president. Jeg spilte US Open på banen hans i Bedminster i 2017. Det var et show uten like med snikskyttere som lå over alt på golfbanen, i tilfelle han skulle komme. Det var ikke sagt at han skulle være der. Og så kom han. Men han fikk ikke lov til å være i klubbhuset, fordi det ikke var trygt nok. De lagde et telt ved siden av. Da var jeg en av veldig få som ble spurt om jeg kunne komme opp og ta en prat med ham.

NÆRT OG STERKT: President Trump hilser på Suzann Pettersen under US Open i 2017 - på Trumps golfbane i Bedminster i New Jersey. Foto: NTB
NÆRT OG STERKT: President Trump hilser på Suzann Pettersen under US Open i 2017 - på Trumps golfbane i Bedminster i New Jersey. Foto: NTB Vis mer

- Digger seg selv

Også i et intervju med VG for to år siden fortalte Pettersen om sin relasjon til Trump, som strekker seg mer enn ti år tilbake i tid.

- Jeg kjenner ingen som digger seg selv mer enn det han gjør, uttalte Pettersen.

Hun la ikke det minste skjul på at hun verdsetter Donald Trump som venn og menneske, og beskrev kontakten de to imellom som «veldig personlig».

Tutta levner derimot Trump liten ære som golfspiller, og la lattermildt til i intervjuet at han «jukser som faen» og påstår at han «har satt ny banerekord eller vunnet et klubbmesterskap her og der».

Uten at hun helt trodde ham på det.

BOKA: Suzann Pettersens nye biografi. Foto: Cappelen Damm
BOKA: Suzann Pettersens nye biografi. Foto: Cappelen Damm Vis mer

Golf-gal

I et intervju med Aftenposten i 2015 bekreftet hun at de to har hatt nær kontakt i en årrekke.

- Han er en veldig stor golfentusiast. Jeg ble kjent med ham for 10-12 år siden da han arrangerte en LPGA-turnering på en av banene sine i Florida. Jeg ble veldig godt kjent med ham og har hatt et godt forhold til ham i alle år siden. Vi har spilt masse golf sammen, fortalte hun.

Nettopp golfinteressen har ført de to tett sammen.

Tutta har beskrevet presidenten som «golfgal», noe som understøttes av det faktum at Trump var på golfbanen 94 ganger i sitt første president-år.

Sterke reaksjoner

Da Tutta i 2016 gratulerte Trump dagen han ble valgt til president, med Twitter-meldingen «Hatten av for denne mannen, du klarte det Herr president. Gratulerer, min venn», fikk hun kjenne på folks raseri.

«Så du støtter rasisme, hvitt herredømme, egoisme og idioti?», het det i en av kommentarene som kom inn til henne på Twitter.

- Jeg trodde jeg skulle bli halshogd. Jeg skulle egentlig bare gratulere en venn med at han hadde vunnet presidentvalget i USA. Jeg hadde sendt det samme til en annen kompis som hadde fått seg en ny jobb eller en ny stilling, uttalte Tutta til VG.

Det var riktignok ikke alle som hudflettet henne for Trump-gratulasjonen.

«De som diskuterer her oppfører seg som barn. Alle har rett til å ha sin egen mening. Sporty og tøft av deg Tutta», het det i en kommentar.

Tutta fjernet etter hvert tweeten etter de mange negative kommentarene - men publiserte den igjen noen timer seinere.

MELDINGEN: Deler av den berømte Twitter-meldingen som utløste raseri mot Suzann Pettersen. Skjermdump: Twitter
MELDINGEN: Deler av den berømte Twitter-meldingen som utløste raseri mot Suzann Pettersen. Skjermdump: Twitter Vis mer

Ringte henne

Mange stusset på at hun som kvinne støttet en president som hadde vist seg som kvinnefiendtlig.

- Jeg er blitt så godt kjent med Trump at jeg ikke tar alt det han sier bokstavelig. Ja, du møter ingen person som elsker seg selv så mye som ham, men jeg har også møtt ham på et annet nivå, før han ble president. Jeg vet hvor mye han bryr seg. Han ringte meg en gang i måneden og spurte hvordan det gikk. Det dreide seg alltid om golf, uttalte Pettersen til VG.

