Åpner spektakulær Formel 1-bane

Søndag kjører Schumacher på Kinas nye milliardbane.

Anslagsvis 2,5 milliarder kroner har Kina spyttet inn for å lage den mest spektakulære og ultramoderne Formel 1-banen som noensinne er vist fram.

Landet med flest innbyggere i hele verden er i ferd med å bli idrettens hjemland. Høyprofilerte golf-, tennis- og fotballturneringer er så å si blitt daglig kost for kineserne.

I tillegg blir Shanghai vertskap for landets første Grand Prix-løp for motorsykler i mai neste år. Plommen i egget blir OL om fire år i Beijing, som også skal arrangere VM i amatørboksing.

Kommende søndag tråkker Michael Schumacher og co. gassen i bånn i sesongens 16. VM-runde på Shanghai International Circuit. 56 runder a 5,451 kilometer. Men noen kinesisk folkesport blir det neppe med det første.

Billettprisene er himmelhøye for et folk som strever med gjennomsnittslønn på snaut 7000 kroner i året. For å se F1-løpet live til helgen, må tilskuerne bla opp mellom 300 og 3000 kroner.

Likevel ble 150.000 billetter revet vekk da de ble lagt ut til salg for en måned siden.

I over ti år har Kina forsøkt å få en Formel 1-begivenhet til landet. I 1998 sto en bane ved den sørkinesiske byen Zhuhai på kandidatlisten til Det internasjonale bilsportforbundet (FIA), men banen møtte ikke internasjonale standarder og ble aldri godkjent.

Søndag blir den kostbare drømmen til virkelighet.

(NTB-AFP)

<B>ØVER: </B> Redningshelikopteret trener på å lande på baket mens vinduspusseren har noen kvadratmeter igjen å pusse.
<B>GÅR BANEN RUNDT: Turistene tar rundt på gigakartet over banen.
<B>SPEKTAKULÆR: Arkitektene har fått boltre seg i Shanghai.
<B>MCLAREN PÅ PLASS: De kinesiske modellene står foran Mercedesen til McLaren-teamet.
<B>ÅPNES SØNDAG: Det er selvsagt i Shanghai det hele skal foregå. 150 000 billetter skal alt være solgt.