Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Åpner opp om mentale problemer

Jesse Lingard er blant Premier League-stjernene som tar til orde for mer åpenhet rundt mental helse.

PREGET: Jesse Lingards prestasjoner på banen ble preget av utenomsportslige hendelser. Nå håper han flere vil snakke om sine mentale problemer. Foto: Mark Cosgrove / News Images / Shutterstock / NTB Scanpix
PREGET: Jesse Lingards prestasjoner på banen ble preget av utenomsportslige hendelser. Nå håper han flere vil snakke om sine mentale problemer. Foto: Mark Cosgrove / News Images / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Den engelske midtbanespilleren har fått mye kritikk denne sesongen. Mange har hevdet at 27-åringen ikke har hodet på rett plass, og at han ikke fortjener en plass i Manchester United.

- Jeg kan ikke huske sist han spilte en god kamp. Han er virkelig en akilleshæl for det Manchester United-laget, sa FC København-trener Ståle Solbakken i TV 2s Premier League-studio i januar.

Tidligere har Lingard avslørt at flere utenomsportslige hendelser har påvirket spillet hans denne sesongen. Blant annet har hans mor slitt med depresjon, som igjen har ført til at Lingard måtte ta vare på sine to yngre søsken.

SE TV: I denne videoen, publisert på Manchester Uniteds offisielle Twitter-konto, kan det se ut til at Paul Pogba og Jesse Lingard er nær å ryke i tottene på hverandre. Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/sport/pogba-video-vekker-oppsikt/71383338 Vis mer

Etter å ha scoret sitt første mål for sesongen på overtid i sesongens siste kamp, tok Lingard til Instagram for å reflektere over sesongen.

- Jeg mistet meg selv som spiller og person, men jeg ville aldri gi opp. Jeg vet hvem jeg virkelig er, både på og av banen og når jeg har vært der før, vet jeg hvordan jeg kommer dit igjen, skrev han i den følelsesladde Instagram-posten.

- Riktig å snakke ut

Nå har United-produktet åpnet mer opp om problemene og hvordan det har påvirket han mentalt i et nytt intervju i forbindelse med Heads Up-kampanjen i England. Kampanjen skal være med å sette fokus på mental helse og har som mål at det skal bli like enkelt å prate om som fotball.

I intervjuet forteller Lingard om hvordan det mentale påvirker prestasjonene på banen.

- Jeg var typen som likte å holde ting inne og holde alt for meg selv, men forskjellige ting skjedde, og jeg følte at det var riktig å snakke ut, forteller Ole Gunnar Solskjærs elev.

- Forrige sesong gikk jeg gjennom en del ting utenfor banen med familien, så det var vanskelig for meg å prestere på banen, utdyper han.

- Føltes mye bedre

Lingard har bare startet ni kamper for Manchester United denne sesongen og har over lengre tid blitt ryktet vekk. Etter å ha publisert en upassende Snapchat-video i fjor sommer fikk Lingard en siste mulighet av Ole Gunnar Solskjær.

I etterkant har engelskmannen tonet seg ned på sosiale medier, men har fortsatt å slite på banen. For Lingard har den krevende familiesituasjonen blitt for mye å takle.

- Jeg er veldig familieorientert, og moren min gikk gjennom noen saker i fjor med depresjon. Hun dro til London for å prøve å fikse opp i det, så i mellomtida måtte jeg ta vare på lillebroren og lillesøsteren min, som er 12 og 15, forteller han og fortsetter:

- Jeg presterte fortsatt på dette tidspunktet. Men du kommer til slutt til det punktet hvor du føler at du bare må si noe. Jeg snakket med familien min, og da føltes det så mye bedre, avslutter Lingard.

- BØR FÅ SPARKEN: Tidligere Premier League-manager mener Jesse Lingard burde få sparken av Ole Gunnar Solskjær etter denne videoen. Vis mer

- Kjenner få utenfor klubben

Lørdagens FA-cupfinale mellom Arsenal og Chelsea på Wembley er viet til kampen for bedre mental helse. Før kampstart vil spillerne samle seg for å høre et lydklipp satt sammen av ekte samtaler om mental helse fra spillere og supportere.

Lingard er ikke den eneste Premier League-profilen som har åpnet opp om sin mentale helse i forkant av FA-cupfinalen. Andrew Robertson, Jürgen Klopp, Ilkay Gündogan og Phil Foden har alle deltatt i intervjuserien «Sound of Support».

Manchester Citys tyske midtbanespiller Gündogan fortalte om utfordringene han har med å bo i et fremmed land.

- Da jeg vokste opp, var alltid familien min det viktigste. De var på en måte mine egne psykologer. Nå som jeg er i et annet land, kjenner jeg ikke mange utenom de i klubben, innrømmer 29-åringen og utdyper:

- Jeg har én venn her som jeg så under coronapausen. Det at jeg har vært mye alene og uten familien min i denne pausen, har vist meg hvor viktig det er å ha de du er glad i rundt deg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!