Ole Einar Bjørndalen

Åpner opp

Skiskytingslegenden letter på sløret om tida i Kina.

LEGENDE: Ole Einar Bjørndalen er en av de de mest meritterte vintersport-utøverene noensinne. Foto: Terje Bendiksby / NTB.
LEGENDE: Ole Einar Bjørndalen er en av de de mest meritterte vintersport-utøverene noensinne. Foto: Terje Bendiksby / NTB. Vis mer
Publisert

I 2018 kom nyheten om at Ole Einar Bjørndalen hadde lagt skiene på hylla, og avsluttet sin legendariske skiskytingskarriere.

Halvannet år seinere kunngjorde 48-åringen at han og kona, Darja Domratsjeva, var nye trenere for det kinesiske skiskytterlandslaget.

I et intervju med NRK før herrenes fellesstart på Sjusjøen, forteller han om trenerkarrieren og utfordringene i Kina.

Bjørndalen nevner blant annet at han har støtt på problemer, spesielt når det kommer til treningsvaner og kulturforskjeller.

- Det er en helt annen måte å trene kinesiske utøvere på enn norske utøvere. De er ikke så selvgående, så hver treningsøkt må man være til stede. Det er ingen økter der enten jeg eller Darja ikke er til stede, sier han til NRK.

KONGEN AV SKISKYTING: Johannes og Tarjei Bø er meriterte skiskyttere, men de må nok fremdeles jobbe litt for å oppnå samme status som kongen av skiskyting, Ole Einar Bjørndalen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Han peker i tillegg på skader, og røper at han har opplevd mye frustrasjon rundt den kinesiske tilnærmingen til gjenopptrening.

- I skiskyting skal du være veldig skada for at du ikke skal kunne trene. I Kina er det veldig annerledes, sier han før han fortsetter:

- Har du et lite skrubbsår eller har tryna på rulleski, da skal du ligge i ro.

Han trekker også fram et eksempel.

- Vi hadde ei jente i fjor. Hun fikk stallordre om å bli liggende i senga i fire uker. Hun skulle ikke bevege seg.

TRENERDUO: Darja Domratsjeva og Ole Einar Bjørndalen er trenere for det kinesiske skiskytterlandslaget. Foto: Terje Pedersen / NTB.
TRENERDUO: Darja Domratsjeva og Ole Einar Bjørndalen er trenere for det kinesiske skiskytterlandslaget. Foto: Terje Pedersen / NTB. Vis mer

- Det er veldig frustrerende på kultur hva som er opptrening og hva som er sykdom, innrømmer han.

Det gjenstår bare tre måneder før OL i Beijing, som er hovedmålet for Bjørndalen og det kinesiske skiskytingslandslaget.

Bjørndalen står selv med 13 OL-medaljer, derav 8 gull, og er dermed den mestvinnende skiskytteren i OL noensinne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer