Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Åpner opp om problemene

Viktor Durasovic og Casper Ruud har vært norsk tennis sine fremste talenter i en årrekke, men Durasovic forteller nå om manglende oppfølging fra forbundet i løpet av karrieren.

ÅPNER OPP: Norges nest beste tennisspiller, Viktor Durasovic, forteller om manglende oppfølging fra forbundet.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
ÅPNER OPP: Norges nest beste tennisspiller, Viktor Durasovic, forteller om manglende oppfølging fra forbundet. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

- Det er viktig å få fram at jeg unner Casper alt godt, han og Christian (Ruud red.anm.) er flotte ambassadører for tennissporten, begynner tidligere landslagsspiller Haakon Berg til Dagbladet, før han fortsetter:

- Men jeg skjønner ikke hvorfor NTF valgte bare én spiller. Det har vel omtrent aldri hendt at Norge har to så lovende tennisspillere på juniorsiden, sier Berg.

PÅ LAG: Senest i januar spilte Viktor Durasovic og Casper Ruud på lag i ATP Cup i Australia. Foto: REUTERS/Ciro De Luca
PÅ LAG: Senest i januar spilte Viktor Durasovic og Casper Ruud på lag i ATP Cup i Australia. Foto: REUTERS/Ciro De Luca Vis mer

Haakon Berg er tidligere trener for Viktor Durasovic og har fungert som mentor og økonomisk støttespiller i en årrekke. Han forteller om en periode hvor mye tid og krefter gikk til å finne et bra opplegg for Viktor, med et forbund som var fraværende.

- Viktor var en flott fyr med arbeidsvilje og potensial til å lykkes, på tross av at han kommer fra litt vanskelige kår. Han hadde ingen i familien som hadde erfaring fra tennis, mor og far var innvandrere fra Bosnia med svært lite økonomiske ressurser. Han hadde ingenting og trengte virkelig hjelp, sier Berg.

Viktor Durasovic er ranket som nummer 336 på ATP-rankingen og er Norges nest beste tennisspiller på herresiden. Ved to anledninger har 23-åringen med bosniske røtter vært topp 300 i verden.

Ovenfor Dagbladet forteller nå Haakon Berg og Viktor Durasovic om manglende støtte og oppfølging fra Norges Tennisforbund.

Flyttet til Spania

Som 14-åring flyttet Durasovic til Spania for å satse på idretten. Berg forklarer at det er urealistisk å bli en toppspiller i tennis fra Norge uten å ha foreldre med spesiell kompetanse som tar ansvar for deg.

- Det er ikke sånn at 14 år gamle barn velger å flytte fra familien sin til Spania fordi de ikke trives i Norge. Hadde de kunnet velge å bo i Norge og blitt like gode her hadde de selvfølgelig gjort det, sier Berg engasjert.

Konstituert generalsekretær i Norges Tennisforbund, Aslak Paulsen, avviser i en e-post til Dagbladet at forbundet har valgt bort Durasovic.

- Tennisforbundet velger ikke hvem de satser på. Spillerstøtten vi gir baserer seg på en objektiv matrise, skriver Paulsen.

- NTF prioriterer aktivitet og spillerutvikling som skjer i eget land. Alle som kvalifiserer til landslagsaktivitet, får tilgang til de samme ressursene. Til tross, tilbys spillerstøtte til utøvere som har valgt å ha base utenfor Norge, fortsetter generalsekretæren.

Aslak Paulsen er uenig med Berg i at Durasovic ikke kunne bli like god i Norge og hevder at kompetansen her til lands er god nok.

- Vi mener selv at den idrettsfaglige kompetansen vi besitter er til stor hjelp for utøvere og klubber. Klubbene er ansvarlig for spillerne og NTF skal alltid bidra med de ressursene vi har tilgjengelig. Dersom NTF hadde andre økonomiske rammer, så ville vi selvsagt bidratt mer, sier Paulsen.

- Lite kontakt

Haakon Berg er en av flere som har finansiert Durasovic sin karriere.

Til sammen anslår Berg at han, hans venner, Nordstrand Tennisklubb og noen ildsjeler har lagt ut mellom 400 og 500 000 kroner i året for å få satsingen til å gå rundt.

I tillegg kommer all gratis trening i to år med Berg og treneren Bruno Alcala Serrano.

Viktor Durasovic forteller at han har vært heldig som har hatt Berg og Serrano som har sørget for satsingen hans.

- Haakon begynte å trene meg da jeg var 12 år, og det var et helt annet treningsregime enn jeg var vant til. Da Bruno kom inn i bildet, skaffet Berg sponsorer og ordnet mye for meg. Bruno brukte all sin tid på min tennisutvikling. Jeg fikk den støtten jeg trengte på den måten, men det var lite eller ingen kontakt med forbundet, forteller Durasovic til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg tenkte ikke så mye på det da i begynnelsen, Haakon snakket ikke med meg om dette før senere. Men jeg tror all ungdom som bor alene borte fra foreldre og ønsker å satse på idrett trenger den støtten de kan få. Jeg tror det ville vært positivt for min utvikling også.

Berg og Durasovic har også uttalt seg til NRK.