Tutta skal - vennskapet til tross - ha understreket at hun ikke er tilhenger av Trumps politikk eller alt han står for.

Hun har også opp igjennom åra uttrykt takknemlighet for at Trump en periode sponset LPGA-touren, kvinnenes golfsirkus. Det var innledningsvis også på den måten de fikk kontakt.

- Det han har gjort innenfor golfsporten har vært fantastisk, har Suzann Pettersen sagt til NTB i et tidligere intervju.

SUZANNS FORELDRE: Suzanns mor Mona og far Aksel Pettersen sammen med Trump da de overvar Suzann Pettersens spill i British Open i 2015- et år før Trump ble valgt til president. Foto: NTB
SUZANNS FORELDRE: Suzanns mor Mona og far Aksel Pettersen sammen med Trump da de overvar Suzann Pettersens spill i British Open i 2015- et år før Trump ble valgt til president. Foto: NTB Vis mer

VG fortalte også at Tutta under turneringen skal ha blitt vekket på morgenen av en telefon fra Trump.

Han ville ringe og ønske henne lykke til med fortsettelsen av turneringen fordi han ikke ville rekke å snakke med henne etter runden.

Trump ble også intervjuet i forbifarten der han suste av gårde i golfbilen sin:

- Jeg hadde elsket å se henne vinne, sa han den gang til NTB.

GOLF-ENTUASIAST: Flere av kvinnene i LPGA-sirkuset sammen med Trump på hans Trump International Golf Club i West Palm Beach i Florida i 2008. Suzann Pettersen til venstre. Foto: NTB
GOLF-ENTUASIAST: Flere av kvinnene i LPGA-sirkuset sammen med Trump på hans Trump International Golf Club i West Palm Beach i Florida i 2008. Suzann Pettersen til venstre. Foto: NTB Vis mer

Bråk

Også etter at Trump ble president har de to møttes ved flere anledninger. En av gangene var i 2017 da Suzann spilte US Open på Trumps golfbane i Bedminster i New Jersey.

Etter at Suzann hadde gjort en skuffende runde golf, ble de to avbildet. Trump hilste på Suzann med en klem og kyss på kinnene.

Men noe mer distansert har forholdet naturlig nok blitt etter at han ble president.

Da de var i Japan for to år siden - Trump som president og Tutta i golfærend - sa Trump til henne at hun måtte ringe ham - helt til han kom på at han var president, og hentet seg inn igjen ved å si: «Jeg får mine folk til å ta kontakt» - kommer det fram i VG-intervjuet fra 2018.

Det nevnte intervjuet skapte også trøbbel for Pettersen, erkjente hun overfor Norsk Golf et par uker seinere, i 2018.

- Heretter kommer jeg ikke til å si ett ord mer om Trump og meg. Det blir bare bråk ut av det, sa hun til magasinet.

Bakgrunnen var VGs forside med tittelen «Han jukser som faen». Intervjuet ble nemlig oversatt til engelsk, og uttalelsen ble snappet opp av store amerikanske medier.

Blant dem Los Angeles Times og Fox News.

Pettersen beklaget til Trump på Twitter, og mente de forsøksvis humoristiske - men korrekt gjengitte - uttalelsene var blåst opp på forsida og tatt ut av sammenheng.

Pettersen sa til Norsk Golf at hun hadde vært i kontakt med «de involverte» etter jukseuttalelsen - men la til at president Trump selv var blant dem som hadde «brydd seg minst».

- Råeste

Suzann Pettersen er en av de mest dekorerte kvinnelige golfspillerne i historien.

Kjetil André Aamodt har til og med uttalt at Pettersen er den største idrettsutøveren Norge har fostret:

- Suzann er sannsynligvis det råeste idrettsmenneske Norge har hatt. Jeg rangerer henne helt øverst, for vi har ikke hatt noen andre som har vært i nærheten i en individuell verdensidrett, begrunnet han.

Tidligere i år mottok Pettersen hedersprisen under Idrettsgallaen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer