Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Åpner opp om skrekkhistorien

14 år gammel opplevde Paige VanZant sitt livs mareritt. Hun håper nå at boka «Rise» skal hjelpe andre i samme situasjon.

ÅPNER OPP: Paige VanZant. Foto: NTB Scanpix
ÅPNER OPP: Paige VanZant. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Paige VanZant er en av UFC-sirkusets aller største profiler. Hun har vunnet sju av sine elleve MMA-kamper siden hun debuterte for snart seks år siden.

Hun fikk en veldig stor fanskare etter at hun deltok i den amerikanske versjonen av "Skal vi Danse" i fjor, og 24-åringen, har også fått prestisjeoppdrag som modell for store merker som Nike og Columbia Sportwear.

Men bak den vellykkede fasaden har VanZant med seg en mørk fortid.

Gruppevoldtatt

I disse dager lanserer den amerikanske 24-åringen sin selvbiografi: Rise. Der forteller hun om en skrekkhistorie fra ungdomssåra.

VanZant, som på den tida het Paige Sletton, hadde blitt mobbet på skolen i lang tid. En kveld ble hun invitert på fest av en gjeng gutter. I boka skriver 24-åringen, som da var 14 år, at hun var så glad så glad for at noen ville henge med henne.

- Jeg hadde det så vondt at alt jeg tenkte da de spurte meg var: Wow, jeg har noen som vil være vennene mine, skriver hun i selvbiografien.

Hele kvelden endte brutalt. I selvbiografien skriver VanZant at guttene skjenket henne så full at hun ikke kunne forsvare seg, før de voldtok henne.

- De sendte meg rundt på omgang. De snudde meg fram og tilbake, men jeg klarte ikke å kjempe imot. Både armene og beina mine oppførte seg som sement. Jeg var våken og bevisst, men det var akkurat som kroppen var død.

Hun fortsetter:

- Jeg visste hva som skjedde, men jeg klarte ikke å gjøre noe for å stoppe det. Jeg hadde ikke noe annet valg enn å overgi meg og håpe at det stoppet snart, skriver VanZant i boka, gjengitt i MMAfighting.com

Mobbet

Etter voldtekten begynte ryktene å svirre på skolen til den da 14 år gamle Paige VanZant.

Men hun fikk ingen sympati.

Ryktene gikk på at hun hadde hatt sex med flere gutter på skolen, og hun Paige, som på den tida het Paige Sletton, ble bare kalt «Paige Slutton.»

Hun hadde tunge år på skolen. til ABC News forteller Paige at hun ble konstant mobbet på ungdomsskolen, og at hun til slutt måtte spise lunsj alene på skolens bad.

- Jeg hadde ingen steder å rømme, og hadde ingen jeg kunne snu meg til. Jeg var for redd til å spise mat i kantina, jeg måtte rømme til do.

Håper å hjelp

VanZant forteller at kampsporten reddet henne. Hun var så langt nede at hun vurderte å ta sitt eget liv.

Med stjernestatusen har det også kommet mange spørsmål om hva som skjedde på skolen i ungdomsåra.

VanZant forklarer at hun valgte å skrive selvbiografien for å oppklare hva som egentlig skjedde. Samtidig håper hun at historien kan utgjøre en forskjell for andre i den samme situasjonen

- Jeg skrev ned mye i skoletida. Det kom til et punkt der jeg følte at jeg måtte dele dette. Jeg har blitt spurt så mye om det, og det er på tide å være ærlig. Hvis jeg skulle si noe om det, var den beste måten å gjøre det på, å skrive det ned og la folk lese om det. Det trenger ikke å komme ut av min munn, men folk kan lese min historie, sier VanZant til MMAfighting.com, gjengitt i Nettavisen.

VanZant vil vise at man kan komme sterkere tilbake fra opplevelsene. Nettavisen skriver at flere jenter i samme situasjon har tatt kontakt med MMA-utøveren i sosiale medier.

- Det får meg nesten til å føle at alt jeg gikk gjennom, var verdt det. At jeg gikk gjennom det for en grunn. Hvis det jeg forteller i boka kan forandre livet til noen, da var det ikke til ingen nytte. Da var det ikke så forferdelig. Da var det ikke en tragedie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!