- Nesten flaut

Som 17-åring kvalifiserte Viktor Durasovic seg til US Open for juniorer som første nordmann siden Christian Ruud. Året etter nådde han helt til semifinalen i double-klassen i samme turnering.

Haakon Berg, som fungerte som mentor og hjelper for Durasovic på dette tidspunktet, hadde i forkant av turneringen bedt forbundet om hjelp til å betale for flybilletten. Det fikk de ikke.

Gjentatte ganger tok Berg kontakt med Tennisforbundet for å sette opp et samarbeid. Det ble det lite av.

- Meg bekjent tok ikke forbundet kontakt med Viktor i Spania en eneste gang fra han flytta som 14-åring til han var 19/20 år. Unntatt da de trengte han til Davis Cup. I denne saken her har NTF vært så dårlig at det nesten er flaut, sier Berg til Dagbladet.

Generalsekretær, Aslak Paulsen, i Norges Tennisforbund skriver til Dagbladet at samarbeid er eneste veien å gå og at det er uriktig at NTF ikke bryr seg om landslagsspillere.

- Om enkelte spillere/trenere mener det, så får det stå for deres regning. NTF ønsker alltid det beste for landslagsutøvere og prøver å hjelpe innenfor de ressursene vi til enhver tid rår over, skriver Paulsen og poengterer at det er Tennistinget som budsjetterer.

- Ønsker norsk tennis at topptennis-budsjettet skal økes må dette skje på Tennistinget. Tennistinget er suveren og norsk tennis sitt høyeste organ og har full anledning til å endre dette.

HELDIG: Til tross for manglende oppfølging fra forbundet mener Viktor Durasovic at han er heldig som er der han er i dag. Foto: REUTERS/Ciro De Luca
HELDIG: Til tross for manglende oppfølging fra forbundet mener Viktor Durasovic at han er heldig som er der han er i dag. Foto: REUTERS/Ciro De Luca Vis mer

- Urealistisk standard

Frem til i år har forbundet brukt en matrise for å regne ut hvor mye de skal gi i støtte til spillerne. Der ble spillerne plassert i kategori A (120.000 kr) og kategori B (70.000 kr). I tillegg fikk noen juniorer 60.000 i utviklingsstipend. Nå har Tennisforbundet avviklet denne ordningen.

Misnøyen har vært stor mot denne matrisen. Flere peker på at modellen er lagd for nasjoner med langt flere proffspillere enn Norge.

- Den standarden blir urealistisk med tanke på norsk tennis. Hvis Norge hadde vært en veldig stor tennisnasjon så hadde kanskje modellen fungert, men her i Norge så har man en håndfull spillere som satser seriøst. Man trenger ingen matrise for å skjønne hvem de er, sier Viktor Durasovic og får støtte fra Haakon Berg:

- Viktor bor i utlandet og har trent fem timer hver dag siden han var 14 år. Han er seriøs, han satser, han prøver, konstaterer Berg.

Norges Tennisforbund har de siste åra hatt et budsjett på fire millioner kroner på Toppsatsing, landslag og internasjonale turneringer. Utøverstøtten har i snitt ligget på rundt 800 000 kroner per år.

Paulsen poengterer at Durasovic har fått noe av den potten.

- NTF har de seneste åra bare hatt anledning til å være et supplement til satsende utøvere. Vi har vært tydelig på at ansvaret ligger på klubber eller private team, skriver generalsekretær Paulsen og fortsetter:

- At utøvere er skuffet over hva NTF kan bidra med får stå for deres regning. Om de hadde satt seg inn i NTFs budsjetter så hadde de mest sannsynlig fått en bedre forståelse av NTFs disposisjonsmuligheter.

Paulsen legger til at forbundet er klar over utfordringene for spillere med ATP/WTA-ranking fra 250-500 og at betingelsene for disse spillerne burde vært bedre. Dette er noe NTF vil adressere.

- Skal ikke være sånn

Durasovic var et av Europas største talenter som junior og har oppnådd resultater og prestasjoner få andre i Norge har klart. Men samtidig har karrieren vært fylt med nedturer og motgang.

- Kunne du vært enda bedre om du hadde fått mer støtte fra forbundet?

- Til syvende og sist har man selv ansvar for egen utvikling, og gjennom støtte fra andre enn forbundet har jeg på en måte klart meg, sier Durasovic før han fortsetter:

- Men det er klart at med mer penger og støtte fra forbundet hadde man fått mer frihet og valgmuligheter på veien og hvem vet hvordan det hadde slått ut. Og så er det et eller annet med det å føle at du har forbundet og dets ressurser i ryggen, reflekterer 23-åringen.

Haakon Berg ber nå om en endring slik at Norge tar vare på framtidas tennistalenter. Han oppfordrer forbundet til å sette opp en utviklingsplan og struktur for barn og trenere.

- Man må vise at man bryr seg om dem som har potensial fra ung alder og følge opp tett. Det gjør du ikke på konferanser eller fra kommentatorboksen i Eurosport, sier Berg og avslutter:

- Jeg er glad i tennis og hadde råd til å hjelpe, men jeg synes ikke at det skal være sånn. En idrett blir ikke god av det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!