André Sødlund

Åpner opp om selvmordsforsøk

I dette intervjuet med Dagbladet forteller André Sødlund (25) for første gang «hele historien», i håp om å hjelpe andre som har vært like langt nede som han selv har vært.

PÅ VEGGEN: Bildet av André Sødlund som barn henger på veggen i klubbhuset til Sandefjord Ballklubb. Shad Madian / Dagbladet
PÅ VEGGEN: Bildet av André Sødlund som barn henger på veggen i klubbhuset til Sandefjord Ballklubb. Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

RELEASE ARENA (Dagbladet): For kort tid siden fortalte André Sødlund at han legger opp, etter å ha slitt med angst og depresjon de siste fire åra.

Dagbladet møter ham på Release Arena i Sandefjord, dagen etter at barndomskompisen William Kurtović sikret kvalikplassen for hvalfangerklubben på overtid hjemme mot FK Haugesund.

Samtidig som klubben i hans hjerte kjempet for å holde plassen i Eliteserien i fjor høst, har Sødlund kjempet en personlig kamp som er langt viktigere enn fotball.

VIL HJELPE ANDRE: 25-åringen forteller sin historie i håp om å hjelpe andre. Foto: Shad Madian / Dagbladet
VIL HJELPE ANDRE: 25-åringen forteller sin historie i håp om å hjelpe andre. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Moren fikk kreft

Sødlund innleder med at det er på tide å være ærlig med seg selv, og de rundt seg. Fram til nå er det bare familien, kjæresten, og de aller nærmeste kompisene som vet hva han har gått igjennom.

- Hvor skal jeg begynne, sier han, og retter blikket ut mot gressmatta på Release Arena. Han smiler, men det er samtidig lett å se at temaet han nå skal snakke om er vanskelig.

Han forteller at han har slitt med prestasjonsangst hele livet, men at han på et vis har klart å jobbe seg gjennom det. Det var først da han meldte overgang til Odd i 2018 de virkelige problemene startet.

25-åringen sier at han følte seg overkjørt, og presset av agenter til å melde overgang til Skien-klubben.

- Jeg var ganske ung og turte ikke å si ifra om hva jeg egentlig ønsket. Det var nok litt presset utenfra som gjorde at det til slutt ble som det ble.

Sødlund fortsetter:

- I tillegg hadde mamma akkurat fått kreft. Vi står hverandre veldig nært, og det var utrolig vanskelig, sier Sødlund, som så kvalikkampen mot Haugesund fra tribuneplass med sin mor og far.

HAR SLITT: André Sødlund. Foto: Shad Madian / Dagbladet
HAR SLITT: André Sødlund. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Agentselskapet svarer

Det var agentselskapet Nordic Scouting som representerte ham da han meldte overgang til Odd. Jack Karadas, daglig leder i selskapet, skriver i en mail til Dagbladet at det er trist at Sødlund følte seg presset, og at det er stikk i strid med det de ønsker for deres klienter.

- Det er dessverre alltid en risiko for at ting ikke klaffer 100 prosent når unge, sårbare mennesker skal bytte by og arbeidsgiver i en bransje som krever mye av hvert enkelt individ, skriver Karadas.

- I dette tilfellet opplevde rådgiveren som jobbet med spilleren at han var overlykkelig for å komme til Odd fra Sandefjord, det året Sandefjord rykket ned.

DAGLIG LEDER: Jack Karadas i Nordic Scouting. Foto: Erlend Aas / NTB
DAGLIG LEDER: Jack Karadas i Nordic Scouting. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

- Ønsker ham det beste

Det første året i Skien blir ingen suksess, verken sportslig eller personlig. Ifølge Fotball.no spiller han bare fem kamper i Eliteserien denne sesongen.

- Det var veldig rart, egentlig. For da jeg gikk til Odd følte jeg meg aldri som meg selv. Jeg forsto ikke hva som skjedde, for jeg var alltid helt utslitt. 15 minutter ut i treninga var jeg «helt ferdig», liksom.

Dagbladet har vært i kontakt med daglig leder i Odd, Einar Håndlykken, som sier at ledelsen i klubben ikke visste at Sødlund hadde det vanskelig.

- Jeg har lyst til å si at det er utrolig tøft av ham å stå fram om disse tingene, og ønsker ham alt det beste, legger Håndlykken til.

De personlige problemene, som igjen gikk utover det sportslige, førte til at han til slutt fikk «nok».

- På den tida gikk jeg i tillegg igjennom et veldig tungt kjærlighetsforhold, forteller han åpenhjertig.

Morens sykdom, den voksende prestasjonsangsten og det skrantende kjærlighetslivet ble for mye å bære for de unge skuldrene.

- Det gikk såpass langt at jeg prøvde å ta mitt eget liv i slutten av 2018, da jeg var på ferie i New Zealand, forteller han.

- Det var min daværende kjæreste som reddet meg. Legene sa etterpå at det var like før det gikk skikkelig galt.

KUNNE VÆRT SLUTTEN: André Sødlund forteller at han prøvde å ta overdose. Foto: Shad Madian / Dagbladet
KUNNE VÆRT SLUTTEN: André Sødlund forteller at han prøvde å ta overdose. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Hva var det du følte på, som gjorde at det gikk så langt?

Han tar seg noen sekunder betenkningstid, før han svarer:

- Jeg var så langt nede som det overhodet går an å komme, svarer Sødlund.

- Jeg var så vant til å prestere på banen, men fikk ikke det til. Så ble jeg tvunget til å gjøre noe jeg ikke ønsket - å dra til Odd, i tillegg til mange personlige saker. Alt det gjorde at jeg på en måte bare fikk «nok», forteller han.

For mens andre oppfattet ham som blid og lykkelig, foregikk det helt andre krefter på innsida av den unge sandefjordingen.

- Hvis du spør alle andre, så er jeg alltid den som smiler, er glad og byr på meg selv. Men det har jo bare vært en fasade på alt som ligger bak, sier han, og legger til at å være en skuespiller i eget liv etter hvert ble normalen.

Knakk sammen

En måned etter episoden i New Zealand dro han på treningsleir med Odd-laget til La Manga. Etter å ha spilt en svak treningskamp, kalte daværende Odd-trener Dag-Eilev Fagermo ham inn til et møte.

- Han spurte «hva i alle dager er det som skjer med deg?».

- Da fikk jeg en sånn følelse om at jeg ikke klarte å holde meg lenger. Da fortalte jeg ham at jeg hadde prøvd å ta mitt eget liv, og at jeg ikke hadde det bra. Det var ikke noe jeg hadde planer om å fortelle om, men bare noe som kom ut. Det var så mye følelser, fortsetter han, og understreker at Fagermo håndterte det på en fin måte.

KNAKK SAMMEN: André Sødlund åpnet opp til Dag-Eilev Fagermo. Foto: Shad Madian / Dagbladet
KNAKK SAMMEN: André Sødlund åpnet opp til Dag-Eilev Fagermo. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Dag-Eilev Fagermo er klar over at møtet mellom han og Sødlund omtales i denne artikkelen. I en SMS til Dagbladet, skriver Fagermo:

- André var et kjempetalent og er en flott gutt. For fotballspilleren er det synd at disse tøffe tingene ødela for ham, skriver den nåværende Vålerenga-sjefen.

På samme treingsleir valgte han å åpne seg til bestekameratene i Odd - Markus Kaasa, Tobias Lauritsen og Odin Bjørtuft.

- Vi var på biltur, og da sa jeg det til dem. Odin fikk tårer i øynene, sier Sødlund.

- De kunne ikke forstå hvorfor jeg skulle prøve på noe sånt, i og med at jeg alltid er så glad og den som bidrar med godt humør.

OVERRASKET KOMPISENE: André Sødlund. Foto: Shad Madian / Dagbladet
OVERRASKET KOMPISENE: André Sødlund. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Han forteller at øyeblikket med kameratene har satt varige spor i ham.

- Det var en mektig opplevelse, og veldig emosjonelt. Jeg har de å takke for at jeg har hatt det bra i enkelte perioder. Uten dem hadde jeg slitt skikkelig.

I 2020 kjøper Sandnes Ulf Sødlund fra Odd, før han året etter vender tilbake til Sandefjord.

KOMPISER: André Sødlund (f.v), Markus André Kaasa og Tobias Lauritsen. Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB
KOMPISER: André Sødlund (f.v), Markus André Kaasa og Tobias Lauritsen. Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB Vis mer

- En styrke

I løpet av intervjuet kommer det flere forbi, og 25-åringen lar ikke en eneste få passere uten å i hvert fall si «hei».

- God tur til Spania, Espen, roper han til en av de mange forbipasserende.

I dag har Sødlund det bedre, og han har oppsøkt profesjonell hjelp. Likevel skulle han ønske at hjelpen kom tidligere.

- Jeg har gått til psykolog. Det har vært veldig fint. Jeg tror bare jeg skulle hatt hjelp litt før. For min del var det nesten for seint. I Sandnes Ulf var jeg for eksempel avhengig av sovepiller for å kunne sove dagen før kamp. Jeg var ikke dopa på kampdag, men jeg var ikke akkurat så pigg.

Han understreker at han har verdens beste forhold til sine foreldre, og at de ikke har noe skyld i at han sleit i alle disse åra.

- Føler du norsk fotball har en vei å gå når det kommer til den psykiske biten?

- Ja, det føler jeg. Jeg står ikke for økonomien i klubbene, men jeg synes absolutt at alle burde ha noen som jobber inn mot det psykiske.

Ifølge en undersøkelse gjort av Psykologisk.no i sommer, har bare sju av 16 klubber i Eliteserien en mental trener. Mange oppgir at grunnen til at de ikke har en mentaltrener, skyldes økonomi.

For Sødlunds del venter en ny hverdag som G19 trener for Sandefjord Ballklubb, og som trener for FFO.

- Det tror jeg blir veldig givende.

NY DUO: André Sødlund (t.v) og trenerveileder i Sandefjord Ballklubb, Sigurd Andreas Holmen. Sistnevnte beskriver Sødlund som er stjernesignering for klubben. Foto: Shad Madian / Dagbladet
NY DUO: André Sødlund (t.v) og trenerveileder i Sandefjord Ballklubb, Sigurd Andreas Holmen. Sistnevnte beskriver Sødlund som er stjernesignering for klubben. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Har du et råd til unge som sliter psykisk?

- Det er mer en styrke enn en svakhet å innrømme at man har det vanskelig, sier han kontant.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer